Hjem > Frankrike, Generelt, Loire, Vinland > Loiredalens viner

Loiredalens viner

La Loire er den lengste og vakreste av de franske elvene, som i sitt 1000 km lange løp passerer en lang rekke med forskjellige provinser og vindistrikter. Utspringet er vest for Valence i Rhônedalen og den løper ut i Atlanterhavet ved Nantes.

Det har vært dyrket vin her siden Romernes dager, men den gang var bildet helt annerledes. Områder er utvidet, nye druesorter er introdusert, nye metoder har kommet til. Som i så mange av Europa’s mest veletablerte vinregioner, har også her religiøse ordener spilt en viktig rolle. En legende sier at det var St. Martin som begynte å dyrke vin her i 380 e.Kr., men ting tyder på at grunnlaget ble lagt omkring år 100. I Middelalderen var vinene fra Loire-dalen de mest etterspurte vinene i England og Frankrike, mer verdsatt enn de fra Bordeaux. Det er abbeden ved klosteret i Bourgueil som krediteres for introduksjonen av Cabernet Franc i regionen i 1089, og i de etterfølgende århundrene ble vinene fra Orléans og Anjou svært populære blant adelsmennene ved det franske hoffet.

Loire's vei gjennom Frankrike

Regionen er i dag meget stor, og inneholder 87 appellasjoner. Mange synes det er for mange, men det hele er så spesialisert, at det er vanskelig å finne egnede sammen-slåinger. Det svært varierte jordsmonnet må ta en del av skylden for det. Vinene fra traktene langs elven betegnes ofte med samlenavnet Vins de la Loire. De omfatter ytterst forskjellige og interessante røde, hvite og rosé viner, stille, perlende og musserende, fra tørre til søte, som strekker seg gjennom alle kvalitetsgrader fra de dårlige til de helt store. Druene som brukes inkluderer Muscadet, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Noir og Cabernet Franc. Noen av vineiendommene er blant verdens eldste, likevel er vinene herfra relativt rimelige.

Den vinregionen vi kaller Loire-dalen inkluderer alle de forskjellige områdene som ligger langs Loire-elven fra Muscadet nær byen Nantes på Atlanterhavs-kysten til Sancerre og Pouilly-Fumé rett sørøst for byen Orléans midt i Frankrike, litt sør for Paris. Mellom disse finner vi navn som Anjou, Saumur, Bourgueil, Chinon og Vouvray. Selve dalen følger elven gjennom Loire- provinsen til dens utspring i Cévennene (ikke langt fra Valence i Rhônedalen) men mesteparten av vinproduksjonen finner sted i det nevnte området.

De 87 appellasjonene omfatter Appellation d’origine contrôlée (AOC), Vin Délimité de Qualité Superieure (VDQS) og Vin de pays. Mesteparten av produksjonen er hvitviner, men det er også røde viner (spesielt rundt Chinon), og de lages for det meste av Cabernet Franc. I tillegg lages det en del rosé, musserende og dessert-viner. Crémant-produksjonen (musserende) i Loire løfter dette området opp til det nest største for musserende vin i Frankrike, etter Champagne. De fleste er enige om at Loire-viner tenderer mot en karakteristisk fruktighet med friske, ”sprø” smaker – spesielt når de er unge.

Loire-dalen er meget vakker, både når det gjelder natur- landskapet og de mange fine chateaux’ene, kirkene og klostrene. Dette var medvirkende til at Loire-dalen, spesielt delen fra Sully-sur-Loire til Chalonnes, ble satt på UNESCO’s World Heritage liste i år 2000.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.