Hjem > Château Musar, Libanon, Produsent, Vinland, Vinmaker > Château Musar – en eventyrfortelling

Château Musar – en eventyrfortelling

Château Musar er et vinmakeri i Ghazir, Libanon, 25 km nord for Beirut. Det holder til i en 1700-talls borg.
Dette må være et av de minst forventede stedene i verden det skulle komme topp viner fra.  Druene dyrkes i Bekaa-dalen, 50 km lenger øst, i et fruktbart solrikt dalføre på 1000 meters høyde. Der har de 180 ha. Jordsmonnet er grusaktig på en kalksteinsgrunn. Bekaa-dalen er nesten frostfri, med lange milde sommere, og regnfulle vintere. Den er dessute helt fri for sykdommer.
Vineriet ble etablert av Gaston Hochar i 1930. De nåværende eierne er sønnene hans, Ronald og Serge Hochar, som har drevet foretaket siden 1959.
Det ble internasjonalt kjent da de slo gjennom ved Bristol Wine Fair i 1979 ved at Michael Broadbent og journalisten Roger Voss valgte Musar 1967 som «utstillingens beste vin».

På tross av krigshandlingene i Libanon, ble det produsert vin ved eiendommen alle år, bortsett fra 1976 og 1984. Av og til har de ansatte tatt høy risiko for å få produsert en vin. I 1983 foregikk kampene omkring vinmarkene. Druene ble høstet mens granater og geværkuler pep. Vinen fra 1992 er den eneste som ble deklassifisert, og det var pga. en dårlig høst.

Ved siden av disse vanskelighetene, har Serge Hochar stadig problemer med det mange andre vinmakere kjenner til: En distanse på 50 km mellom vinmarkene og vineriet betyr at de nyplukkede druene må tåle mange timer underveis. Men kanskje det er nettopp dette som bidrar til Musar’s spesielle stil, spesielt de oksyderte hvite. Den røde Musar karakteriseres mer gjennom flyktig syrlighet, gjennom aceton-liknende aromaer, som kan minne om neglelakkfjerner eller lim. Noen betrakter dette som feil, men det er ikke til å komme utenom at dette er med på å karakterisere det som er typisk ved Musar.

Firmaets filosofi har hele tiden vært å lage helt naturlige viner, noe som innebærer at man overhode ikke skal blande seg inn i utviklingens forløp, men la hver vin få utvikle sin egen karakter.
Druene håndplukkes ved soloppgang og kjøres med en gang til kjelleranlegget i Ghazir, der gjæringen finner sted i sementtanker, fulgt av en maserasjon på 2-4 uker. Vinene lagres i 12-15 mnd i eik fra Nevers, og blandes først i sitt tredje år, hvoretter de tappes på flaske og oppbevares i 4 år. De klares ikke, og filtreres ikke, og det brukes ikke kjemikalier, bortsett fra en nødvendig minimumsdose av svovel.

Vinene fra Château Musar sammenliknes ofte med Bordeaux, Burgund eller Rhône, men sannheten er at disse vinene er temmelig unike. Takket være Serge Hochar’s vinfilosofi, er årgangene temmelig forskjellige.
Rødvinene lages av Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache og Mourvèdre druer i forskjellig forhold fra år til år. De hvite lages av Obaideh (i slekt med Chardonnay) og Merwah (i slekt med Sémillon). Selv om begge viner inneholder klassiske Bordeaux-druer, blir resultatet temmelig forskjellig, siden de lages i en naturlig vinstil med markante forskjeller. Både de røde og de hvite blir som oftest bedre med alderen.

De produserer også en annenvin, Hochar Père et Fils, som likner den røde Musaren, men lagres ikke i eik, og kan drikkes yngre, i tillegg til Cuvée Musar serien, der det inngår rød, hvit og rosé-vin. Hochar Père et Fils slippes tidligere og kan brukes som en indikasjon på hva årets Château Musar vin vil bli. Den selges vanligvis for halvparten av hva Château Musar koster.

Château Musar 1993
Serge Honchar: ”1993 fulgte mønsteret fra de gjennomsnittlige årene. Året var regnfullt og kaldt, men uten toppene. Noe frost i mai (under blomstringen) reduserte avlingen med 10%. Det året måtte vi vente til 16. september med å starte innhøstingen. Avlingen var bra, men mindre enn forventet. Frukten var moden og godt balansert, med god syre og bra sukkerinnhold. Fin duft av druene. De er gode å spise, men jeg håper de blir enda bedre å drikke dem.”
Dette har vist seg å slå til. 1993 er en meget god og balansert årgang. Komplekse lag med rik bærfrukt, mulbær, bjørnebær og rips, i tillegg til kirsebær og plommer, sammen med den karakteristiske ”Musar”-krydderduften og sedertrepreget. God syre og lang, krydret og tørr avslutning. Mer animalsk nese enn 1994 og i bedre balanse enn 1994. Smakene omfatter søte jordbær, sopp, høy og eik.»
”Dette er hva Chateau Musar dreier seg om”, uttalte Michael Broadbent.

Château Musar 2000
13,7% alkohol.
Avkastningen var på 35 hl/ha.
Serge Honchar sa i et intervju: ”I 2000 var det en gjennomsnittlig vinter og vår. Men juli var svært varm og tørr, og ble etterfulgt av en august som temperaturmessig lå godt over normalen, dog ikke så varm som juli. Heldigvis var det tilbake til normalen igjen i september. Innhøstingen begynte 6. september, en uke tidligere enn vanlig. Avlingen var god, men kvantiteten gikk ned 15%. Druene var søte men rike på tanniner og med god syre. Alkoholinnholdet ble høyere enn vanlig. Prosessen ga ingen problemer. Den ble prøvesmakt i november, og da var den tannisk, konsentrert og kraftig, men velbalansert. En interessant årgang å følge.”
Denne årgangen er kanskje mer Bordeaux-liknende i karakter enn mange av dens forgjengere, og den er mørkere enn vanlig. Nesen er en kompleks blanding av fiken, svisker, lær, mørk te, tobakk, svarte oliven sammen med krydder og et visst jordpreg. I munnen vil du finne modne mørke kirsebær, fiken, plommer, sjokolade og oliven. God syre og glatte tanniner, fullkroppet, rik og myk, med en lang avslutning.

Château Musar 2003
Denne viser den typiske Musar karakteren. Den har en god fargedybde, men ikke som Musar på sitt mørkeste. Den lukter av nydelig søt frukt, med en tørket og krydret karakter. Typisk Musar i munnen, meget saftig med en viss tyngde, gjennomsyret med struktur. Den er forløpig litt hard, litt tilbaketrukket, med pepper/krydder. Kommer til å bli meget god.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.