Muscadet

NantesMuscadet er et hvitvinsområde omkring Bretagnes gamle hovedstad Nantes i Loiredalen. Det ligger helt vest mot Atlanterhavet (Pays Nantais), og er på ca 13.000 ha., med ca. 2.500 vinmarker. Det sies at området et av Frankrikes mest produktive. På 1970-tallet falt populariteten en del fordi mange produsenter satte kvantitet foran kvalitet. Det triste er at omsetningen gikk ned (for alle – gode som dårlige), og mange produsenter måtte gi opp eller gikk konkurs. Fram til 2012 hadde 500 produsenter sluttet, og nå snakkes det om at dette tallet kan mer enn dobles i løpet av de neste par årene. Det er ikke minst trist fordi vi her snakker om en billig kvalitetsvin.

 

Området domineres av et maritimt klima fra Atlanterhavet, og regnes som det kjøligste og mest nedbørsrike i Loire. Høstregnet kommer midt i september. Om vinteren blir det ofte frost her, men våren kommer tidlig.
Jordsmonnet er mangfoldig, fra steinete og magert til flatt, fruktbart land nær elvemunningen. De beste markene finner vi i bakkene i Sèvre et Maine. Her er jorden rik på magnesium og potassium, og består for en stor del av leire, grus og sand over gneiss, schist, granitt og vulkansk berg.

 

Druetypen som brukes her kalles lokalt Muscadet, men bærer i Burgund (som den kommer fra) navnet  Melon de Bourgogne. Den kom til området på 1600-tallet (da det var kjent som rødvinsområde), og er kjent for å modnes tidlig, og å være meget hardfør mot kulde, noe som er meget viktig. Navnet ser ut til å stamme fra en tidligere karakteristikk av druen: «Vin qui a un goût musqué» – vin med en muskatliknende duft og smak. I starten ble druene mest brukt til å produsere Eau de vie – eller Brandewijn som de hollandske handelsmennene kalte det destillerte produktet (opprinnelig var dette et hollandsk område). De moderne vinene har lite av dette preget. De er kjent for sin tørre, friske, lette og elegante karakter med god frukt.
Muscadet har lavt syrenivå, og utsettes lett for oksydasjon. For å unngå dette, og for å få vinene så smaksrike og friske som mulig, fikk den nye vinen bli i sin tank eller tønne på sine egne gjærsedimenter (sur lie), og ble tappet i mars/april rett fra tanken uten filtrering eller klaring. I dag er metodene mer moderne, og tapping rett fra en tønne har blitt en sjeldenhet, men prinsippet er fortsatt det samme – bortsett fra at enkelte produsenter ønsker en mer velutviklet vin for lagring.
Tidligere ble disse vinene regnet som vin de pays, god og billig lokal vin. Men særlig i tiden etter den andre verdenskrigen har de vokst til å bli moteviner i Paris og nord-Frankrike, og de blir eksportert i stigende grad.

 

Appellasjonen Muscadet ble etablert i 1936, og det er tre hovedproduksjonsområder (i tillegg til hovedområdet DOC Muscadet):
1) Den såkalte ”Région de Sèvre-et-Maine” ligger sørøst for Nantes, og omfatter bl.a. byene Vallet, Clisson, Vertou, St. Fiacre, Gorges og Louroux-Bottereau i Loire Atlantique. Området er på 8220 ha og regnes for å være den beste delen pga. jordsmonnet og at bøndene får mindre avlinger. 85% av all Muscadet lages her.
2) Det andre området kalles Côteaux de la Loire, oppover elven mot nordøst, og dekker 190 ha.
3) Det tredje er det nyeste og heter Côtes de Grand Lieu ble etablert i 1994. Det ligger vest for flyplassen i Nantes. Her er det 720 ha vinmarker. Nesten 90% av eierne har mindre enn 2 ha hver og området er et eneste stort lappeteppe ikke ulikt det man har i Burgund. Det ligger i Vendée-departementet.
AOC Muscadet brukes over hele området og regnes for de enkleste vinene. De har siden 1990-tallet ikke kunnet bruke sur lie av reguleringene.
Før 1990 kunne enhver produsent av Muscadet sette betegnelsen «sur lie» på etiketten, uansett hvor lenge vinen hadde vært i kontakt med bunnfallet – eller på hvilken måte. Det ble regulert av myndighetene i 1994. Nå er det kun de tre underområdene som har lov til å bruke betegnelsen, og vinene må tilbringe hele vinteren på bunnfallet, og kan ikke tappes på flaske før 3. uke i mars (noen ligger en god del lenger og tappes ikke på flaske før i oktober/november). De skal tappes rett fra tønnene og ikke filtreres, og kan ha noe gjærduft. Viner med ”sur lie”- betegnelse har gjerne en svak kullsyreprikking, og en frisk, fruktig smak.
Ikke overraskende passer disse vinene godt til sjømat, og mange sier de er best til østers. En god Muscadet har fine aromaer av eple og sitrus, med små hint av pepper og noe som kan assossieres med havklimaet. De beste vinene har en viss mineralitet i bunnen.
 Det dyrkes også andre druer i området, f.eks. Folle Blanche, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay og Pinot Noir, men de kommer ikke inn under Muscadet-reguleringene og må kalles VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) Coteaux d’Ancenis, Fiefs Vendéens eller Gros Plant du Pays Nantais.

 

Gjennom Vinmonopolet er det lettest å få tak i Jubilation le Pallet Muscadet Sèvre et Maine. Den er en grei representant for stilen, og koster kr 150,-. De fleste andre må man via bestillingslisten for å få tak i.

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.