Hjem > Vinområde > Cahors

Cahors

I forbindelse med alt som er skrevet om Argentina, og dermed Malbec, kunne det være på sin plass å se nærmere på Malbec’s hovedsete i Frankrike – Cahors. Det er en utmerket, interessant, nesten legendarisk berømt rødvin, som produseres omkring den gamle, bortgjemte byen hvis navn den bærer. Byen ligger ved Lot-elven nord for Toulouse i det sørvestlige Frankrike, og der har det blitt produsert vin i nesten 2000 år. Distriktet heter Quercy, et av de eldste  i Frankrike. I 1956 ble området totalt ødelagt av frost, men det ble bygget opp igjen.

Lot-dalen

De kraftige og smaksrike, mørke og fyldige vinene med bløte tanniner har gjennom tidene blitt verdsatt av såvel romerske keisere som konger og paver. Tsar Peter den Store var meget glad i den og mente den var en medisin som kurerte svulsten han hadde i magen. Dette er viner som kan være meget rike på tanniner som unge, og de vinner på lagring. Mange sammenlikner den med robuste Bordeaux-viner. Den lages hovedsaklig av Cot-druen, altså Malbec (som oså kalles Auxerrois her, men Malbec i Argentina), med litt hjelp av Merlot, Jurançon og Tannat. Vinifikasjonen skjer etter en gammel, lokal metode. Det er antakelig den mørkeste av de franske vinene, nesten mot blekk, noe som bl.a. skyldes et høyt jerninnhold i jordsmonnet. Den modnes langsomt og kan bli særdeles gammel, har karakter og fasthet i smaken uten å være besk. Ofte er de stramme som unge, men med lagring utvikler de seg til medgjørlige viner med plommekarakter og med duft av krydder, kaffe og mørke frukter, og smak av tobakk og krydder. Tidligere ble Cahors også tilsatt Bordeaux-viner for å gi disse mer kraft, og dypere farge.

Den kan være vanskelig å få tak i. I 1951 fikk den rett til betegnelsen V.D.Q.S., og ble en egen Appellation Controllé i 1971. Området er på nesten 22000 ha, hvorav 4200 ha var i produksjon i 1998 (men i økning), og det er ca 500 produsenter. Det er et av de få områdene i Frankrike der Cabernet Sauvignon eller Cabernet Franc ikke er tillatt. Loven krever derimot minst 70% Auxerrois (altså Cot/Malbec). All nyplanting skjer med denne druen. Jordsmonnet er for det meste leire og kalk, iblandet noe smuldret stein (grus). Selve området er småkupert. Vinmarkene ligger på begge sider av Lot-elven, vest for byen, og Lot er en bielv til Garonne.

Etter 10 års kamp har Alain Dominique Perrin, eier av Château Lagrézette oppnådd at Cahors vinprodusenter kan få skrive Malbec på etikettene sine. Av flere høyt respekterte produsenter finner man Château Pineraie, Château de Chambert, Château du Cayrou, Château de Gaudou, Clos de Gamot, Clos Triguedina og Clos la Coutale. Kooperativet, som står for 40% av produksjonen, heter Les Caves d’Olt. Den danske prins Henrik har sitt vinslott her, nemlig Château de Caïx, som han kjøpte i 1974.

Det lages også noe hvit og rosé vin i området, men de har ikke rett på AOC-betegnelsen, men får i stedet betegnelsen Vin de Pays du Lot.

For tiden kan Vinmonopolet skaffe 15 Cahorsviner. Baldès Malbec 2009 er lettest å få tak i, og var blant nyhetene som ble sluppet i januar 2011. Den er laget av 90% Malbec, og 10% Merlot, og er helt i begynnelsen av sin karriære. Det vil ta 5-7 år før den er ferdig utviklet, men den er fullt drikkbar (og faktisk god) allerede. Fin vin til kraftige gryteretter. Den er laget ved Clos Triguedina, som er en av Cahor’s toppeiendommer. Og prisen er 162,40.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.