Hjem > Generelt, Kroatia > Individualisme og historisitet

Individualisme og historisitet

CroatiaKroatia er et Middelhavsland som ligger øst for Italia, på den andre siden av Adriaterhavet. Nordover ligger Alpene, og mot nordøst kommer man  til den vestre delen av den store Pannonia-sletten, som omfatter deler av dagens Ungarn, Østerrike, Kroatia, Serbia, Slovakia, Slovenia og Bosnia/Herzegovina.

 

Mange nordmenn reiser hit på ferie, og det etterfølgende er et forsøk på å bidra til et bakteppe for vinopplevelsene i dette spennende landet.

I det indre av Kroatia er det et kontinentalt klima, med kalde vintre og varme somre, og med tilstrekkelig med regn til å gjøre dette til et viktig jordbruksområde. Vindyrking er konsentrert til de kuperte områdene mot den Pannoniske slette.
Dalmatiakysten har et typisk middelhavsklima, selv om Dinaridefjellene danner lommer av alpeklima ved større høyder. Kystlinjen ved  Adriaterhavet er ideelt for druedyrking med sine varme, fuktige somre og milde vintre. Lenger nedover kysten, og på øyene, dyrkes druer i de karrige bakkesidene, som ofte er bratte skråninger med lite regn. Noen av de mest kjente produksjonsområdene for vin ligger på Dalmatia-kystens øyer.

Det er derfor to distinkte vin-produserende regioner i landet. I den kontinentale regionen i nord-øst produseres det rike fruktige hvite viner på omtrent samme måte som i nabolandene Slovenia, Østerrike og Ungarn. Langs den nordlige kysten finner vi viner som er temmelig like de som produseres nord i nabolandet Italia, mens vi lenger sør finner mest av de tyngre rødvinene som kan sies å prege middelhavsstilen. På øyene og langs Dalmatiakysten gir lokale druer, et godt mikroklima, og de ganske barske forholdene for vinmarkene noen meget individuelle viner som er blant Kroatias mest kjente.

Det er ikke mindre enn 300 geografisk definerte vinregioner, og man har laget et strengt klassifikasjonssystem som skal sikre kvalitet og opprinnelse.

 

Helt siden middelalderen har vinmaking vært viktig, og i noen deler av landet har det vært den eneste inntektskilden for innbyggerne. Jordsmonnet passer bra for druedyrking, klimaet er passelig variert og de har en lang tradisjon, og dermed erfaring. De kan produsere en lang rekke vinsorter, som kan inneholde de tradisjonelle karakteristika eller individuelle særtrekk.
Det er omtrent 650 km2 vinmarker i landet, og det produseres 50 millioner flasker vin. 67% er hvite, mens 32% er røde. I innlandet er nesten 90% hvitvin, mens i kystområdene er mer enn 70% rødvin. 8% av produksjonen er superior-viner, 70% er kvalitetsviner, og 22% er bordviner. Rosévin forekommer ganske sjelden, og det lages noe musserende vin.

 

Historie

Vinhistorien i Kroatia strekker seg langt tilbake i tid til greske bosettere og deres vinproduksjon på øyene Vis, Hvar og Korčula for ca. 2,500 år siden. Dette er beskrevet av den greske forfatteren Athenaneus. Mange mynter fra den tiden har avbildninger av vinproduksjon, noe som viser hvor viktig den var. Som i så mange andre av oldtidens land, har mange av de opprinnelige druene overlevd i Kroatia, druer som har funnet sin plass og tilpasset seg voksestedene gjennom århundrer. Moderne produksjonsmetoder har tatt over i de større vineriene, og EU’s lover og regler for kvalitetsvin blir etterfulgt.

 

Under romerriket økte produksjonen av vin, og ble mer organisert. Vin herfra ble eksportert til andre deler av riket. Man har funnet steinpresser som ble brukt til å knuse druene, amforaer som vinen ble oppbevart i, og dekorasjoner på mange religiøse og huslige gjenstander som viser produksjonsmetoder.

Da kroatene (en slavisk stamme) slo seg ned i området, lærte de mye fra de som hadde bodd her før dem, inkludert vinproduksjon. I  middelalderen var det en egen kongelig hoffmann som ble kalt «den kongelige vinprokurator», som hadde som oppgave å produsere, oppbevare og servere vin. I flere hundre år lå områdene Istria og Dalmatia under Venezia. Fribyer satte lovlige standarder på vindyrkingen og beskyttet den deretter. For eksempel har man funnet en bestemmelse fra byen og øya Korčula fra 1214 som inneholder strenge regler for beskyttelse av vinmarkene.

På 1400-tallet invaderte Ottomanske tyrkere det sørøstre Europa, og innførte strenge anti-alkohol-lover som en del av de nye islamske lovene. Heldigvis var det Ottomanske Riket tolerant overfor de kristne og de katolske kirketradisjoner som involverte vin. Dette blir av mange sett på som det som “reddet” sørøst-europeisk vinproduksjon fra total utslettelse. Prester og munker fikk lov til å fortsette å produsere vin i forbindelse med kirkelige handlinger.

KroatiaPå 1700-tallet kom store deler av dagens Kroatia under kontroll av det Habsburgske riket, der vinproduksjon blomstret på 18- og 1900-tallet. Men her, som så mange andre steder i Europa ble vinproduksjonen dramatisk endret i siste halvdel av 1800-tallet på grunn av phylloxera, den ødeleggende vindruepesten. Mengden av vin som ble produsert falt, først i Frankrike og Tyskland. I noen år ble ikke Kroatiske vinmarker berørt, og vineksporten økte sterkt. Noen franskmenn  plantet vinstokker i Kroatia for å kunne holde det gående i et sikkert område. Men det gikk ikke mange år før vinlusa hadde nådd fram hit også. Da ble svære områder destruert og  den lokale økonomien brøt sammen i mange av områdene. Et stort antall vindyrkende familier flyttet til den nye verden (Amerika), og bidro til veksten i vinproduksjonen der.

Under kommuniststyret i Jugoslavia ble vinproduksjonen samlet i store kooperativer, og privat eierskap til vinmarker ble motarbeidet. Kvantitet heller enn kvalitet ble hovedfokus. Under den kroatiske uavhengighetskrigen tidlig på 1990-tallet ble mange vinmarker og vingårder igjen ødelagt.
Men i de senere årene har trenden gått i retning av at små, uavhengige produsenter bygger seg opp, og Kroatisk vin konkurrerer igjen med de beste i verdens vinmarked.

 

  Kroatias to viktigste vinregioner, Primorska Hrvatska (kyststripen) og Kontinentalna Hrvatska (“det kontinentale Kroatia”), er delt i totalt  12 underregioner, som selv blir videre delt i mindre vinogorje (bokstavelig talt “vinbakker»), som sprer seg nordøstover fra Dalmatiakysten til slettene ved elven Donau.

Gode kroatiske produsenter innbefatter Enjini Ivan Katunar, Frano Milos, Miljenko Grgich (vinmaker ved Grgich Hills i Napa Valley), Krauthaker Vlado, Skaramuca, Zdjelarevic og Zlatan Otok (Zlatan Plenkovic).
Det er hundrevis av druesorter som bare finnes her, og vinene er som regel kalt opp etter dem. Blant disse er Babic (rød og hvit), Crljenac Kastelanski (som betyr «rød drue fra Kastela», er en av forfedrene til Zinfandel og den samme som Primitivo), Dingac (rød, kalles Kroatias «Châteauneuf-du-Pape»), Grk Bijeli (hvit), Faro (rød), Malvasija Dubrovacka (hvit), Peljesac (rød), Plavac Mali (rød), Posip (hvit), Postup (rød), Prosek (rød og hvit), Refosco (rød), Teran (rød) og Vugava (hvit). En halvtørr musserende vin med en gammel historie er Bakarska Vodica. Internasjonale druer som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Gamay (Borgonja), Merlot, Muscat Blanc (Momjanski), Pinot Blanc og Pinot Noir finner man ofte.
Vi skal heller ikke glemme at Kroatia har store eikeskoger, og mangt et eikefat som vinprodusenter i Europa bruker til sine viner, kommer herfra.

Vin har dessuten også her blitt produsert i takt med mattradisjonene.
Ikke sjelden kan du komme over vin med vann i, enten stille eller sprudlende – da kalles den gemišt (kombinasjonen hvitvin og kullsyrevann), eller bevanda (kombinasjonen rødvin og vann).
 I et senere innlegg vil jeg gå inn på de enkelte områdene. Det blir for omfattende her.

 

 

 
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.