Rueda – del 2

Dette er den andre episoden fra Rueda i Spania. Denne gangen skal det dreie seg om Valladolid, et område som få vet noe om utenfor Spania. Det ligger 20 mil nord for Madrid, og det mange ikke vet var at byen med dette navnet en gang var hovedstad i Spania. Nå kan den sies å være hovedstad i regionen Castile y León. Området er interessant fordi det knytter 5 vinområder sammen: Ribera del Duero, Toro, Cigales, Tierra de León og Rueda. Før romerne kom var det keltere som hadde herredømme over denne delen av Spania. Men byens storhetstid begynte på 1000- og 1100-tallet, og den vokste seg stor under middelalderen da den var setet for det kastillanske hoffet, fikk universitet og domkirke (der Isabel I av Kastilla og Ferdinand II av Aragon giftet seg i 1469). Så ble byen hovedstad for kongedømmet Castile, og senere (i noen år) hele Spania. Miguel de Cervantes (han med Don Quixote) bodde og arbeidet i byen, og Christopher Colombus døde der.

Men byen og området rundt er en del av D.O. Rueda, og fortsatt er hovedfokus på Verdejo, denne flotte hvitvinsdruen som få utenfor Spania hadde hørt om for 10 år siden.

Flere produsentomtaler:

 

Bodegas Mocén

MocénLigger i Valladolid. Den ble kjøpt i 1988 av José Luis Ruíz Solaguren, og det ble satt i gang en omfattende restaurering av de underjordiske galleriene fra 1400- og 1500-tallet, som er over 4 km lange og går ned til 25 meter under overflaten. Her nede er temperaturen og luftfuktigheten konstant hele året gjennom, og er derfor et ideelt sted å lagre vin. Vi kunne konstatere at mange kjente personer hadde sine egne små avlukker der nede.

Vinmarkene i Rueda ligger på en høyslette på ca. 7-800 meter, og er grunnlaget for den nye spanske hvitvinsstilen. Sammenliknet med Albariño som er lettkroppet og preget av sitron, viser Ruedavinene mer moden frukt (som melon og pære) og de er mer fullkroppede. Jordsmonnet er dekket av ovale, glatte steiner, som passer Verdejo godt, fordi de holder på både fuktighet og varme.

Det regner ganske lite i Rueda – årlig faller det 480 mm i gjennomsnitt, men vinteren kan by på frost og sommeren på mange dager med ekstrem varme. Dette tvinger vinstokkenes røtter nedover på leting etter dype vannressurser. Forskjellen på dag- og natt-temperatur er mye av nøkkelen til den balansen druene oppviser mellom sukker og syre.

Druene høstes om natten for å unngå oksydering.

Mocén lager ca. 2 millionr liter vin i året, for det meste av Verdejo og Viura.

Deres topp cuvée heter Mocén Selección Especial, der navnet peker på en utvelgelse på tre plan: Utvalg på vinmarkene gjøres hvert år for å bestemme hvilke parseller som vil egne seg best (i forhold til vinstokkenes alder, jordsmonn og druenes utvikling gjennom året). Utvalg av druesaft gjelder at de mest lovende får en meget forsiktig pressing. Bare saft fra druer som sprekker i innhøstingskassene, og de som utsettes for den mest forsiktige pressingen brukes til denne vinen. Til slutt vurderes de enkelte parsellenes viner mot hverandre ved å smake direkte fra tankene under og etter gjæringen, for å bestemme den rette blandingen. Vinen får en lys gyllen gulfarge med et lite grønt skjær. Ørsmå bobler kan sees. Vinen dufter intenst av Verdejo, med toner av høy og modne tropiske frukter med litt anis. Smaken er frisk og fruktig, rund og balansert. Også her merkes tropisk frukt med noen anis-toner. Ettersmaken varer lenge og har den lille bitterheten som er karakteristisk for Verdejo, og som man mener kommer av jordsmonnet i Rueda. Meget lettdrikkelig. 13% alkohol.

Mocén Blanco Rueda er også laget av Verdejo. Den er lys gyllen strågul med et lite grønnskjær. Tydelig Verdejo-preg, både i duft og smak. Frisk og fruktig, og meget lett å drikke. 12,5% alkohol.

De lager også en vin som er en 50/50 blanding av Verdejo og Viura. Maskinhøstingen skjer om natten så druene skal være så kjølige som mulig når de kommer til vineriet. Dette fordi daghøsting så lett kan føre til at druene oksyderer. De enkelte druetypene behandles og gjæres separat, og blandingen foretas etter filtreringen. Her kan vi kjenne toner av eple og pære i duften sammen med tropiske frukter og anis. Det blir en lett vin der Verdejo gir karakter og Viura gir tonene av eple. Syrligheten er ikke spesielt utpreget, men små bobler av karbon gir den en forfriskende skarphet.

De lager også en utgave som gjæres i franske og amerikanske eikefat – Fermentado en barrica, laget av 100% Verdejo, fra parseller med gamle vinstokker. Den minner mye om den gamle Rueda-stilen, og den kan minne om Pinot Grigio, men er lettere. Druene ble høstet for hånd. Vinene oppbevares på bunnfallet i disse fatene i 5 måneder. Fargen er dypere, sitrongul eller gyllen med et lite grønnskjær, takket være kontakten med fat. Dufter tydelig Verdejo, men med et preg av brent eik. Spor av honning, mandler og anis, sammen med tropiske frukter. Fruktigheten fra de unge vinene er ikke lenger dominerende. Vi kan fortsatt kjenne fruktdufter, men de er integrert med eiken. I smaken trer tøket frukt frem, og bitterheten blir tydeligere og vinen får et elegant preg. Det lages 6500 flasker av denne hvert år.

De lager også en musserende vin av Verdejo – Cava brut natura. Den har en søtlig duft, som ikke preger smaken, men har lite bobler. 12,5% alkohol.

Heller ikke her vil du ha hell med deg om du spør etter dem i Norge. Men også disse kommer. Vær du sikker.

 

Hijos de Antonio Barceló

Har dannet en gruppe med 5 medlemmer – Bodegas y Viñedos Viña Mayor i Ribera de Duero, Bodegas Palacio i Rioja Alavesa, Bodegas Peñascal i Valladolid, Bodegas y Viñedos Anzil i Toro og Finca Caserio de Dueñas i Rueda. H.A. Barceló har erfaring tilbake til 1876, og selger vin til 35 land (25% av produksjonen). 40% av inntektene kommer fra denne eksporten. Don Antonio Barceló Madueño startet sin virksomhet i Málaga, og var en av de første til å eksportere vin fra Spania, og ble ganske snart et av de største vineriene i Málaga. Til Rueda kom de i 2000 med vingården Finca Caserío de Dueñas (Viña Mayor), der de lagde sin første Verdejovin i 2006. De har 300 ha vinmarker, med hovedvekt på Verdejo, men med 60 ha Sauvignon Blanc, og noe Syrah, Merlot og Tempranillo i tillegg.

IMG_0631Vinmarkene ligger i til dels ganske bratte bakker mellom 700 og 780 m.o.h., og de er plantert med en tetthet på 2500-4000 planter pr. ha. Klimaet er kontinentalt, og et jordsmonn med mye grus.

De har bestemt seg for å bli helt organiske. For 5 år siden sluttet de med all pløying, blant de første i Spania. Plantene får ikke vann mellom 1. juni og 7. juli (dryppvanning ellers). Det medfører at røttene strekker seg 5-7 m nedover i underjorden. De har mange gamle vinstokker.

De lager to typer hvitviner – vanlig Viña Mayor og Viña Mayor fermentado en barrica som er fatgjæret.

Viña Mayor Verdejo er laget med 90% Verdejo og 10% Sauvignon Blanc. Verdejo høstes september/oktober, Sauvignon Blanc i august. Gjæringen tar 10-15 dager. Den er aromatisk og lettdrikkelig, med preg av sitrus og lime. Et lite sødmestikk blir fort borte. Skallkontakten har vært mindre enn 1 time, og temperaturen har ligget på 12-15 grader. Det lages mer enn 20.000 liter av denne.

Den fatgjærede kommer fra de beste parsellene i Segovia der det er mye sand og leire som gir vinen større tyngde. Druene håndplukkes om natten, og de oppholder seg ett til to år i franske eikefat. Ønsket var å få en vin som var mer preget av frukt enn av eik. Det synes jeg de har fått til. Den kan oppbevares i mer enn 8 år. Begge vinene har vunnet flere priser.

Nok en gang: Ingen vits i å spørre de polansatte. De er ikke å få her til lands. Du kan nok finne fire Viña Mayor-viner, men de er røde, og kommer fra Ribera del Duero og Toro.

 

Bodegas Hermanos del Villar

Ligger like over byen Rueda i 720 meters høyde. Familien Villar kjøpte eiendommen i 1955, og firmaet har produsert vin siden 1995. Jordsmonnet er preget av steiner fra elver og sand som gir god drenering og sunne omgivelser for druene. Underjorden er preget av kalkstein og leire som holder på fuktigheten for vinstokkenes røtter, spesielt i den varme vekstperioden. Steinene fører til at varmen holdes ved like også i kjølige nattetimer. Vinstokkene er av de eldste i regionen (1989-2009), og dyrkes organisk. Hele vinmakings-prossessen er basert på å være modifikasjonsfri – dvs den skal være naturlig Høsting om natten sikrer friskheten og hindrer oksydering. Mosten gjæres langsomt ved lav temperatur ved hjelp av den naturlige gjæren som allerede finnes på druene. Omrøring av bunnfallet under lagringen (battonage) gjør vinen rikere. For å beholde friskheten skjer det ingen malolaktisk gjæring, men vinen lagres på ståltanker i 3 måneder med batonnage.

Vinen Oro de Castilla Verdejo lages på klassisk vis som viser friskheten i Verdejodruen. Best når den er ung. 13% alkohol. Mye syre.

Castilla Sauvignon Blanc er lysere i fargen, slankere og mer nøytral. Den har mindre frukt, men har pepper og mineraler.

Men, om ikke annet, de har en vin som er å få på bestillingsutvalget i Norge: Spanish White Guerilla Verdejo [«den hvite spanske revolusjonen»] som er 100% Verdejo fra en enkeltvinmark med 20-25 år gamle vinstokker som ligger i Valles de Sadacia. 12% alkohol. Kr. 143,-. Den inngår i en serie hvitviner fra forskjellige regioner i Spania. Det er bare det at Valles de Sadacia ligger i provinsen La Rioja, øst for Rueda.

 

X Siglos de Verdejo (10 århundrer med Verdejo)

Diez Siglos de Verdejo er et kollektiv dannet i 2010 for ca. 70 små til middels store druedyrkere som jobber sammen for å opprettholde de gamle tradisjonene i Rueda, samtidig som de vil være blant de mest moderne produsentene. Bak dette kollektivet står bl.a. Rioja-produsenten Ramon Bilbao, som i 2015 kjøpte en vinmark på 60 ha. med sikte på å lage topp Verdejo-viner. Mange gamle vinstokker på marker med mye grus og steiner.

En av deres mest populære viner er en delvis dealkoholisert vin laget av 80% Verdejo og 20% Sauvignon Blanc – Canto 5, som har 5,9% alkohol. Den minner i stor grad om vanlige Ruedaviner av samme type, men med en blomsteraktig sødme og små bobler.

Men deres signaturvin heter Diez Siglos Rueda Verdejo. Den er laget av 100% Verdejo fra de beste vinmarkene, og er oppbevart 4 måneder på bunnfallet. Har en ganske kompleks aroma av steinfrukter, gress, fennikel og sitrus. 13,5% alkohol. Passer bra til Paella og Tapas.

 

Bodegas Ontañón

Dette er et familieeid vineri (familien Perez Cuevas) som i 5 generasjoner har holdt til i Rioja. De siste 9 årene har de også hatt en liten eiendom i Ribera del Duero. 2015 er første årgang av viner fra Rueda, en Verdejo og en Sauvignon Blanc, begge under merket Vetiver.

Vetiver verdejo er laget av 100% verdejo. 2015 var et år med svært lite regn, og druene fikk en perfekt modenhet med høy konsentrasjon. Det ble lavere avkastning enn normalt, men til gjengjeld ble da fruktkonsentrasjonen meget høy. Den nattlige innhøstingen begynte i 2. uke av september, og ble satt til en 4 timers kaldmaserasjon (14°), fulgt av gjæringen ved 15°. Vinen fikk 12,5% alkohol og er klar strågul med et svakt grønt skjær. Den er frisk og glatt med noen toner av sødme, båret oppe av en flott balanse med frukten og syrligheten. Meget god til spansk skinke.

Vetiver Sauvignon Blanc 2015 er 100% Sauvignon Blanc. Også disse markene opplevde lite regn, noe som førte til ekstra konsentrert frukt. 13,5% alkohol. Vegetale aromaer med nyanser av tropisk frukt. En elegant vin.

 

Protos

Protos kommer av det greske ordet for «først», og firmaet ble dannet av en gruppe lokale vindyrkere først og fremst i Ribera del Duero i 1927. I Rueda laget de sin første årgang i 2006 med druer fra La Seca.

De har to hovedtyper – Protos Verdejo og Protos Verdejo en Barrica. Begge laget av 100% Verdejo. Den vanlige er laget med druer fra vinstokker som er er mindre enn 25 år, men den fatlagrede utgaven er laget fra vinstokker som er mer enn 25 år gamle. Begge høstes om natten, men fatutgaven er håndplukket og håndsortert. Begge masereres i 4-5 timer ved 10° og gjæres i ståltanker, men fatutgaven gjæres i nye franske eikefat. Ståltankutgaven lagres i 3 måneder, fatugaven i 6.

Ståltankutgaven – Protos Verdejo – er å få i Norge, på bestillingsutvalget. Den er frisk, med mye fin syre, fruktig med hint av grønne epler, tropiske frukter og anis, og en liten bitterhet i ettersmaken. 13% alkohol. Kr. 145,-.

Den fatlagrede er ikke å få her hjemme enda. Den har en mer kompleks og kraftig og moden smak dominert av sitrus og tropiske frukter. Integrert eik med litt vaniljepreg, og ettersmaken bærer med seg et streif av røyk.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.