Hjem > Andalucía, Sherry, Vin og mat > Toreadorenes drikk

Toreadorenes drikk

Fra den lille havnebyen Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cadiz dro Columbus på sin tredje tur til Amerika, og den portugisiske sjøfareren Magellan dro herfra da han oppdaget Stillehavet. Et av skipene i dette følget, Victoria, var det første som reiste rundt hele jorden (1519-1522). Magellan selv ble drept under ferden, og dermed var det baskeren Juan Sebastián Elcano som ledet Victoria jorda rundt. Byens største betydning som havneby er knyttet til at den ligger bare 70 km. sør for Sevilla, som tidligere var Spania’s hovedstad.

Men det lille området er i dag også kjent for en spesiell form for sherry – Manzanilla.

Den lages på samme måte som en fino sherry (druen er også her Palomino) og lagres biologisk (under et lag med flor). Det blir en lys, tørr vin. Men den er såpass spesiell at den har fått sitt eget D.O. (Denominación de Origen) – fra 1933. Sanlúcar de Barrameda’s kjøligere og mer konstante temperatur og høye luftfuktighet enn i resten av sherryområdet bidrar til en tykkere flor enn for andre typer. Dette tykkere flor-laget beskytter vinen bedre mot kontakt med luft, noe som resulterer i en friskere, mer delikat duft enn andre fino-varianter. Vanligvis lagres de fem år i en solera, men noen lagres lenger.

Vil du lese mer om Sherry, kan du finne stoff her: http://hskappel.isay.no/2011/03/10/sherry/#more-237

Forskjellige typer Manzanilla:

  • Manzanilla Pasada lagres lenger enn vanlig (ca. 7 år), slik at flor-dekket begynner å forsvinne, men ikke lenge nok til å bli en Amontillado.  Vinen tiltar i styrke, blir gradvis mørkere og får noe av karakteren til tørr amontillado.
  • Manzanilla Amontillada likner Manzanilla pasada men lagres opp til 12 år, og får dermed kvaliteter som minner om Sherry Amontillado.
  • Manzanilla Olorosa er en enda rikere type Manzanilla som lagres opp til 30 år.
  • Jerez Cortado er en Palo Cortado laget av Manzanilla.
Manzanilla "La Gitana" er å få på polets bestillingsliste. Ca. 200 kr

Manzanilla «La Gitana» er å få på polets bestillingsliste. Ca. 200 kr

Manzanilla-vinmarkene ligger 15 km vest for Jerez omkring Sanlúcar. Vinen er lovbestemt som en spansk Sherry, men i virkeligheten er det en helt forskjellig vin, selv om den lages i utkanten av Sherry-distriktet, med de samme metoder og de samme druene. Kalkjorden her er renere og klimaet er annerledes. Vinene er lyse (de som eksporteres farges ofte), er meget tørre og har mellom 15 og 17% alkohol, med fin, høyst spesiell bouquet med et litt bittert, saltaktig preg. Manzanilla betyr på spansk «lite eple», men det betyr også kamille (f.eks. i te). Te av kamille kalles nemlig  også på spansk Manzanilla, og det sies at vinen har dette navnet fordi aromaen minner om nettopp kamillete. De skal være minst tre år gamle, men selges som oftest eldre. De er best når de serveres avkjølt.

Manzanilla er tyrefekternes tradisjonelle drikk, og en yndlingsdrikk i Sevilla, der den inntas fra små sylindriske glass som kalles caña. Siden den er så tørr, har den ikke vært spesielt populær i utlandet.

Det bør tilføyes at Manzanilla, som Sherry ellers, blir mørkere og får høyere alkoholprosent ved fatlagring. Det eksisterer dypt brunfargede Manzanillas med 21% alkoholinnhold, og disse merkverdige og interessante vinene er blant de tørreste som finnes i verden.

 

De regnes som en perfekt aperitif (gjerne i følge med tapas), men de kan være følge til mange forskjellige matretter.   Spesielt passer de godt til oliven, (stekt) fisk, sjømat og Jamón Serrano (Serrano-skinke), men er også utmerket til sushi. Som nevnt er de best avkjølt – avhengig av produsent regner man en temperatur på mellom 4°C og 9°C som ideell.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.