Hjem > Generelt > Kvalitetskontrollen av australske viner til eksport

Kvalitetskontrollen av australske viner til eksport

En av forutsetningene for de australske eksportvinenes kvalitetsnivå, er den obligatoriske kontrollen av alle vinprodukter som skal sendes ut av landet. Australske vinprodusenter som ønsker å eksportere må søke om eksportlisens. Denne er tidsbegrenset og må fornyes med jevne mellomrom. For å få en slik lisens må vinen gjennom en omfattende kvalitetstest.

Den australske eksportkontrollen, som av mange regnes for å være verdens strengeste, er en ordning som i sin tid ble etablert etter vinindustriens eget ønske. Senere har denne eksportkontrollen blitt til en lov, og har vært statlig siden 1980.

Australian Wine & Brandy Corporation har hovedsete i Adelaide i South Australia, og fungerer som rådgiver. De hjelper  vinprodusentene med alle eksporttekniske informasjoner, slik at produktene oppfyller alle tekniske og juridiske krav i vinens mottakerland.
I tillegg stilles det krav til vinprodusentens økonomi, erfaring med markedsføring av vin til eksport, m.m. Innholdet av druer i vinen skal være australske, og eksportøren skal ha sin virksomhet i Australia. Der gjennomføres en kontroll av vinetiketten, slik at den blir korrekt i henhold det mottakerlandets lover. Dessuten skal den være i overensstemmelse med de australske vinlovene når det gjelder kravene til den geografiske opprinnelsen, drueinnhold, osv.

Innholdet skal godkjennes før de edle dråpene slippes ut av landet, uansett om det er bulkvin i tanker eller originalt avtappede produkter på flaske. Vinene gjennomgår en omfattende teknisk laboratoriemessig analyse, og først når godkjennelsen er oppnådd, kan de gå videre til en smaksmessig test.
De fleste av de ca. 40 vininspektørene har en teknisk bakgrunn som vinmakere og viningeniører, mens en mindre del utgøres av folk fra vinbransjen og andre. Det er håndplukkede smakere, som utvelges etter meget strenge personlige krav og flere tester av en spesiell ”Quality & Integrity” avdeling. Et testpanel er alltid sammensatt av flere personer, med forskjellig vinfaglig bakgrunn, og samtlige viner smakes blindt. Produsentene sender alltid flere eksemplarer av samme produkt.

Ingen viner passerer nåløyet, d.v.s. får en eksportlisens, uten at et minimumskrav til vinen er oppfylt. Det stilles høyere kvalitetskrav til viner som man ønsker å eksportere. Avviste viner går til hjemmemarkedet.
Dersom en vin avvises, noe som skjer for ca 2% årlig, sendes den til bedømmelse i et nytt panel. Avvises den en gang til, testes den en tredje gang.

Originalavtappete viner gis en eksportlisens som gjelder i 12 måneder, mens bulkvinene kun får for tre måneder av gangen. Ved hver fornyelse av eksportlisensen, skal vinene gjennom hele kontrollsystemet. Her er det noen som ikke blir arbeidsløse med det første.
Den statlige eksportkontrollen av vin er en styrke for den australske vinindustrien, noe som også bransjen selv verdsetter. Samtidig er den også en garanti for kvalitet både for importørerne og for forbrukerne.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.