Abruzzo
Det er vel forsatt noen av oss som husker det dramatiske jordskjelvet som rammet Abruzzo-regionen i Italia 6. april 2009. Det var spesielt den lille, pittoreske byen L’Aquila det gikk ut over, der det endte med 308 døde, 1600 skadde og 65000 hjemløse, men det gikk også ut over 26 landsbyer omkring byen.
Heldigvis gikk det ikke så hardt ut over vinprodusentene, men de fleste av byens restauranter og vinbutikker ble ødelagt. Gjenoppbyggingen tar tid, men mange er i full drift igjen.
Abruzzo ligger nordøst for Roma – på Adriaterhavssiden, nokså midt i Italia. Det er fire vinområder i provinsen: Chieti, L’Aquila, Pescara og Teramo. I den nordlige delen av provinsen, i Teramo, lages Colline Teramane av Montepulciano, og det er en DOCG-appellasjon. Og det er kanskje her druen kommer best til sin rett. IGT-områdene omfatter Alto Tirino, Colli Aprutini, Colli del Sangro, Colline Frentane, Colline Pescaresi, Colline Teatine, Del Vastese eller Histonium, Terre di Chieti og Valle Peligna.
Her er det et kupert landskap med høye fjell, og man sier gjerne to tredjedeler fjell og en tredjedel åser. Sannsynligvis var det etruskerne som introduserte vinmakerkunsten til området, omkring 600 f.Kr., eller muligens enda tidligere. Vinmarkene ligger i høyden, fra 600 m og oppover, og forutsetningene for vindyrking er gode. Jordsmonnet er meget granittholdig, og klimaet er temperert. Molise var inntil 1963 slått sammen med dette området. Det blir sagt om området at det kan enten ses på som det nordligste av de sør-italienske, eller det sørligste av de nord-italienske. Området har nesten 34.000 ha vinmarker og årsproduksjonen er omtrent 4,5 mill. hl. vin, men det meste av det er bulkvin og enkel bordvin. Kun 9% er DOC-vin. Det finnes i alt 22.000 produsenter, og det lages 12 forskjellige typer vin. Vinene herfra er ganske lite kjent, selv i Italia, bortsett fra Montepulciano d’Abruzzo. Kun 30% går til eksport, fremfor alt til Tyskland, England og Canada. Hoveddruen i de hvite vinene er Trebbiano, men det er mange andre hvite druer som tillates, bl.a. Bombino Bianco, Malvasia og Pinot Grigio (Pinot Gris). Montepulciano er hoveddruen i Rosso og Rosato, fulgt av Sangiovese. I de senere årene er det blitt plantet inn internasjonale druesorter som Merlot og Cabernet Sauvignon i begrenset omfang. I 2005 ble det kjent at vinprodusentene i Abruzzo fikk en økonomisk håndsrekning fra EU på 4,5 millioner Euro. Det gikk til gjenplanting av ca. 750 ha vinmarker der vinstokkene fortsatt ble bundet opp på gammeldags baldakin-manér, en metode som var meget populær for 50 år siden. Den gang satset produsentene utelukkende på kvantitet, og denne metoden ga mange flere druer. I dag satser produsentene, spesielt de unge, mer på kvalitet.
Det har lenge vært to kjente DOC’er i dette området, den hvite Trebbiano d’Abruzzo og den røde Montepulciano d’Abruzzo. Fra 1995 har det kommet en ny, Controguerra. Rødvinene som bærer navnet Montepulciano d’Abruzzo har en stil som er utviklet over lang tid av vindyrkere i området, og er forbløffende godt tilpasset de særegne vekstforholdene. Det er er en forholdsvis velkjent vintype, men ofte holder vinene en høyere kvalitet enn prisene skulle tilsi. Den lages av og til slett ikke av Montepulciano-druen, men av Mammolo og San Gioveto <Sangiovese>. Vinene er behagelig bløte, overdådige og fyldige, med preg av plomme og jord. Ofte blir de robuste, stoffrike og friske. Fruktpreget minner ofte om en blanding av røde bær og tørket frukt. Stilen fikk sin DOC-status i 1968. Det finnes også en rosato-utgave, som ofte kalles Cerasuolo – det italienske dialektordet for kirsebærrød. Cerase betyr kirsebær i den lokale dialekten.
Dessverre er mye av vinen fra Abruzzo typisk for dårlig dyrket Montepulciano. Men gode produsenter finnes, bl.a. Castello di Salle, Castellotti, Filomusi Guelfi, Farnese, Dino Illuminati, Gianni Masciarelli, Di Majo Norante, Valle Reale, Torre dei Beati og Eduardo Valentini.
Det eksperimenteres en del med Cabernet, Merlot, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Riesling.
Navnet Montepulciano på hoveddruen kan nok virke forvirrende, for det finnes en Vino Nobile di Montepulciano – den ”noble” vinen fra byen Montepulciano i Toscana. I Abruzzo er det derimot snakk om en druesort, men det er ikke utenkelig at den stammer fra nettopp den toscanske byen.
Kommentarer