Hjem > Generelt > På vei mot Pyreneene

På vei mot Pyreneene

 

Kart over Corbières

Kart over Corbières

Corbières er et stort distrikt med vinstokk-beplantede høydedrag i departementet Aude i Frankrike, vest for Narbonne. Det liggert sørøst for Carcassone i Midi og sør for Minervois. Klimaet er preget av Middelhavet, og det faller årlig ca. 400 mm nedbør her. Vinen fikk sin Appellation d’Origine i 1986 og har rett til V.D.Q.S.-betegnelsen, selv om den er billig og masseproduseres, men dette har nok bidratt til å øke kvaliteten på vinene. AOC-området dekker 13500 hektar med vingårder og det produseres gjennomsnittlig 554 000 hl vin pr år, tilsvarende 74 millioner flasker.

Det er denne regionens største AOC-distrikt, ansvarlig for 46 prosent av regionens vinproduksjon i 2005. Faktisk er det snakk om det 4. største i hele Frankrike. Rødvin dominerer med nesten 95%, der 3% rosévin og 2% hvitvin utgjør resten. Carignan er den vanligste druen.


På grunn av sin størrelse og varierte geografi, omfatter Corbières et enormt utvalg av jordtyper og mikroklima, og vinene er derfor meget forskjellige. Regionen opplever også mye forskjellig vær. Dette er et av Frankrikes tørreste områder. Den atlantiske vinden CER [også kalt Narbonnais av de som bor ved Narbonne.] er en svært tørr vind som er kaldere om vinteren og varmere om sommeren. Den oppstår når fuktige atlantiske luftmasser strømmer over Toulouse-området. Usedvanlig vakre, røde solnedganger og lenticularis skyer varsler ankomsten til CER. Den er nært knyttet til Mistralen, men begrepet CER refererer spesifikt til den ofte meget sterke vinden i nedre Languedoc. Motsatsen til denne vinden er Middelhavets varme Marin.

Corbières ligger delvis rundt nabo-distriktet Fitou. Ikke uventet er det splittet opp i 11 underdistrikter (terroirs). De fire mest prominente av dem er  Sigean, Durban, Fontfroide og Lagrasse. De resterende er Montagne d’Alaric, Saint Victor, Queribus, Boutenac, Termenès, Lézignan og Servies. Dette er i første rekke et område preget av vin ordinaire [les billigvin], men en del Corbières-viner har fått anerkjennelse på et mye høyere plan. De røde er de beste, spesielt når de lages av Grenache, Carignan (min. 50%), Terret og Cinsault. Syrah og Mourvèdre er plantet og vil komme med i blandingene i stigende grad. Corbières Superieur er i en bedre klasse og Corbières du Roussillon kommer fra et område litt lenger sørpå i departementet Pyrénées Orientales. Da Corbières fikk sin AOC status i 1986, ble vinmarksarealet redusert fra 42.000 til snaue 15.000 ha.
Rosé og hvitvin lages for det meste av Bourboulenc, Grenache Blanc og Macabeo.

Til de røde vinene må minst to druetyper brukes. Grenache, Lledoner Pelut [det er den druen de kaller «hårete Garnacha» i Katalonia, Spania], Mourvèdre og Syrah (de viktigste druetyper med unntak av Carignan) skal til sammen utgjøre minst 50% av vinmarkene. Carignan, Picquepoul Noir og Terret Noir kan til sammen ikke utgjøre mer enn 50% av vinstokkene. Maksimalt 20% Cinsaut og maksimalt 10% Grenache Gris er tillatt.

CorbièresTil rosé vinene, må minst to av druetypene Grenache, Lledoner Pelut, Mourvedre, Picquepoul Noir og Syrah dyrkes. Maksimalt 75% Cinsaut er tillatt. Carignan, Grenache Gris og Terret Noir kan til sammen ikke utgjør mer enn 50% av vinstokkene. Maksimalt 10% Grenache Gris er tillatt. Det samme gjelder de hvite vinene.

De beste produsentene inkluderer Château Le Palais, Château Etang des Colombes, Domaine Saint-Paul, Domaine de Villemajou, La Voulte Gasparets, Maylandie, Serres-Mazard og (spesielt) Tardieu-Laurent.

 

På Vinmonopolet er det bare 1 Corbières-vin som finnes på basisutvalget. Det er

Las Vals les Gres 2009
9565701 Kr 139
Laget av håndplukkede druer fra 35-40 år gamle vinstokker. Tradisjonell vinmaking.
80% Grenache, 20% Carignan

Resten må man via bestillingsutvalget for å få. F.eks.:

Château la Bastide L’Optimée 2006
5833201 Kr. 159
80% Syrah 20% Grenache
14% alkohol, 1,8 g syre
Mørk, dyp rubinrød med kompleks duft av krydder og modne kirsebær, bjørnebær og solbær. Rik, konsentrert og kraftig smak.

Sainte Croix Celestra 2007
9073301 Kr. 245
Laget av Grenache og Carignan iflg. Vinmonopolet. Men såvidt jeg vet er det 50% Grenache, 30% Carignan og 20% Syrah. En vesentlig del av jorden er vulkansk. 75% av vinen er lagret på eikefat i 19 mnd.
Dette er en av de bedre vinene sør-Frankrike har å by på, og som viser områdets potensial.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.