Hjem > Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Hvitvin, Musserende vin, Søt, Tørr > Loire: Saumur og Saumur-Champigny

Loire: Saumur og Saumur-Champigny

Saumur kan være et fint utgangspunkt for å utforske vinmarkene i Loire, for det er et sentralt sted med mange overnattingsmuligheter. Rundt Saumur produseres det røde, hvite og søte viner, så vel som store mengder musserende vin som uten tvil er av stor økonomisk betydning, og som kan være av svært god kvalitet. Men det er nok de røde vinene som blir best, og de fra Saumur-Champigny er mest fristende.

Mennesker har bodd i denne regionen i tusener av år. I en stor del av denne tiden er det blitt kultivert vindruer, det kan man se av arkeologiske utgravinger. Men den Saumur-Champigny vi kjenner i dag er en ganske moderne kreasjon. Både Saumur og Saumur-Champigny appellasjonene ble fastlagt i 1957, og den sistnevnte er mest restriktiv.
Det er bare åtte kommuner som kvalifiserer til betegnelsen Champigny, og de er konsentrert i den sørøstre delen av selve Saumur. Appellasjonen tillater bare røde viner fra Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Pineau d’Aunis, selv om det nå er mange som river opp den sistnevnte, som også er kjent som Chenin Noir, og planter de to Cabernetene i stedet. Avkastningen er ganske høy, ca. 77 hl/ha totalt over en ti-års periode, men produsenter med et blikk for kvalitet vil høste betydelig lavere enn det. I alle fall viser tallene at stadig flere produsenter fokuserer på kvalitet, ikke kvantitet.
Rundt vinmarkene til Saumur-Champigny ligger Saumur appellasjonen, og dekker 31 kommuner for rødvin og 39 for hvitvin. De røde produseres av de samme druene som i Champigny, og de hvite må være minst 80% Chenin Blanc, balansert opp med Chardonnay eller Sauvignon Blanc, så denne appellasjonen speiler Anjou som ligger vest for Saumur, selv om vinstilene er umiskjennelig forskjellige. Men det som virkelig skiller Saumur fra Anjou, er de musserende vinene. Dette er en betydelig industri, som er lett å se av de svære områdene med vinmarker som er inkludert i Saumur Mousseaux appellasjonen, ikke bare tuff-vinmarkene rundt Saumur, men som strekker seg vestover til skiferområdene ved Angers, og til og med noen vinmarker på den andre siden av elven. Appellasjonen dekker 95 kommuner totalt, med omtrent 1400 ha under produksjon. Tillatte hvite druer inkluderer Chardonnay, Sauvignon Blanc (til sammen må disse to ikke utgjøre mer enn 20% av blandingen), og Pineau de la Loire (Chenin Blanc). Tillatte røde druer inkluderer Cabernet Franc & Sauvignon, Cot (det lokale navnet for Malbec), Gamay, Pinot Noir og Pineau d’Aunis. Det er også en appellasjon som tillater rosévin, og disse kan bare lages av de røde druene som er nevnt ovenfor.

Topp-domener i Saumur Fizz

Langlois-Chateau
Bouvet-Ladubay

En enda bedre appellasjon enn Saumur Mousseaux, er Crémant de Loire (fra 1975), et svært område spredt over mesteparten av Anjou & Saumur, og også Touraine. Druesortene som kan brukes er litt forskjellig fra Saumur. Den hvite blandingen kan inneholde Chenin, Chardonnay eller Menu Pineau (også kjent som Arbois eller Petit Verdet) – altså ikke Sauvignon Blanc. Inkludert i appellasjonen er også Grolleau Gris og Noir, de to Cabernet’ene, Pineau d’Aunis og Pinot Noir. Blandingen er mindre restriktiv enn for Saumur, men reguleringene for Crémant de Loire er strengere. Her er det en utbyttebegrensning på 50 hl/ha. og det følges opp med reguleringer mht. kvalitet, inkludert krav om at druene skal transportes i små récipients non étanches (ikke-vanntette kasser), detaljerte pressemetoder, og at vinen må tilbringe tolv måneder i flaske før den kan selges, inkludert ni måneder på bunnfallet. Resultatet bli to ganske ulike viner, men det er ikke gitt hvilken av dem som foretrekkes av kjøperne.

Til slutt i denne Saumur-oversikten, har vi Coteaux de Saumur, den siste appellasjonen som har med seg navnet på denne byen. Området ble fastlagt i 1962, og appellasjonen gjelder kun søte viner laget av Chenin Blanc. Vinmarkene dekker 31 kommuner langs Loire’s venstre bredd idet den passerer Saumur, og strekker seg sørover i to armer. Vinene er svært forskjellige i stil fra de som stammer fra Layon og Aubance. Det kultiverte området er meget lite, bar 12 ha, og utbyttet ligger på omtrent 27 hl/ha.
Den siste appellasjonen som det er verd å nevne er Vin du Thouarsis, en VDQS som ligger rundt byen Thouars, sør for Saumur. Det er bare fire registererte produsenter som deler mindre enn 20 ha vinmarker, og produserer hvitt, rødt og rosé.

Topp-domener i Saumur & Saumur-Champigny

Chateau de Chaintres
Domaine Filliatreau
Thierry Germain
Chateau du Hureau
Domaine de Nerleux
Clos Rougeard
Antoine Sanzay
Chateau de Villeneuve

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.