Vin og helse
6. Vin og kreft
En undersøkelse fra Karolinska Institutet i Stockholm viser at vin også kan redusere risikoen for nyrekreft. I en undersøkelse inngikk 885 forsøks-personer med nyrekreft, samt 1204 friske personer, og gjennom lengere tid fulgte man deres forbruk av henholdsvis øl, vin, hetvin og sterk sprit.
Det viste seg at de som drakk 620 g alkohol pr måned, hadde hele 40% mindre risiko for å utvikle nyrekreft sammenliknet med avholdsfolkene.
Også når det gjelder andre kreftformer, er det ifølge British Journal of Cancer høyst sannsynligt innholdet av antioksidanter i visse alkoholiske drikker, som er årsaken til den gunstige virkningen – og åpenbart ikke innholdet av alkohol.
Ondartet lymfekreft rammer noen hundre mennesker hvert år. En forskningsrapport tyder på at mennesker som har et moderat forbruk av vin har 27% lavere risiko for å utvikle denne typen kreft enn avholdsfolk. Undersøkelsen ble utført i mange forskjellige land, og blant 15.000 mennesker. En gruppe forskere fra University of Rochester Medical Center i New York har funnet ut noe nytt når det gjelder bekjempelsen av kreft i bukspyttkjertlen. Og igjen er det resveratrol som er involvert – den antioksidanten som finnes i de blå druenes skall og dermed i rødvin, og som har vist seg å ha en godgjørende effekt i forbindelse med andre kreftformer.
Ikke nok med at resveratrol direkte kan nedbryte de enkelte kreftceller i bukspyttkjertlen. Forskernes undersøkelser tyder på at stoffet også gjør de syke cellene mer mottakelige for strålebehandling og det vevet rundt mindre mottakelig, så det ikke tar så mye skade som normalt.
En annen stor undersøkelse over mange år viser at folk som drikker et glass rødvin hver dag har en betydelig lavere risiko for å utvikle tarmkreft. Øl og sprit har heller ikke her samme virkning. Tvert imot – alt tyder på at risikoen for å få tarmkreft økes til det dobbelte, om man går over til å drikke øl eller sprit i stedet. Det er antioksidantene i rødvin som står for denne effekten.
Nye forskningsresultater fra universitetet i Porto viser at stoffet resveratrol i rødvin høyst sannsynlig kan hjelpe kvinner med brystkreft. I et reagensglass med en kvinnes levende kreftceller tilsatte forskerne litt resveratrol. Etter 24 timer var antallet celler sterkt forminsket. Med fire ukentlige glass rødvin og deres innhold av resveratrol er det muligt å halvere risikoen for prostatakreft hos menn. Det fremgår av en undersøkelse foretatt ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA. Forskerne undersøkte alkoholvanene hos 1456 menn i alderen 40 til 64 år.
Forskere ved Marshall University i West Virginia, USA, har konstatert at stoffet resveratrol kan ødelegge celler angrepet av hudkreft.
De vil nå gå videre med forsøk i laboratoriet for å utvikle en egnet medisin.
Resveratrol finnes forresten også i noe så uvinøst som peanøtter…
Et forsøk utført av forskere fra University of Alabama har vist at resveratrol har en hemmende effekt når det gjelder prostatakreft hos mus.
I dette forsøket ble det i følge Wine Spectator brukt to grupper mus, hvorav den ene gruppen fikk vanlig kost, og den andre fikk føde iblandet kjemisk utviklet resveratrol.
Det viste seg at mens 23% av de musene som gikk på normal kost fikk prostatakreft, var det kun 3% av resveratrol-musene som led samme skjebne – og her utviklet kreften seg heller ikke så raskt som hos de andre musene.
Alt i alt hadde de musene som fikk resveratrol hele 87% lavere risiko for å utvikle kreft.
Etter dette forsøket er forskerne meget optimistiske når det gjelder bruken av resveratrol i bekjempelsen og forebyggelsen av prostatakreft hos mennesker. Neste skritt blir å undersøke om mindre doser av resveratrol også har en effekt – en hel flaske rødvin om dagen er jo litt i overkant.
Kommentarer