Rueda – del 3

Dette blir 3. og siste innlegg om Rueda i denne omgangen.

Menade

Dette firmaet holder til i La Seca, like vest for Rueda by. Vinkjelleren er over 200 år gammel. Den eies av familien Sanz som er meget opptatt av en naturlig og organisk filosofi. I dag drives den av 5. generasjon. Men Verdejo startet de med i 2006.

De har 260 ha vinmarker, hvorav 100 ha er nyplantinger som ikke er i drift enda, og 30 ha. er Tempranillostokker som er over 100 år gamle. De ligger i regionen Toro. Resten er mellom 18 og 30 år gamle. Av disse er 120 ha. Verdejo, 20 ha. Sauvignon Blanc, 10 ha. Viura og 10 ha. Tinta de Toro (Tempranillo).

Jordsmonnet er for det meste sandrik leire med små runde steiner på overflaten i det såkalte «avsetningsområdet» ned mot Duero-elven, der det også er lag med kalkstein.

Insektshotell

Insektshotell

Menade brukte tid på å studere de forskjellige Verdejoklonene, forskjellige beskjæringsteknikker og bruk av naturlig vegetasjon og gress mellom vinstokkene for å finne den beste balansen i vinmarkene.

90% av det de lager er Verdejo og 10% Sauvignon Blanc, og de blander dem aldri.

Deres Verdejo 2013 kan fås på polets bestillingsutvalg, til kr. 140,-

En interessant ting er at de har laget små «parker» for nytteinsekter, spesielt marihøner, og de planter hvitløk, som mange av skadeinsektene ikke liker.

 

Finca Montepedroso

MontepedrosoGrunnlagt 2010 av La Familia Martinez Bujanda fra Rioja med historie tilbake til 1889. De hadde et ønske om å produsere friske, aromatiske hvitviner fra druen Verdejo i de næringsfattige høydedragene i D.O. Rueda framfor å satse på andre kvalitetsområder (som La Mancha eller La Rioja). Vinmarken deres er på 25 ha i 760 meters høyde, beplantet i 2002 kun med Verdejo.

Vi fikk smake 4 årgager fra magnumflasker, og startet med den første de lagde – i 2010. Det er en særegen vin som kan lagres i mange år til. Det er ikke brukt eik, så den var full av Verdejos grunnaromaer og -smaker. Klar og ren i munnen med spor av fennikel, lang, fruktig ettersmak.

2012 var et ganske godt år. Den hadde mer sitruspreg enn 2010 og var gulere. 2013 hoppet de over – det var et år der alt som kunne gå galt, gikk galt. Men 2014 var lysere med et lite grønnskjær. Fin syrebalanse, og med et lite preg av nyslått høy. Denne er å få på Vinmonopolets bestillingsutvalg, og koster kr. 155,-

Deres Finca Montepedroso 2015 var en ung vin, tappet på flaske i februar 2016. Den ble gjæret i ståltanker, var fruktig og ren, med fin syre. 2014 er å få på polets bestillingsliste til kr. 155,-

 

Belondrade

Belondradetønner (1)Franskmannen Didier Belondrade bygget sitt vineri i La Seca, Valladolid i år 2000. Der har de 30 ha vinmarker i ca 750 m høyde fordelt på 19 parseller som drives organisk og gir forskjellige karakteristikker til vinen, avhengig av jordsmonn, soleksponering, rotstokker og klonetyper. Det er plantet 1100 til 3300 vinstokker pr ha. De har en gjennomsnittlig alder på 30 år, og avkastningen ligger på 30 til 35 hl pr ha.

Hovedvinen heter Belondrade y Lurton. Den sponatangjæres i 300-liters franske eikefat, og hver parsell vinifieres for seg. Først etter en 10-12 mnd lagringsperiode foretas det en utvelgelse og reell blanding av den ferdige vinen. Kan fås på bestillingsutvalget – kr. 319,-

 

Pradorey

Pradorey er et familieid vinfirma kjent fra Ribera del Duero og Rioja, som etablerte seg sentralt i Rueda (Valladolid) i 2008. Firmaet har røtter tilbake til 1503, og tilhørte kongefamilien i Kastilla til 1521.

Deres klassiske Verdejo fra 2013 er laget av 100% Verdejostokker der de fleste er 50-60 år gamle.

De har også en Verdejo (3 Barricas) som har vært gjæret på 3 forskjellige typer fat, og deretter lagret i 9 måneder på bunnfallet. Her er druene av høyere kvalitet, med en avkastning på 20-30 hl/ha, og de blir håndplukket om natten, nedkjølt ved hjelp av tørris.

 

José Pariente

Dette firmet ligger også i Valladolid (La Seca). José Pariente laget kvalitetshvitvin allerede på 1960-tallet. Deretter var det hans datter Victoria som tok over. Hun bygget det nye vineriet i 1998. Nå får hun hjelp av sin datter Martina. Prossessen er i stor grad basert på nedkjøling av mosten, automatisk temperaturstyring, og maserasjon 8-12 timer. Gjæringen skjer i ståltanker (med franske eikefat eller eggformede sementtanker for spesielle cuveer).

Deres Verdejo 2015 (100%) hadde en frisk og komplekst fruktig aroma som speilet smaken utmerket. I ettersmaken lå det lille elementet av bitterhet som kan sies å være Verdejos signatur. Passer til mye mat, men jeg synes den er best til spansk skinke (serrano). Den finnes i Norge (2014) – på bestillingsutvalget – der den koster kr. 168,-.

De har også en Sauvignon Blanc (100%) som lages på tilsvarende måte, men her kommer mye mer tropiske frukter, mineralitet og nyklipt gress. Også den passer til mye mat. Kr. 168 på bestillingsutvalget.

En Verdejo Fermentado en Barrica er gjæret på franske eikefat. De bruker mange forskjellige – fra ulike leverandører, i ulike størrelser, nye, ett to og tre år gamle. Etter gjæringen utføres «batonnâge» i 7 måneder. Så blir vinen tappet om til ståltanker of lagret i 5 måneder. Den får en lys gyllen farge, har en dypere, mer kompleks aroma der eikeoppholdet skinner igjennom. Smaken er fyldig, men med god syre. Fin balanse og lang ettersmak. Kr. 223,- på bestillingsutvalget (2010-utgaven)

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.