Rueda

Jeg har tidligere skrevet om det ganske unge og interessante området Rueda nordvest for Madrid i Spania. Les det her. Omgitt av en sjø av rødvin produseres det midt i Spania i all hovedsak hvitvin – av den fine, lokale druen Verdejo.

I begynnelsen av mai fikk jeg anledning til å besøke en del av produsentene i området, noe som ledet til dette dypdykket.

Det jeg har begitt meg ut på ble så omfattende at jeg har måttet dele det i mindre episoder. Derfor blir det mye stoff om Rueda i bloggen fremover. Men det er selvfølgelig fordi jeg synes det blir laget utmerket hvitvin i Rueda, en hvitvin altfor få kjenner til.

 

Først litt om den hvite druen Verdejo.

Det er en gammel drue som man tror kom til området med mauriske nybyggere på 1100-tallet. Men som med så mange andre druesorter ble de nesten utryddet av Phylloxera-lusen på slutten av 1800-tallet. Da man skulle plante på nytt, var det mange som satset på mer produktive og lettdyrkede sorter – som Palomino og Viura (Macabeo). Dermed fikk området nokså nedlatende blikk fra vinkjennere. Men etter 1970 oppdaget Marques de Riscal hvilket potensial som lå i den høyst lokale druesorten Verdejo som det ennå fantes noen vinstokker av, og han og hans medhjelpere begynte et møysommelig arbeid for å redde den. Andre bodegaer fulgte etter og i dag er Verdejo signaturdruen til Rueda. Vinene produseres for å drikkes unge og friske, men noen spesiallagede kan lagres lenge.

Karakteristiske trekk ved denne druen: Klar og ren, frisk, syrlig, sitron, lime, grønne epler, pærer, kiwi, gress, fennikel, sopp. Vinene får ofte et ungt preg med friskhet og mineralitet, og de er som regel tørre og i god balanse.

Avelino Vegas S.A.

IMG_0597Santiuste de San Juan Bautista er en liten landsby i provinsen Segovia i Castilla y León i Spania med bare 750 innbyggere. Landskapet består av 80% hvete, bygg, vinstokker og noe poteter, men nesten ingen trær. Landskapet er bølgende og harmonisk i 800 meters høyde.

Der ligger det nye vineriet til Avelino Vegas, 45 km fra Segovia. Firmaet ble grunnlagt i 1950 av mannen med samme navn. Han startet å produsere vin basert på lokale druer, spesielt hvitvin. Senere har firmaet opprettet en avlegger i Ribera del Duero, i byen Fuentespina. Der er det fokus på Tempranillo og rødvin.

 

Totalt rår firmaet over 600 ha vinmarker, for det meste rundt Segovia, og ca. 90 ha er gamle vinstokker – nesten 100 år gamle. I dette området er vinmarkene oftest små, de fleste mellom 1 og 3 ha.

Området preges av en dyp underjord med sand. Topplaget er leire, sand og steiner. Klimaet er kontinentalt, ofte med 35-40 grader i juni/juli. I august kan det gå ned i 16 grader.

Markene drives økologisk, dvs uten sprøyting og kunstgjødsel.

85% av vinen som produseres er Verdejo, og 70% selges i Spania. Men totalt selges vinen til 32 land.

Man høster maskinelt etter nøyaktig modningskontroll, helst om natten når det er kjølig.

Etter avstilking foretas en kald maserasjon, 14-16 grader, og druene presses forsiktig. Deretter gjæres den rene mosten i 20 dager med temperaturkontroll, og lagres på det fine bunnfallet for at vinen skal få mer dybde og kompleksitet.

IMG_0603Vineriet har kapasitet til å produsere 6000 flasker pr. time. Det foretas 17 interne kontroller under prossessen. Vinene ligger på lager kun i 3-4 dager.

 

Den vinen de selger mest av er den klassiske Montespina Verdejo.

Den kommer fra 45 ha i La Sera, Villaverde de Medina og Eueda.

2015 var en utmerket årgang. Fargen er strågul med et lite hint av grønt. Fine herbale toner med spor av nyslått høy og fennikel, sammen med aromaer av tropiske frukter. Mye frukt i smaken, og den typiske Verdejo-friskheten. 13% alkohol, 6,2 g syre, 3,5 g sukker pr. liter.

Vinen er god å drikke før maten, men passer godt til sjømat, pastaretter og tapas.

 

Montespina Sauvignon.

De har jobbet med Sauvignon Blanc siden 1981, og har virkelig fått sving på det. Noen ganger er denne druen vanskelig å jobbe med, men den har adoptert terroiret godt. De har 45 ha Sauvignon-marker, for det meste i La Seca, Villaverde de Medina og Rueda.

Også denne høstes mekanisk – i september. Etter avstilking foretas en kaldmaserasjon for å øke den aromatiske intesiteten i mosten.

Stilen er herbal, og kan minne om Sauvignon fra New Zealand. 13% alkohol, 6 g syre og 5 g sukker pr liter. Hele produksjonen eksporteres.

Passer til lett sjømat, hvit fisk, og til pateer. Og tapas.

 

En litt annerledes vin kalles Circe Verdejo, laget av gamle vinstokker. [Circe er en gresk gudinne for magi, datter av solguden Helios og en oseanide, Perse.] Markene ligger hovedsaklig i Moraleja, Aldeanueva, Codorniz og Santiuste (alle i Segovia), og høstes for hånd. Gjæres ved 12 grader, og lagres på bunnfallet. Den har en stor kompleksitet, og fin struktur. Lang ettersmak. Klar, lys gul farge. Aromaer av tropisk frukt og Verdejo’s karakteristiske friske klanger. 12,5% alkohol, 6,7 g syre og 10,5 g sukker pr. liter. Det ble laget 120.000 flasker av denne vinen.

 

Ingen av disse vinene er foreløpig å få i Norge. Men følg med. De kommer nok!

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.