Hjem > Frankrike, Loire, Musserende vin, Rosévin, Søt, Tørr > Loire: Anjou og Saumur

Loire: Anjou og Saumur

Denne mangfoldige vitikulturelle regionen er kanskje den vanskeligste av alle i Loire å sette seg inn i. Her har vi blendende hvite viner fra Savennières, herlige røde fra Saumur og spesielt Saumur-Champigny, samt en overflod av overveldende søte viner, fra regionale appellasjoner som Coteaux du Layon og Coteaux de l’Aubance, opp til Cru-vinene fra Quarts de Chaume og Bonnezeaux. Dette er Loire på sitt mest dynamiske og oppfinnsomme: En kokende kjele av vitikulturell entusiasme, anført av superstjerner som Claude Papin, Stéphane Branchereau og Jo Pithon.

Det er en gammel fransk provins, og vingårdene ligger spredt utover markene øst for Muscadet. Hele området er på 28.300 ha., og det finnes 25 appellasjoner. De utallige og svært forskjellige vinene som dette distriktet produserer, omfatter noen av de beste søte hvitvinene i Frankrike, produsert av druen Chenin Blanc (også kalt Pineau de la Loire, selv om det ikke er noen Pinot-drue). De beste av disse kan, ved hjelp av det høye, skarpe syre-innholdet, vokse til strålende viner i løpet av 10-30 år. Det lages også tørre, fruktige hvitviner, som ikke er like særpregede, av Chenin- og Melon-druene. Også noen lette rødviner av Cabernet Franc druen og noen mindre gode av Cot og Groslot er det plass til. Dessuten produseres det et enormt kvantum rosévin i alle kvaliteter fra fine til dårlige, vanligvis av Cabernet Franc og Cabernet Suvignon. En del musserende vin produseres også, de fleste etter Champagne-metoden, i og omkring Saumur. Den første musserende vinen ble laget av en belgier i 1811 (Jean Ackerman). Ackerman Laurance er fortsatt den største produsenten av musserende vin i området.
Loven tillater inntil 60% røde druer i den hvite musserende vinen, og ikke mer enn 20% Sauvignon Blanc, og dette er nok medvikende til at det er så store forskjeller både i smak og kvalitet.
Fra sent høstede druer produseres den svært fruktfylte dessertvinen som Anjou er spesielt berømt for, i distrikter som Côteaux du Layon, Côteaux de la Loire og Côteaux de Saumur.
Mange fine roséviner – også av Cabernet druen – stammer herfra. Det som ofte eksporteres under betegnelsen “Rosé d’Anjou” er av dårligere kvalitet og fremstilles av Groslot-druen, med noe Cot (også kjent som Malbec), Pineau d’Aunis og Cabernet Franc. Av bedre kvalitet er “Cabernet d’Anjou”, laget av Cabernet Franc, med litt Cabernet Sauvignon. Den er tørrere med gress/jordbær/bringebær-smak. Den bør drikkes så ung og frisk som mulig. Første gang den ble laget var i 1905.
De beste rødvinene stammer fra området omkring Saumur og Champigny, og fremstilles enten av Gamay eller Cabernet Franc, med litt Cabernet Sauvignon og Pineau d’Aunis. Anjou Gamay er meget lett og behagelig, men stikker sjelden hodet fram.
De største navnene i denne smeltedigelen er Claude Papin, Stéphane Branchereau og Jo Pithon.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.