Hjem > Druesort, Vinområde > Tempranillo

Tempranillo

Tempranillo er en viktig spansk rødvinsdrue, spesielt i Ribera del Duero og Rioja Alta. Navnet kommer av ordet temprano som betyr ”tidlig”. Den er tykkskallet (som Cabernet Sauvignon) og gir vinen en fin tett, mørk farge. Lager elegante, krydrede viner, noen ganger med hint av tobakk, markjordbær eller sure kirsebær.

Den vokser best i Spanias kjøligere områder, der den kan få en nødvendig balanserende syrlighet. Det er en drue som liker seg i store høyder. Den har ikke spesielt stor motstandskraft mot sykdommer. Karakteren kan av og til bli litt vag. Blandes ofte med andre fordi den har lite syre og lite sukker. Det er sjelden det lages endruevin av denne, og den blandes oftest med Garnacha (Grenache), Mazuelo (Carignan) og Cabernet Sauvignon. Ofte lages det unge, fruktige, aromatiske viner av den, eller fastere og mer tanninrike viner som holder fargen bra ved eikemodning og lagring. Begge versjoner har god syrebalanse.
Alternative navn: Tinta del Pais, Tinto Pais, Tinto Fino, Tinta Roriz (i Ribera del Duero), Tinto Arragonés, Tinto de Madrid, Tinto de Toro (i Toro), Ojo de Liebre eller Ull de Llebre (i Catalonia), Cencibel (i La Mancha og Valdepeñas). Den hører hjemme i nord-Spania, men dyrkes helt ned til La Mancha-sletten.
Spania er den største produsenten av rødviner på Tempranillo med 45.000 hektar beplantet areal. Deretter følger Argentina med 5.600 og Portugal (spesielt Alentejo og Duero) med 5.200. Den har fått et stadig sterkere fotfeste i Australia, der den nå bl.a. dyrkes i Barossa, Margaret River, McLaren Vale og King Valley. Det var Brown Brothers som var pionerene med denne druen i Australia, nå er det over 200 produsenter som bruker den. Men det dyrkes også Tempranillo i Chile, USA, Frankrike, Hellas, Italia, Marokko, Mexico, Sør-Afrika og Uruguay.

På Vinmonopolet har de 420 produkter med Tempranillo. 402 av dem er rødvin, 16 er rosévin, 1 er musserende og en er hvitvin.

300 Dias de Sol (300 soldager) 2009, er en 100% Tempranillo (som her heter Cencibel) til kr. 105,-. Den er fruktig, med et visst mineralsk preg, og ganske frisk. Har ikke vært innom eik, og vi får en aning om hva Tempranillodruen står for, når den ikke blir myknet og preget av eik. 13% alkohol, og bare 1 g sukker/liter, 6,5 g. syre/liter. Prdusenten heter Bruno Ruiz, og holder til i Quero i Castilla, Spania. Han driver økologisk på sine 75 ha vinmarker. Fin til pastaretter, men faktisk også til fisk.

I den andre enden av skalaen ligger Alenza Gran Reserva 2001 fra Bodegas Condado de Haza, en vin som ikke forventes å nå toppen av sin utvikling før i 2013, og deretter kan holde seg til 2025 og lenger. Også laget av 100% Tempranillo (men som her heter Tinta del País). Den er fra Ribera del Duero, og ligger på 13,5% alkohol. Dette er en meget rik og kraftig Gran Reserva-vin til kr. 510,-.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.