Hjem > Generelt > Vin og helse

Vin og helse

7. Resveratrol
Vi har allerede sett at det i drueskall finnes et stoff, resveratrol, som motvirker forskjellige hjertesykdommer. Et glass eller to med rødvin hver dag gir nedsatt risiko for blodpropp i hjerne og hjerte, demens, sukkersyke, gallestein, osv. Alkoholen står for en del av denne effekten. Men i forhold til øl og sprit har rødvin en ekstra effekt, takket være sitt høye innhold av polyfenoler. Det er også polyfenoler i hvitvin og øl, men det skal ti glass hvitvin eller øl til for å tilsvare innholdet i ett glass rødvin. Flavonoider og andre polyfenoler forsvinner ikke når man fjerner alkoholen fra rødvin, og de finnes i like store mengder i frisk druesaft. Men polyfenolene tas lettere opp i kroppen fra rødvin med alkohol. Visse planter danner også resveratrol som et vern mot bl.a. soppangrep.

Forskere har funnet ut at stoffet forlenger livet til bananfluer med 30% og til fisk med nesten 60%. Nå viser nye undersøkelser ved Harvard Medical School i Boston at også mus lever betydelig lenger om de får resveratrol. Og det er jo epokegjørende, for de er pattedyr som oss.
I de amerikanske forsøkene inngikk en større mengde overfete mus, og forskerne holdt vekten deres oppe ved hjelp av en særlig kaloririk diett. Halvparten av disse musene fikk resveratrol, og ifølge Nature viste det seg at de fleste av dem levde tre til fire måneder lenger enn de som kun hadde fått den fete maten. De sistnevnte utviklet – akkurat som overvektige mennesker – diverse fedmerelaterte sykdommer som sukkersyke og hjertelidelser, mens ”resveratrol-musenes” helbred var langt bedre og vevet i deres hjerte og lever betydelig sunnere.

Gjennom årene er det utført mange forsøk på rotter, mus og andre dyr med resveratrol som finnes i skallet på de blå druene og dermed også i rødvin.
Resultatene av forsøkene har vist, at stoffet har en rekke godgjørende effekter i forbindelse med bekjempelsen av sykdommer. Noen av forsøkene viste dessuten at mus som fikk resveratrol, økte muskelmassen og utviklet seg til rene atleter. (Noe for dopingjegerne?)

Amerikanske forskere har funnet at rødvin kanskje hemmer kreft-cellenes vekst i menns prostata. Det dreier seg om en flavonoid som kalles quercetin. Et forsøk utført ved University of Alabama viste at resveratrol  har en hemmende effekt når det gjelder prostatakreft hos mus. Forskere fant ut at resveratrol effektivt hemmer veksten av prostataceller som er angrepet av kreft. Kreftceller som i 60 timer ble utsatt for en større mengde resveratrol, utvikler seg hele 86% langsommere enn normalt. Stoffet forhindrer kreftcellene i å bli påvirket av androgenene – mannlige hormoner, inkl. testosteron, som etter alt å dømme fremmer prostatakreft. Kreftcellene er normalt beskyttet av et protein som forhindrer en eventuell medisinsk behandling i å virke. Resveratrol setter dette proteinet ut av funksjon. Når resveratrol møter en kreftcelle, forvandler et spesielt enzym resveratrolet til et annet stoff som virker som den reneste gift for kreftcellene. Det å drikke rødvin kan nok ikke direkte hindre kreftceller i å vokse, men et par glass om dagen vil sannsynligvis halvere risikoen for å få prostatakreft i forhold til folk som drikker øl eller sprit – eller slett ikke drikker.

I det amerikanske forsøket brukte forskerne ifølge Wine Spectator to grupper mus der den ene fikk alminnelig kost og den andre mat blandet med kjemisk utviklet resveratrol.
Det viste seg at mens 23% av de mus som gikk på normal kost fikk prostatakreft, var det kun 3% av resveratrol-musene som led samme skjebne – og her utviklet kreften seg heller ikke så hurtig, som hos de andre musene.
Alt i alt hadde de mus som fikk resveratrol hele 87% lavere risiko for å utvikle kreft.
Etter dette forsøket er forskerne meget optimistiske når det gjelder bruken av resveratrol i bekjempelsen og forebyggelsen av prostatakreft hos mennesker. Neste skritt blir å undersøke om mindre doser resveratrol også har en effekt – en hel flaske rødvin om dagen (som forsøket tilsvarer) er jo litt i overkant.

Forskere ved Marshall University i West Virginia, USA, har konstatert at stoffet resveratrol kan ødelegge celler som er angrepet av hudkreft. Forskerne vil nå gå videre med forsøk i laboratoriet for å utvikle en egnet medisin. De fant forresten også at Resveratrol finnes i noe så uvinøst som peanøtter…
En amerikansk lege uttalte i et intervju at dersom alle voksne i Nordamerika drakk to glass rødvin om dagen, ville antallet hjertesykdommer falle med 40%, og nasjonen kunne spare 409 millioner $ i året.
Nå kan forskere ved Ohio State University føye ennnå en stein til det tårn av gode egenskaper som er forbundet med stoffet resveratrol i de blå druene og dermed i rødvin. Sykdommen cardiac fibrose skader hjertevevet og kan til slutt føre til at hjertets evne til å pumpe blodet rundt settes betydelig tilbake. Men via forsøk med hjertecellene hos rotter har de amerikanske forskerne funnet fram til at resveratrol forhindrer utviklingen av cardiac fibrose.
Når det gjelder mennesker, skulle ett til to glas rødvin om dagen være nok til å opnå den gode effekten.

Kjemisk resveratrol
I øyeblikket er man rundt omkring i verden i gang med å utvikle medisinske utgaver av resveratrol, og et av de nye kjemiske stoffene, SRT501, vil nå bli testet på 30 britiske forsøkspersoner som lider av sykdommen melas (Mitochondrial Encephalomyopathy Lactid Acidosis and Stroke). Det er en uhelbredelig genetisk sykdom der kroppen langsomt nedbrytes, og der pasientene blant annet lider av diabetes og muskelsvekkelse.
Bak forsøket står et team av forskere fra universitet i Newcastle upon Tyne. De vil ifølge avisen The Times dele forsøkspersonene inn i to grupper, der den ene får resveratrol-medisinen, mens den andre får virkningsløse placebo-piller.
Underveis vil forskerne så blant annet måle pasientenes muskelmasse og deres utholdenhet når det gjelder fysisk utfoldelse, samt undersøke stoffets effekt på diabetes.
Ifølge Just Drinks har forskere ved Pavese Pharma Biochemical Institute i Pavia i Italien utviklet en pille, hvis gode egenskaper svarer til innholdet i et glass rødvin. Pillen består av en blanding av sukker, aminosyrer og polyfenoler som alle finnes i rødvin – det eneste man savner er alkoholen. Så ta en pille og reduser risikoen for tilstoppede årer, hjertelidelser og demens!
Forskere på University of Leicester i England har tidligere gjennemført forsøk med Resveratrol-piller, som blev gitt til såvel friske forsøkspersoner som personer med kreft i et tidligt stadium, og forskerne har nå gått i gang med et større og langvarig forsøk med friske personer som formodentlig vil bekrefte pillenes virkning.
Disse forskerne har tidligere vakt international opmerksomhed, da de oppdaget de krefthemmende egenskaper i karry. Det er det gule farvestoffet i planten gurkemeie, som sammen med koriander, hvit pepper, ingefær, kanel, kummin og flere andre krydderier inngår i karry.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.