Beaune

beaune-1605-1-1Beaunedalen er en del av en smal landstripe som utgjør den sørlige delen av den kjente kalksteinsskråningen i Frankrike som inneholder Burgunds beste vinmarker: Côte d’Or.

Beaune er hovedsenteret for handel med Burgundvin, en malerisk liten by med 15.000 innbyggere i departementet Côte d’Or, berømt for sine viner og sine gamle bygninger, ikke minst det 550 år gamle Hospices de Beaune, der det hvert år holdes en stor veldedig vinauksjon (den siste var for ofrene etter massakeren i Paris). Byen vokste seg stor under romerne som et senter for kveg og vin.

I tillegg til vin er byen kjent for sin Barokkmusikkfestival hver weekend i juli, en Jazzfestival i september, Hospice de Beaune-vinauksjonen i november og den fargerike Saint-Vincent-festivalen i januar, til minne om vinens skytshelgen.

 

Det moderne Beaune blir passende delt av jernbanesporene for høyhastighetstogene som går mellom Dijon og Middelhavskysten. På vestsiden ligger de gamle bakkene med deres vinmarker, den gamle byen og hovedkvarterene for de veletablerte vinhandlerne. På østsiden ligger de store varehusene og industrienhetene til de moderne vineriene, pluss motorveien A6 – Autoroute du Soleil – som lenker Paris til Middelhavet via Burgund og Rhonedalen.

 

Appellation d’origine contrôlée (AOC) Beaune er fra 1936 og brukes for både rød og hvit vin. Stort sett er det bare druene Pinot Noir og Chardonnay som brukes, men Pinot Blanc er også tillatt. Vinlovene tillater dessuten inntil 15% Chardonay, Pinot Blanc og Pinot Gris i rødvinen, men dette gjøres sjelden. Produksjonen er omtrent 85% rødvin og 15% hvitvin. Det er ingen Grand Crus her, men det er mange Premier Crus (42 climats). Faktisk er mer enn 3/4 av vinmarkene i Beaune klassifisert som Premier Cru. Vinene fra disse vinmarkene kalles Beaune Premier Cru + et vinmarksnavn, eller de kan merkes Beaune Premier Cru, der det er mulig å blande viner fra flere Premier Cru-vinmarker innen AOC-området.

 

Kalksteinen er hovedårsaken til disse vinenes storhet. Ingen andre steder i verden finnes det en slik optimal konsentrasjon av kalkstein kombinert med et like optimalt klima. Varmen i Côte de Beaune gjør vinene rike, mer enn magre og syrlige, som de f.eks. er i det mer nordlige Chablis.

Men terroiret spiller en stor rolle her, med spesifikke faktorer som helningsgraden på bakkene, spesielle lokale klimatiske forhold, og selvsagt jordsammensetningen. Dette varierer fra mark til mark.

 

carte_de_le_cote_de_beaune_et_haute_cotes_de_beauneI 2008 var det 410 ha. vinmarker på Premier Cru-nivå, det største klassifiserte området i Côte d’Or. Vinmarkene ligger nesten alle sammen i en bakkeskråning vest for byen. Beaune Village A.O.C. dekker 128 ha. høyest oppe og lengst nede i skråningen. De beste vinmarkene er Les Grèves, Les Fèves, Les Cent Vignes, Les Marconnets, Bressandes, Aux Cras, Champs-Pimonts, Clos de la Mousse, Le Clos des Mouches, Clos du Roi, Les Avaux, Les Aigrots, Blanche Fleur, Les Boucherottes, Chaume Gaufriot, Les Epenottes, La Mignotte, Les Perrières, Pertuisots, Saint Landry, Les Reversées, Les Seurey, Les Sizies, Les Teurons, Les Toussaints, Les Vignes Franches og Turilains. Den beste hvitvinene er Clos des Mouches (ikke ulik Mersaultvinene).

 

Beaune du Château er en blandingsvin fra Côte de Beaune, både rød og hvit. Det er ofte snakk om blandinger av mange 1er cru viner. Som eksempel: Domaine Bouchard Père et Fils Beaune du Château 1999 er en blanding av 15 slike 1er crus-viner. Målet med denne blandingen er å jevne ut årgangs-forskjeller og å få en mer konsistent stil. En meget seriøs vin, bedre enn mange andre 1er cru viner.

 

En av «flaggskipvinene» til en av Beaunes négociants (vinhandlere) er Clos des Ursules fra Maison Louis Jadot. Den kommer fra en inngjerdet vinmark (clos) som er en del av Les Vignes Franches sør i kommunen. Den er å få på Vinmonopolet i 2013-utgave til kr. 620,-. Den er smaksrik og fyldig, med en fruktig aroma preget av røde bær og skogbunn, og har en lang, fin ettersmak. Eksempel på enmarksvin kan være Lafarge Beaune 1er Cru Grèves 2011 til kr. 570,-.

 

BeaunegårdFor en vinelsker har Beaunevinenes litt «bortgjemte» status sine fordeler. En god Beaune Premier Cru koster som regel mindre enn en village-vin fra f.eks. Chambolle eller Vosne-Romanée, men den kan holde seg like godt som sine «storebrødre».

 

Hele underregionen Côte de Beaune er navngitt etter Beaune, og dukker opp i navnene Côte de Beaune AOC og Côte de Beaune-Villages AOC. Sistnevnte er en appellasjon som kan brukes for viner fra flere kommuner, og blir derfor ofte sett på som enklere appellasjoner. Côte de Beaune AOC blir av og til forvekslet med Côte de Beaune-Villages AOC, men er en AOC for noen få vinmarker som ligger høyt oppe i bakkene over Beaune.

Hautes-Côtes de Beaune er en underregion som dekker mange mindre dalfører rett vest for Côtes de Beaune-området. De selges som Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune AOC.

 

Navnet «Beaune» finnes også i appellasjonene Chorey-lès-Beaune AOC og Savigny-lès-Beaune AOC. Men disse er separate appellasjoner fra to andre kommuner som grenser til Beaune, og uttrykket lès-Beaune i disse landsbynavnene betyr ganske enkelt «nær Beaune».

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.