Sta som et esel

Det er nok ganske mange som har falt for 3-liters-boksen med portrettet av et esel på forsiden – ”Asinoi”. På piemontedialekt betyr Asino ”esel» og noi betyr ”oss”. Det henspeiler på at de som driver gården, i tillegg til å lage bl.a. vin og øl, også driver oppdrett av esler. De ti eslene på gården er nærmest som familiemedlemmer å regne.
“Eselvingården” Carussin i Piemonte i Italia lager upretensiøse viner med et stort bruksområde på en naturlig måte.  Til tross for at den er et lite familieforetak har de i årevis gjort stor suksess på det norske markedet med ”eselvinen” sin. Nå er de her med en ny vin – Completo. Den kommer  i litersflaske, og med skrukork.
Det betyr at du til prisen av en vanlig flaske får en liter biodynamisk Barbera, en uhøytidelig hverdagsvin som er leskende frisk og saftig med lite tanniner. Den har dessuten et relativt lavt alkoholinnhold (11.5%).

carussinVingården Carussin er på 24 ha, fordelt på fire vinmarker i San Marzano Oliveto, en liten kommune sør for Monferrato i Asti. Den ble startet i 1927 av Maggiore Ferro, og drives i dag av familien Ferro-Garberoglio.
Av de 42 vineriene i området San Marzano Oliveto er bare to organisk drevet, og de har som mål å gjøre ting på den rette måten: Å lage ærlig vin med karakter, på den best mulige måten.
Barbera-druen kommer opprinnelig fra Carussins trakter, og det er dermed også her den trives aller best.
Det italienske navnet Completo betyr som man kan ane ”komplett” – den har ”alt” man trenger og ønsker seg i en rødvin, og er en bra sammensatt vin som completofungerer like godt til hverdag som til fest, med eller uten mat. Den har en fersk og saftig duft, en myk munnfølelse med lette tanniner uten å virke tung, og den smaker av fersk, leskende og sødmefull frukt. Derfor kan den være en bra match til antipasti med carpaccio, pølser og spekeskinke, og friskheten gjør at den enkelt parerer italienske klassikere med fet ost og syrlig tomatsaus, som pizza, og pastaretter som spaghetti bolognese.
Men den kan også gå til svineribbe, bacalao eller stekt baconsurret kveite. Den er dessuten bra til gryteretter og lettere retter med and, kalkun eller kalv. I tillegg klarer den seg fint uten mat.
Pass på at den serveres lett avkjølt, den bør ikke få en temperatur på mer enn rundt 15 grader.
For tiden koster den 180 kroner for 1 liter (som tilsvarer 135 kroner for en vanlig flaske).

 

De lager også en enmarksvin, Lia Vi Barbera d’Asti under DOCG-lovene. Den er laget av 45 år gamle vinstokker som har vært drevet organisk i fire tiår, og biodynamisk i over et tiår. Spontangjæret, ikke klaret og ikke filtrert, og der svovel ved tappingen er det eneste vinen er tilsatt. Lia Vi betyr “små reder” på piemontedialekten. Det skal betegne at etter mange år med organisk drift har gården blitt tydelig mer levende, full av fugler, insekter, mikroorganismer og marker.
Den koster 380 kroner for en magnumflaske (tilsvarende 190 kroner for en vanlig flaske).

Save

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.