Italia
Italia er verdens største vinproduserende land, i 2005 produserte de ca. 1/5 av verdens vin. Samtidig er det et av Europa’s eldste vinproduserende land. Druedyrking foregår over hele landet, fra Alpene i nord til Sicilia og Calabria i sør. Klimaet gjør at druene i nord har ganske høyt syreinnhold som gir mer elegante viner enn i de varmere områdene sør i landet, hvor det lages store mengder kraftig og robust vin. Det er 900 000 ha vinmarker og ca. 1,1 million vindyrkere.
Det er blitt laget for mye vin i de senere årene, og landet har blitt truet av en vinsjø (produsert vin som ikke blir solgt). Dette taper selvsagt landet (og produsentene) mye penger på. På grunn av denne tendensen til overproduksjon har EU gått inn for forbud mot plantning av nye vinmarker, og dette har gitt resultater. Det beplantede areal har sunket fra 1 mill. ha. i 1992 til 830.ooo ha. i 2000. Fram mot år 2000 sank Italia’s vinproduksjon med ca. 10% pr. år, mens eksporten steg med 12% pr. år.
De viktigste røde druene er Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera, Corvina, Nero d’Avola, Dolcetto, Negroamaro, Aglianico, Sagrantino og Malvasia Nera.
Av de hvite druene er Trebbiano, Moscato, Arneis, Catarratto, Pinot Grigio, Tocai Friulano, Malvasia, Fiano, Vermentino og Verdicchio viktigst.
Vinene deles i flere kvalitetsklasser. Øverst finner vi DOC og DOCG, hvor G’en står for Garantia, altså garanti. Det finnes bare et 10-talls DOCG-viner.
Av Italias 20 vinområder har bare et fåtall oppnådd berømmelse utenlands, og dette er stort sett områder langsetter og nord for Po-sletta, samt i de midtre delene av landet. Hvitvinsområdet Friuli-Venezia Giulia ligger helt nordøst, og lager lette, friske og tørre viner. Fra Venezia og til vest for middelalderbyen Verona ligger Veneto, som lager lette og delikate rødviner, Valpolicella og Bardolino, samt hvitvinen Soave. Opp mot Alpene møter vi Trentino, med fruktige, lette viner laget på franske og tyske druevarianter. Piemonte, Italias fremste kvalitetsdistrikt, ligger nær Torino, og har DOGC-viner som Barolo, Barbaresco og Gattinara. Disse rødvinene har fylde og smaksrikdom, samt eikepreg fra fatlagring. Rundt den gamle byen Firenze ligger Toscana, der Chianti-vinene kommer fra. Her gir Sangiovese-druen middels fyldig vin som gjerne fatlagres. Her finner vi også Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcini. Andre regioner er Valle d’Aosta, Liguria, Lombardia, Trentino-Alto Adige (Südtirol), Emilia-Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia og Sardinia.
Regionene i nordøst har det største innslaget av franske druer, oftest innført via Tyskland og Østerrike.
Kommentarer