Hjem > Vinland > Shiraz – en australsk spesialitet

Shiraz – en australsk spesialitet

Cabernet Sauvignon og Shiraz er de to store røde druetypene i Australia. Hver for seg kan de begge frembringe oppsiktsvekkende viner. Blandingen Cabernet/Shiraz er en australsk oppfinnelse.


Shiraz er kjent som Syrah i Frankrike, og er kanskje landets eldste kvalitetsdrue. Det var i Rhône-området Syrah-druen ble grunnlaget for meget fine viner, f.eks. Hermitage, Côte Rôtie, Cornas og St Joseph. Den har muligens vært der i 2000 år, men utgjør idag kun 2% av dyrkingsarealet i Frankrike. I Australia utgjør den derimot nesten 50%.

Den unge vinen fra Shiraz-druen gir ofte bæraktige assosiasjoner i retning bjørnebær, blåbær og brente solbær (som når saftgryten koker over). Dessuten kan vi få blomsteraktige assosiasjoner til fioler og lindetre, krydderduft av nykvernet sort pepper, ofte også en svak røyklukt og lakris. Eldre og modne viner får duft av lær, svisker og trøffel som vi kjenner igjen fra eldre Bordeaux-viner.

En av verdens største viner laget på Shiraz (eller Syrah) finner vi i Australia – nemlig Grange. Den har Shiraz-druens mørke, rubinrøde farge med en overveldende duft av bær og krydder, lærtoner og eik i flott harmoni. En virkelig smaksbombe.

Siden slutten av 1990-årene har flere av de ledende vinprodusentene eksperimentert med en rekke blandinger som på mange måter skiller seg fra de kjente klassiske blandingene, som vi kjenner fra europeisk vinkultur.

Det er karakteristisk for den nye generasjonen av australske viner, at det stort sett er shirazdruen som inngår i en blanding med en eller flere andre druesorter. To av blandingene, som shiraz/cabernet sauvignon og grenache/shiraz er i øyeblikket de mest populære. Enkelte produsenter arbeider med kombinasjoner som shiraz/grenache/mourvedre, cabernet sauvignon/shiraz/malbec, shiraz/cabernet sauvignon/merlot, shiraz/merlot eller shiraz/viognier. Men det finnes helt sikkert mange flere sammensetninger som vi kommer til å høre mer om.

De nye australske blandingene utmerker seg med fin balanse og harmoni, noe som viser at de australske vinmakerne har funnet interessante og farbare veier. Shiraz og cabernet sauvignon er fremragende eksempler på hvordan to karakteristiske druer kan kle og supplere hverandre. Shirazdruens pikante og krydrete karakter blir mer tilgjengelig i samspill med cabernet sauvignon, som på sin side får avrundet sin markante garvesyre og dempet den solbæraktige karakteren. Ikke mindst i de rimelige prisklassene har det vist seg at denne drueblandingen er svært vellykket. I de dyrere og mer intense vinene blir shiraz/cabernet-blandingen fyldig og elegant med fin holdbarhet.

Grenache har begynt å dukke opp i en del blandinger, enten sammen med shiraz  eller med flere andre druer, f.eks. mourvèdre og Viognier. Den har  lenge vært å finne i de australske vinmarkene, men har liksom kommet til heder og ære igjen etter å ha vært oversett i en del år. Flere produsenter har funnet gamle grenache-vinstokker, som i de senere årene har fått lov til å komme med i det finere drueselskap igjen.

Grenache er en druesort, som har gode vekstbetingelser mange steder i de australske vinområdene, fordi klima og jordbunn passer den bra. Og selv om tanken lett kan ledes mot en Rhôneaktig stil, så har de australske grenache/shiraz-baserte blandingene sin helt særegne identitet. Det blir ofte viner som både er inntagende og imponerende på samme tid. Generelt vil man finne dem i mellomprisklassen og over.

De australske blandingene markerer et stilskifte i vinindustrien med et langt mer behersket fatpreg enn tidligere, og et bedre samspill mellom druenes naturlige frukt og modne garvesyrer, men intensiteten i strukturen og ettersmaken er stadig like vesentlig. Det er en klassisk måte å lage vin på, men i en moderne skikkelse er det et stort potensiale for «verdi for pengene».

 1. Lill Eilertsen
  17. juli 2013 klokken 23:01 | #1

  Men er ikke Shiraz-vinen opprinnelig fra Iran?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shirazi_wine

 2. 17. juli 2013 klokken 23:40 | #2

  Dette er et spørsmål som har opptatt mange i lang tid. Det finnes mange historier, mange legender, og mange misforståelser. Antakelig er det snakk om minst to ting.

  Det som er sikkert er at det er en gammel by i det nordlige Iran som heter Shiraz. Og der lager de vin, og det har gjort lenge. Men etter det jeg forstår dreier det seg hovedsaklig om hvitvin (som går under navnet Shirazi).

  Den druen som spesielt brukes i Australia og Sørafrika med dette navnet kom dit som stiklinger fra Rhônedalen i Frankrike, der den heter Syrah. Det eksisterer mange blomstrende historier om hvordan denne druen kom fra Iran til Frankrike, men i de senere årene har DNA tatt livet av de fleste av disse historiene. Det viser seg nemlig at Syrah har som «foreldre» Dureza og Mondeuse blanc, som begge er gamle franske druer.
  I Australia ville de ha et eget navn på denne druen, for de mente den oppførte seg på en annen måte under Australia’s himmel. Da den kom til Australia i 1831 het den i følge skipspapirene Scyras. Men i mange år ble navnet Hermitage brukt – til det navnet på 1980-tallet ble forbudt å bruke fordi det er et område i Rhônedalen som heter Hermitage. Det jeg har lest om grunnlaget for bruke navnet Shiraz i Australia (og Sørafrika, og deler av USA og Canada) stammer fra en av disse nevnte legendene. Og kanskje også navnet Scyras. Jeg vet ikke.
  Vet noen noe jeg ikke vet, tar jeg gjerne mot en kommentar!

 1. Ingen tilbakesporinger så langt.