Hjem > Generelt > Vin og helse

Vin og helse

5. Hjerte/kar sykdommer og vin

The American Heart Association la fram en studie fra nederlandske forskere som viser at et glass vin om dagen forlenger livet. Den lille daglige dosen alkohol nedsetter risikoen for å dø av en hjerte/kar-sykdom, og rødvin beskytter bedre enn andre typer alkohol. Undersøkelsen omfattet 1373 menn, født mellom 1900 og 1920 og alle fra byen Zutphen i det østlige Nederland, og personene ble fulgt gjennom 40 år. De fant at et forbruk på mindre enn 20 g alkohol resulterte i en 34% lavere risiko for å dø av en hjerte-kar-sykdom og 36% lavere risiko for å dø av en annen årsak – sammenlignet med et forbruk på 0. Og dersom inntaket av alkohol skjedde med vin, ble risikoen senket med henholdsvis 48% og 40%. I følge forskerne ville de som drikker vin leve 3,8 år lenger enn avholdsfolkene. Hvis man drikker annen alkohol er gevinsten bare 1,6 år.

En amerikansk lege uttalte i et intervju at dersom alle voksne i Nordamerika drakk to glass rødvin om dagen, ville antallet hjertesykdommer falle med 40%, og nasjonen kunne spare $409 millioner i året.

14.125 mannlige leger med for høyt blodtrykk deltok i en undersøkelse på Worcester Medical Center i Massachusetts. Gjennom flere år fulgte man nøye med på deres alkoholvaner, og det viste seg at de forsøkspersonene som en gang pr. måned drakk et par glass vin eller annen alkohol, hadde 17% mindre risiko for å utvikle hjertekar-sykdommer enn avholdsmennene. Og hos dem som drakk et par glass daglig, ble risikoen forminsket med hele 44%.

Etter et hjerteanfall kan det oppstå skader og sår på hjertet, og her viser en ny undersøkelse at resveratrol – det stoffet som finnes i skallet på de blå druene, og dermed i rødvin – kan ha en god virkning når det gjelder å helbrede hjertet igjen.Undersøkelsen stammer fra forskningssenteret for hjerte-karsykdommer ved universitetet i Connecticut. Her har forskerne i lengre tid utført forsøk med stamcellers evne til å helbrede skadede hjerter – med mer eller mindre suksess.
Nylig satte forskerne derfor i gang med et nytt eksperiment, der de lot stamcellene inngå kompaniskap med resveratrol – hvilket ga ytterst positive resultater.
Hos et lag rotter imiterte forskerne skadene etter et hjerteanfall ved å lage innsnitt i deres hjerter og sy snittene sammen igjen. Deretter sprøytet de stamceller direkte inn i rottenes hjerter.
Den ene gruppen rotter hadde fått tilsatt resveratrol i sitt fôr i de to ukene som gikk forut for inngrepet, mens den andre gruppen hadde fått vanlig kost.
Det viste seg at hos resveratrol-rottene hadde stamcellene langt lettere for å utføre sin helbredende behandling – som foregår ved at cellene omdannes til sundt hjertevev – enn hos kontrollgruppen.
Årsaken skulle være at resveratrolen baner vei for helbredelsen ved å rydde det område som skal heles for de skadelige og hemmende frie radikaler.
I ettertid viste det seg også at forbedringen av hjertefunksjonen var større hos de rottene som hadde fått resveratrol.

For et par år siden konstaterte man at Armagnac kan forebygge blodpropp. Nå har forskere ved universitetet i Bordeaux funnet ut at brennevin fra Gascogne også kan hjelpe folk å slanke seg. Forskerne foret rotter med en fet diett. Noen rotter fikk samtidig en liten mengde armagnac mens resten fikk tilvarende mengde ren ethanol. Det viste seg at armagnac-rottene la på seg vesentlig mindre enn de andre. Forskerne tror det er noe spesielt ved produksjonen av armagnac som gjør det, enten uttrekket fra druene, eller fra eiketreet i fatenene armagnac’en lagres i.

Den måten en persons hjerte slår på, forteller om det er sundt eller ikke. Det skal helst være en variasjon i hjerterytmen eller HRV, som det heter på legespråket. Hvis det ikke er noen variasjon er det større risiko for at man blir rammet av en hjertesykdom. I følge en undersøkelse fra Karolinska Institutet i Stockholm skulle et moderat vinforbruk ha en gunstig virkning på hjerterytmen. De svenske forskerne undersøkte drikkevanene hos 102 kvinner under 75 år, som alle hadde lidd av en eller annen hjertesykdom, og sammenholdt resultatet med deres HRV.

Den største og dermed beste variasjonen i hjerterytmen fant man hos de kvinnene som drakk et halvt glass vin eller mer hver dag, mens avholdskvinnene hadde den dårligste HRV’en. Øl og sterk alkohol gjorde hverken fra eller til.

En medisinsk undersøkelse som forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore har gjennomført viser færre hjerneskader med resveratrol. Det kunne konstateres at stoffet kan redusere de skadene som en blodpropp i hjernen forårsaker på hjernevevet. Man fant indikasjoner på at resveratrolen øker antallet av et spesielt enzym som når blodproppen inntrer, beskytter de oksygen-utsultede cellene i hjernen, så de ikke går til grunne. Forskerne mener at det kanskje bare skal ganske små mengder resveratrol til, før den beskyttende prosessen tar fart.
I forsøket ga forskerne en gruppe med sunne mus resveratrol, og det viste seg, at disse musene fikk færre hjerneskader som følge av en blodpropp enn mus som ikke hadde fått stoffet.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.