Loire: Anjou

Loire’s smeltedigel

Savennières er en juvel i Anjou’s krone, men om det er noen appellasjon eller region som gjør denne delen av Loire til det dynamiske og nytenkende området det er i dag, er det Anjou selv. Introduserende vinguider, spesielt de som har fått en viss alderspatina, avviser glatt denne appellasjonen. De trenger å få sine guider oppdatert.

Dette er en mangfoldig appellasjon, her er det grus, hvit kalk og tuff i vinmarkene nordvest for Saumur som grenser opp mot Bourgueil, det er svart skifer og kullholdig terroir sør for Loire, rundt Layon og Aubance, og til og med granitt og sand i Nantais. Dette gir et mangfold av variasjonsmuligheter, og et lappeteppe av under-appellasjoner – ikke bare Blanc og Rouge, men også Anjou-Gamay, Cabernet d’Anjou, Anjou Pétillant og mer – det er kanskje ikke overraskende at noen produsenter, med relativt nye navn man etterhvert må lære seg å kjenne, bruker Anjou- appellasjonen for å produsere noen fine, individuelle viner.

Det er 151 kommuner som har rett til Anjou-appellasjonen og under-appellasjonene, spredt over Maine-et-Loire, Deux-Sèvres og Viennes départementene. Den originale appellasjonene ble fastlagt i 1936, noe som gjør den til en av Loire’s eldste, selv om den har vært gjennom mange revisjoner siden da, og under-appellasjonene ble introdusert mange år senere, med introduksjonen av Anjou-Gamay i 1957, og den fine Anjou-Villages i 1987. Den dominerende hvite varianten er Chenin Blanc, som står bak minst 80% av Anjou Blanc, resten er for det meste Chardonnay og Sauvignon. Resultatet kan bli fabelaktig, helt på linje med Bordeaux og Burgund. Anjou Rouge er for det meste Cabernet Sauvignon og Franc med Pineau d’Aunis. Maksimum utbytte er 52 hl/ha for hvite, og 54 hl/ha for røde. Anjou-Gamay er ganske selvforklarende, og kommer fra et lignende geografisk område (noen få kommuner er unntatt) og har lignende restriksjoner på utbyttet. Fra en god produsent kan dette bli en unik opplevelse det er verd å huske. På dette nivået er Rose d’Anjou og Cabernet d’Anjou to rosé appellasjoner som er kommersielt viktige for mange lokale vinmakere.

Topp-domener Anjou

Ferme de la Sansonnière
Jo Pithon
Pithon-Paillé
Pierre-Bise
Domaine des Rochelles
Domaine des Forges
Philippe Delesvaux
Chateau de Fesles
Domaine FL
Patrick Baudoin
Domaine des Sablonettes
Chateau la Varière
Domaine de Regain

Anjou-Villages, på den annen side, springer ut av et mye mindre område, bare 46 av de 151 kommunene. Siden appellasjonen bare er fra 1987, er den fortsatt under utvikling, men noen av kommunene har allerede bevist sin verdi sammenliknet med mer kjente appellasjoner. De inkluderer de ledende kommunene i Coteaux du Layon (Beaulieu-sur-Layon, Faye-d’Anjou, osv.), de som ligger rundt Coteaux de la Loire, Savennières og de tilgrensende kommunene Bouchemaine og Possonière. Bare de to Cabernet’ene kan brukes her, så all vin er rød, som også er tilfellet med Anjou-Villages-Brissac, 103 ha med vinmarker i ti kommuner i Coteaux de l’Aubance.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.