Naturens energier

Det ettefølgende har jeg sakset fra en pressemelding fra vinimportøren Non Dos, som satser på ”naken vin”, dvs. vin som dyrkes økologisk med minst mulig tilsettinger. Dette er jo et tema jeg har tatt opp i andre sammenhenger. Denne gangen dreier det seg om en hvitvin fra Østerrike, laget på druen Grüner Veltliner.

MeinklangVinmarker som yrer av liv

Den østerrikske familiebedriften Meinklang jobber biodynamisk og helhetlig, og i tillegg til å lage rene viner, produserer de bl. kjøtt, grønnsaker og korn ved gården. vinene har vokst opp i vinmarker som yrer av liv.

Det unge ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvaret for vinproduksjonen på gården, mens Werners foreldre og to brødre tar seg av oppdrett av storfe og svin, i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker. Vingården drives med andre ord etter prinsippene med blandingsjordbruk, akkurat som i gamle dager. Før var vinproduksjon som regel bare en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives vingårder som regel monokulturelt, noe som betyr at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet.

Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene, og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem.

– Både dyrene og plantene beskytter vinstokkene mot sykdommer, og gjør kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler overflødige, forteller Werner Michlits.

 

Ku på kartong

Midtpunktet på gården er utvilsomt de 800 fredelige, godlynte angus-kyrne, som på mange måter fullfører den biodynamiske sirkelen.

– Det er med deres gjødsel vi lager den næringsrike komposten vi bruker i åkrene og vinmarkene våre. Kyrne gjør det med andre ord veldig enkelt for oss å jobbe biodynamisk, så for oss var det nesten en selvfølge å sette en ku på etiketten, forklarer Werner.

Meinklang holder til i den lille, solfylte landsbyen Pamhagen helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee, og vinmarkene ligger strødd mellom mindre innsjøer og vidstrakte åkre.

– Dette vakre området fortjener vår respekt. For oss er det derfor helt essensielt å lage vin i samspill med naturens egen syklus, sier Werner Michlits.

 

Werner Michlits

Werner Michlits

I klang med naturen

Navnet Meinklang er sammensatt av bokstaven M (for Michlits) og ordet Einklang, som betyr ”harmoni”. Navnet spiller dermed på nettopp Meinklangs filosofi om å klinge i takt med naturen.

– Vi ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre. For eksempel beiter dyrene på markene og gjødsler vinrankene, og i sin tur kommer så deres fôr fra produkter vi selv dyrker på gården, forteller Werner.

Meinklang er faktisk den eneste vingården i Østerrike som har en så gjennomført og holistisk tilnærming til vinproduksjon og drift av egen gård.

 

Gjenspeiler kun drue og region

– Forskning har vist at biodynamisk jordbruk er den eneste kultiveringsmetoden som gir mer tilbake til miljøet enn den tar, sier Werner.

Den biodynamiske filosofien gir også naturlig lav avkastning i vinmarkene. Det gir druer med høyere kvalitet, og i sin tur viner som gjenspeiler druenes og regionens særpreg – og kun det.

MeinklangbibMeinklang Grüner Veltliner BiB 2014 er en ren, delikat og smakfull vin med livlig friskhet og saftig smak av spenstig frukt som avrundes i en lang og forfriskende utgang.

Vinen passer godt til vegetarretter og andre retter med markant innslag av grønnsaker som asparges eller sukkererter, samtidig som den er fin sammen med fiske- eller skalldyrretter som dampede blåskjell eller pannestekt kveite, i tillegg til lyst kjøtt.

Bruk den også gjerne til koldtbord, salater eller forretter, for eksempel med røkt fisk. Vinen passer dessuten godt til sjømatretter med et asiatisk tilsnitt, for eksempel teriyaki-marinert ørret, sashimi med mild ponzu-saus eller en thai-fiskesuppe.  I tillegg er vinen en perfekt allrounder til ostetallerkenen – eller bare til kos.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.