Hjem > Arinto, Portugal > En portugisisk kameleon

En portugisisk kameleon

 

 

Arinto

Arinto

Arinto (do Bucelas) heter en gammel og vidt utbredt portugisisk hvitvinsdrue.

Den dyrkes i Alenquer, Alentejo, Bairrada, Colares, Douro, Ribatejo, Setúbal, Terras do Sado, samt under navnet Pedernão i Vinho Verde regionen. Arintoviner er friske og har mye syre med en nøytral smak når den er ung, men utvikler mer kompleksitet med alderen, og kan da minne om Riesling. Kjennetrkk er en tiltalende sitronkarakter og ferskenaktig fruktighet. Vinene får et middels alkoholnivå. Flere produsenter har begynt å gjære denne druen på eikefat, noe som synes å øke kompleksiteten. Det høye syreinnholdet gjør dessuten at den egner seg meget godt til produksjon av musserende vin.

I Portugal bruker de fleste vinmakerne Arinto som en blandingsdrue, men i den nordlige regionen Minho, bruker noen Arinto som eneste drue i Vinho Verde. Sortens naturlige høye innhold av syre gjør den velegnet i denne regionen, der druer med mindre robust syrestruktur sjelden oppnår tilstrekkelig syrlighet i det varme, fuktige klimaet.

 

Bucellas Arinto

Bucellas Arinto

I den lille underregionen DOC Bucelas i Estremadura, der de kun lager hvitvin, har Arinto blitt en stjerne blant endruevinene. Der produseres vinen som heter Bucelas, og i den skal minst 75% av blandingen være Arinto (sammen med Sercial og Rabo de Ovelha). Det finnes forskjellige typer Bucelasviner med mange forskjellige karakteristikker, fra fruktige, krydrede, til rike, eikede eksemplarer. Noen av de mest kjente merkene er Morgado de Santa Catherina, Prova Régia, Quinta do Avelar og Quinta da Murta.

Bucelas ligger rett nord for Lisboa som er innenfor Lisboaregionen (som het Estremadura til 2009 da det ble endret for å unngå forvirring med den spanske regionen Extremadura) som er en tynn stripe land på vestkysten av Portugal, nesten midtveis mellom nord og sør. Det har blitt dyrket druer der siden Romertiden, og de foretrukne stilene har ikke overraskende endret seg mye med årene.

På 1600-tallet var vinen en hetvin, og man tror det er den vinen det refereres til i Shakespeares skuespill Henry VI (der den kalles Charneco). Thomas Jefferson var svært glad i de lettere, uforsterkede vinene fra denne regionen på slutten av 1800-tallet, og det var også tilfelle med den 1. Hertugen av Wellington, som gjorde vinen fasjonabel i London, der den ble kjent som «Portuguese Hock» (Hock er en gammel engelsk ord for viner fra Tyskland).  På grunn av dette navnet trodde man i mange år at Arinto var i slekt med Riesling, men senere er det fastslått at det er den ikke.  Derimot er det mulig at den har et visst slektskap med druen Gouveio (som kalles Godello i Spania).

 

Det er en allsidig drue som dyrkes i de fleste av Portugals vinregioner. Den står bak fulltonende viner med livlig, forfriskende syrlighet, ofte med en mineralsk kvalitet, sammen med milde smaker av eple, lime og sitron. De kan gå fra lette og sitrusaktige til full-kroppede og smøraktige. Arinto-baserte viner kan lagres lenge, men er også delikate som unge. Fordi den beholder sin syrlighet selv i et varmt klima, blir Arinto ofte blandet med andre hvite druer (med lite syre) – spesielt i det varme Alentejo og Ribatejo.

 

Mat

Arinto passer bra til et bredt spektrum av salater, antipasto, og ikke minst krepsdyr som krabbe og hummer. Det er en bra vin til lettere grillede retter. Arintos iboende mineralitet og skarpe bitt bringer ut delikate røykaktige elementer. I tillegg er den en fin vin å ha med seg på en picnic en varm sommerdag, og et behagelig følge til mange typer smørbrød, fingermat og oliven.

 

quinta-da-murta-c2a9louise-hurrenArinto do Dão er en portugisisk drue som er temmelig forskjellig fra Arinto do Bucelas. Den sies å være et synonym for Assario Branco, men det er ikke enighet om det. Den er en anbefalt variant i Dão, der det lages ganske alkoholsterke viner av den.

 

I nord er også en annen hvit drue som heter Arinto i nord – Arinto do Interior (eller Arinto do Douro i Trás-os-Montes). Det er også en rosa Arinto som heter Arinto Roxo (purpur Arinto).

 

Navnet Arinto (eller Arintho) brukes også som en del av navnet til, eller et synonym for, andre druer. Arinto er således et synonym for Malvasia Fina og Loureiro Blanco, og Arinto Tinto er et synonym for Tempranillo.

Save

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.