Sjeldne utbrudd

Ausbruch er en fin og sjelden type Prädikatvin som finnes både i Østerrike og i Ungarn, men ikke i Tyskland. Det er en spesialitet i Neusiedlersee-Hügelland og Rust i Østerrike. Det finnes både røde og hvite varianter. Den røde er vanligvis en senhøstet Cabernet Sauvignon, selv om også andre druesorter brukes fra tid til annen, f.eks. Pinot Noir. Den hvite lages for det meste av Pinot Blanc, Traminer eller Welschriesling. I begge tilfeller er det snakk om en søt vin. Opprinnelig ble den ungarske druen Furmint brukt, men den har nesten forsvunnet fra Østerrike. Den hvite er søtest, og kan sammenlignes med tyske Trockenbeerenauslese. I søthetsgrad en ligger den mellom Beerenauslese og Trockenbeerenauslese, som gjør den til en søt dessertvin, oftest laget fra druer som er angrepet av edelråte. Minimum mostvekt for Ausbruch er 27 grader KMW. Dette tilsvarer ungarernes Aszú.

Schröck Ruster Ausbruch Turner

De virkelig gode hvite bærer ofte betegnelsen “Somlo”. Opprinnelig var det en spesialitet for byen Rust (Ruster Ausbruch), som ligger i det østre Østerrike, ikke langt fra grensen til Ungarn.

Uttrykket refererer til metoden som brukes for å velge ut druene under innhøstingen: druer som er angrepet av botrytis cinerea (også kjent som edelråte) “brytes ut” av klasen for å brukes, resten henger igjen. Denne metoden er svært tidkrevende, så innhøstingen må skje i mange omganger, oftest hver dag i en periode, til og med flere ganger om dagen. Ved vingården til Michael Wenzel tok det for eksempel 7 innhøstere som jobbet fulle dager, 10 dager å plukke nok druer til å produsere 300 liter av denne kostbare vinen.
Maserasjonen tar vanligvis mellom en halv til 2 dager, avhengig av kvaliteten på edelråtedruene. Deretter følger en forsiktig pressing. Mosten blir deretter gjæret til den når omkring 12% alkohol, noe som tar omtrent fire måneder. Vinene modnes deretter i tretønner eller eikefat, hvor lenge og hvilken type fat som brukes avhenger av vinmakerens stil.

 

Søtvinsfest i Rust i Østerrike

Utvalget her i Norge er ikke akkurat til å skryte av. Dette er en type vin det er meget vanskelig å få tak i. Det finnes 4 varianter og alle stammer fra Rust (i Burgenland) i Østerrike, og alle selges i halvflasker (som de fleste andre søtvinene). En av dem har til og med gått ut av sortimentet. Det gjelder den billigste av dem – Schandl Ruster Ausbruch som lages av Pinot Gris og koster kr. 166.
Men Peter Schandl har en annen med samme navn fra årgangen 2006 laget av Riesling, Sauvignon Blanc og Furmint, alle håndplukkede og med et sukkerinnhold på over 280 g/l. Den er dyp gyllengul, fyldig og frisk, og dufter av aprikos og marsipan. Prisen er kr. 230,-
Finere er Heidi Schröck’s Schröck Ruster Ausbruch med det poetisk tillegget «auf den Flügeln der Morgenröte» (på morgenrødens vinger) fra 2008. Her er det brukt mange forskjellige druer, og det er fruktigheten som er dominerende. Fin balanse mellom syre (7 g/l) og sødme (190 g/l). Her må vi ut med en ekstra hundrelapp – kr. 330,-. Den fineste av Heidi Schröcks viner er imidlertid Schröck Ruster Ausbruch Turner 2006. Også her er det sitrusfruktigheten som dominerer, med mineralske innslag. Druen som er brukt er Furmint, dette er altså nær opp til det opprinnelige idealet for denne vinen. Sødmen er 190 g/l, med noe mer syre – 9 g/l. Og prisen har nå kommet opp i kr. 490,-. For en halvflaske. Her kan man virkelig snakke om edle dråper.
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.