Adelaide

Sør-Australia's vindisrikter

Sør-Australia’s vindisrikter

Området rundt byen Adelaide i South Australia er delt i to – Adelaide Hills og Adelaide Plains. Mange mener Adelaide er Australias vinhovedstad, for her holder vingigantene Penfolds, Yalumba, Wolf Blass og Jacobs Creek til. Dessuten har området noe av Australias eldste vinhistorie – de første vinstokkene ble plantet i 1836. I 1844 ble det sendt en kasse rødvin til Dronning Victoria, uten at det ser ut til å ha gjort noe nevneverdig inntrykk på den engelske dronningen.

Adelaide Hills er et område med vinmarker som strekker seg opp fra Adelaide-sletten, øst for byen. Nordover ligger Barossa og Eden Vallys, og McLaren Vale og Langhorne Creek mot sør. Området ligger ved foten av Lofty-fjellene og er et av Australia’s  kjøligste vinområder, med 2200 ha vinmarker, og ca. 30 vingårder. Her er det bølgende åser med store Eucalyptustrær, skogkledde daler og vingårder, og oppleves som en oase i det ellers så tørre South Australia. Blant utallige gårdsmarkeder og vakre rosefarmer dukker det opp såkalte «Cellar Doors» – kjellerdører – der man kan komme inn og smake på stedets ønologiske produkter. Denne delen av Adelaide domineres av italienske og, ikke minst, tyske innvandrere.

Klimamessig minner Adelaide om Middelhavslandene med varme sommere og milde vintere, og et regngjennomsnitt på 530 mm. Siden 1990-tallet har denne regionen hørt til de aller beste i Australia. I den bakkete, varme regionen er det de hvite vinene som dominerer: Gulgrønne Riesling-varianter med blomsterdufter som er temmelig kraftige og tunge etter tysk standard. Med litt lagring (3-5 år) kan de utvikle en honningaktig rikhet. Noen få Botrytis-viner av Riesling blir laget når forholdene tillater det, og disse kan få en rik, søt og innbydende rosin-karakter som minner om Sauternes. Men det er også fyldige Chardonnay-viner med mye krydderduft, lagret på eikefat. I tillegg virker Sauvignon Blanc og Sémillon lovende. Blant de røde er det Shiraz og Pinot Noir som dominerer. Andre druer som klarer seg fint her er Merlot og Cabernet Sauvignon.
En fremtredende produsent er Petaluma som lager meget gode viner, spesielt en musserende (Champagnehuset Bollinger har 50% av produksjonen), og McLaren Vale. Men fortsatt lages Australias mest kjente vin, Penfolds Grange, av druer fra Adelaide. Andre gode produsenter er Henschke (Eden Valley), Mountadam, Orlando (Steingarten), Wynns (High Eden), Yalumba (Heggies Vineyard).

 

Vårt hjemlige Vinmonopol skilter med 2 rødviner og 1 hvitvin herfra, som alle tre er på bestillingslisten:
Penfolds Bin 23 Pinot Noir og Petaluma Adelaide Hills Shiraz, begge til ca. 300 kr.
Peter Lehman Layers 2008 laget av Semillon, Pinot Gris, Muscat og Gewürztraminer. Kr. 175,-

 

AdelaideAdelaide Plains er et lite kjent nabo-område til Adelaide Hills i South Australia og, etter manges mening, langt mindre interessant. I vinsammenheng blir det ofte oversett. Det er på 700 ha, nord for byen Adelaide. Men områdets vidstrakte flate landskap uten åser er frodig grobunn for druer og har til og med et nesten sykdomsfritt klima, så det sprøytes nesten ikke. Regionen har i lang tid vært kjent for masseproduksjon av druer til billigviner. Men nye tider er i ferd med å endre dette bildet, bl.a. fordi noen (unge) produsenter har skiftet sal, og lanserer en rekke bemerkelsesverdige toppviner. Det er fra navn som Penfolds Magill Estate, Barossa Valley Estate, Patritti, Primo Estate og Wilkie Estate.

 

De første immigrantene til området ble dominert av italienere, og det var de som i stor grad startet med hagebruk av grønnsaker og frukt, og det var de som eide de fleste vinmarkene. Derfor er det også vanlig å finne viner av Sangiovese, Moscato og Pinot Grigio.
Adelaide Plains går fra kysten forbi byen Adelaides nordside, videre østover forbi Adelaide Hills og strekker seg sørøstover mot Barossa Valley. Området er gunstig for økonomisk og teknologisk utnyttelse av vinmarkene. Klimaet er overraskende varmt, og det flate landskapet, og beskjedne nedbørsmengder gjør at druedyrking ikke er spesielt lett. Men jordsmonnet er særdeles velegnet, selv om kunstig vanning er nødvendig. Den alkaliske undergrunnen består av kalkstein, mens de øvre lagene har fruktbar, fet røbrun sandjord. Enkelte steder dukkerr det opp tyngre leirblandet sandjord.
De dominerende druene er Shiraz og Chardonnay, men konkurransen fra Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon begynner å merkes. Dessuten har de her spesialisert seg på druen Colombard. Fra Adelaide Plains er det ingen viner å få gjennom polet.

 

Vær klar over at de mest interessante vinene (herfra som mange andre steder i verden) svært sjelden eksporteres, og vi får ikke vurdert dem uten å reise dit.

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.