Hjem > Frankrike, Produsent, Rhône, Vinland, Vinmaker > Rhône: Vinmakere A-C

Rhône: Vinmakere A-C

Vinmakere, produsenter og négocienter i Rhônedalen. A-C

Alary, Daniel et Denis – Vinmakere i landsbyen Cairanne, 30 min. kjøretur nordøst fra Châteauneuf du Pâpe. Deres vinmarker ligger i svakt skrånende bakker ned mot Vaison la Romane. De utgjør tiende generasjon av vinmakere fra den lille landsbyen, og produserer noen av de rikeste, mest komplekse og komplette vinene i det sørlige Rhône.
Av deres toppviner er La Font d’Estevenas (Côte de Rhône Villages) og La Gerbaude (Côte du Rhône).

Alazy, Pierre – Eier av Domaine de Suoco Papale i Châteauneuf-du-Pâpe. Hele produksjonen selges til negociantfirmaet Louis Bernard.

Albin Jacumin, Domaine – 16 ha. i Châteauneuf-du-Pâpe.

Allemand, Thierry – Produsent av Cornas i det nordlige Rhône med 3,5 ha vinmarker. En av de få som ikke har arvet vinmarkene sine. Han begynte som ”kjeller-rotte” ved Domaine Robert Michel, og jobbet der i 10 år mens han ryddet opp en forlatt vingård han hadde kjøpt, og startet den på nytt. Første årgang var 1981. Hans vin Les Chaillots stammer fra kalkslettene i Chaillot, nordvest for Cornas, har en sterk karakter med perfekt struktur og faste tanniner. Den skal ha mange års lagring. Cuvéen Reynard kommer fra skråningen med samme navn vest for Cornas, der noen av de beste markene finnes. Her har han 80 år gamle vinstokker.

Ameillaud, Domaine de l’ – Vinmaker i Cairanne (Côte du Rhône Villages). Lager mørke og konsentrerte viner uten bruk av eik, og med et utmerket preg av terroir.

André Brunel, Domaine – Produsent i Châteauneuf-du-Pape. Et familieeid domene med 22 ha vinmarker i CdP og 11 ha. i Côtes du Rhône. Den fineste vinen heter Les Cailloux (av 70% gamle Grenachestokker, 10% Syrah og 20% Mourvèdre). Lager også Côtes du Rhône Villages og flere Vins de Pays.

Anselme, Père – Navn på kjellerne til Laurent Charles Brotte i Châteauneuf-du-Pape. Firmaet ble grunnlagt i 1931 av Charles Brotte. Firmaets mest velkjente vin er Père Anselme La Fiole du Pape som det årlig produseres 400.000 – 500.000 flasker av, det høyeste antallet i Rhônedalen. Det er en vin uten årgang, dvs. det blandes årganger, men lages av 80% Grenache, 7% Syrah, 7% Mourvèdre og 6% Cinsault. En annen kjent vin er Domaine Barville fra en 15 ha. stor vingård i Châteauneuf du Pape. Lager også en god Côtes du Rhône Villages (AOC).

Balma Venitia, Cave – Vinkooperativ i Beaumes de Venise, opprettet i 1956. Har 205 medlemmer. Lager hvitvinen Muscat de Beaumes de Venise og rødvinen Beaumes de Venise, i tillegg til Vacqueyras, Côtes du Rhône Villages Beaumes de Venise, Côtes du Rhône og Côtes du Ventoux.

Beaucastel, Château de – Et av toppslottene i Châteauneuf du Pape. Det eies av François Perrin og ligger i Courthézon. Lager også en god hvit Châteauneuf du Pape, samt Côtes du Luberon, Côtes du Ventoux, og ikke minst Côtes du Rhône. Vinifikasjon med oppvarming av druekvaster er ikke vanlig, men resultatet blir meget bra. Det er en gammel familieoppskrift. Så snart druekvastene forlater pressen, oppvarmes de med damp til 80°, noe som bidrar til ent økt uttrekk av tanniner. I Châteauneuf-du-Pape brukes samtlige 13 tillatte druer. De lager også en rødvin utelukkende fremstilt av Rousanne fra gamle vinstokker. Den kan drikkes helt ung, og deretter kan den ikke drikkes de neste fire-fem år. Den vil være nærmest brun i glasset. Deretter gjenoppvekkes den og fremtrer som en lys, bløt og meget spennende vin med tallrike nyanser i smaken. Slik kan den leve i mer enn 20 år.

Brusset, Domaine – Les Hauts de Montmirail – Vineiendom grunnlagt 1947 med 68 terasserte parseller i de ulendte åssidene i Dentellene bak landsbyen Gigondas produserer noen av appellasjonens beste viner. Denne 90 ha. store eiendommen produserer utmerkede Syrah-viner. Eier er Daniel Brusset, og hovedsetet er i Cairanne.

Burgaud, Bernard – Vinprodusent i Ampuis som lager en meget god, klassisk Côte Rôtie med dyp farge og konsentrasjon, svært kompleks og med klar Syrah-frukt. Den kan godt ligge og hvile i 20 år. Da nærmer den seg sitt fulle potensiale. Han har 4 ha. vinmarker. Lager også en Viognier.

Cabasse, Domaine de – Sveitseren Alfred Haeni kjøpte denne eiendommen i 1990, og gjorde den til en av appellasjonens beste. Hører til i Séguret i Gigondas (20 ha. vinmarker), like sør for Rasteau. Han har podet store mengder Syrah på Cinsault-stammer og eksperimenterer mye på vinmarkene og i kjelleren.

Canorgue, Château de la – Vinfirma i Bonnieux i Côtes du Luberon. 30 ha. vinmarker. Jean-Pierre Margan er en av foregangsmennene for økologisk vindyrking i Sør-Rhône. Kvaliteten på vinene er usedvanlig stabil, og har et stort lagringspotensiale.

Cave de Cairanne – Kooperativ som hører med til Côtes du Rhône Villages, og ligger i landsbyen Cairanne, sør-øst for Bollène, nord for Orange. Kontrollerer 1200 ha. vinmarker, og har en lang rekke produkter. Den beste heter Cuvée Antique, og holder et meget høyt nivå. Anleggene deres er nylig pusset opp.

Cave de Rasteau – Kooperativ som er velrespektert både i Frankrike og i utlandet på grunn av det jevnt høye nivået på vinene. Det har 80 medlemmer og produserer 60% av appellasjonens viner, mest rødviner. 5% av arealet brukes til å produsere Rasteau Vin Doux Naturel, en naturlig søt vin.

Cave de Tain (l’Hermitage) – Kooperativ i området Crozes-Hermitage, med sete i Tain l’Hermitage.  Det har over 500 medlemmer og ble dannet i 1933. De produserer 65% av all Crozes-Hermitage på tilsammen 1200 ha. vinmarker. Vinstokkene er 15-20 år gamle, og jordsmonnet inneholder granitt og avsetninger etter isbreer. I tillegg lages rød og hvit Hermitage, Condrieu, Saint-Joseph, Cornas og Saint-Peray.

Cave des Vignerons d’Estézargues – Kooperativ i landsbyen Estézargues som lager en meget behagelig Côtes du Rhône.

Cave St. Marc – Kooperativ i Caromb som bl.a. er kjent for sin Côtes du Ventoux. De beste heter Altitude 500 og Dom Balaquère.

Chapoutier, Michel – Vinmaker i Rhônedalen (med hovedsete i Tain) som lager mange forskjellige typer Rhôneviner, og følger den filosofiske grunntanken om at vinen skal følge naturens egen balanse, for å kunne gi uttrykk for jordsmonnets kompleksitet og druetypens egenskaper. Huset ble grunnlagt i 1808. Til sammen har han 160 ha. vinmarker. I Hermitage eier Chapoutier nå 35 av totalt 136 ha. Det er Syrah for de røde og Marsanne til hvitvinene. Hovedsiktemålet er å skape vin som balanserer perfekt med distriktets mat. De beste er Hermitage (både hvit og rød) (Parker 90-100) og Côte Rôtie (92-95). Han er tilhenger av mono-cépage teorien, nemlig at vin bør lages 100% av en og samme drue. Han har dessuten vinproduksjon i der sørlige Rhône og i Australia.

Chasselvin, Domaine (Chomarat) – Vinmaker i Beaumont Monteux helt sør i nord-Rhône, like nord for Valence. Eierne, Etienne og Dorothée Chomarat, dyrket før Syrah for det lokale kooperativet på sine 7 ha. Eiendommen deres ligger innenfor Crozes-Hermitage appellasjonen. Vinstokkenes alder er 7-60 år. En 3 ha parsell med de gamle stokkene har svært steinete jordsmonn, og utgjør deres topp-cuvée (Les Lierres). Resten får ganske tradisjonell behandling, og gjæres i ståltanker. For tre år siden fikk de sin egen kjeller, før det leide de kjellerplass hos Chave.

Château d’Ampuis – Guigal-familiens slott i Ampuis, Côte Rôtie. Slottet stammer fra 1100-tallet, men det var først på 1500-tallet det ble bygget opp slik det ser ut i dag. Vinen som bærer dette navnet, lages av Syrah-druer fra 6 parseller: Le Clos, La Garde, La Grande Plantée, La Pommière, Le Pavillon Rouge og Le Moulin, som alle ligger i det beste Côte Rôtie-området. Kun de beste druene brukes, og vinstokkene skal være eldre enn 50 år.

Chave, Jean-Louis – Holder til i Mauves i det nordlige Rhône. Den gamle mester fra Hermitage har 15 ha. vinmarker. Hans hvite Hermitage er meget elegant, men den røde er ikke langt etter.

Chave, Yann – Overtok en eiendom på 16,5 ha. etter sine foreldre i 2001 (ikke Jean-Louis) i Mercurol. Lager en fin hvit Crozes-Hermitage, men hovedvekten ligger på de røde – Tête de Cuvée er fortreffelig. Etter at en ny kjeller ble bygget har kvaliteten steget ytterligere.

Chèze, Louis – 20 ha. vinmarker i Limony (Condrieu/Saint-Joseph/Vin de Pays des Collines Rhodaniennes). En beskjeden vinmaker med spennende viner. Han startet med 1 ha. i 1978. Han avstilker drueklasene, vinifierer i ståltanker og lagrer i eik.

Clape, August – Vinmaker i Cornas med 6 ha. vinmarker. Stokkene er for det meste mer enn 60 år gamle. Noen er helt opp mot 100. Selv er han 82, og en gjennomført tradisjonalist. Han etterutdannet seg i ønologi som 50-åring, fikk noen nye ideer og smeltet dem sammen med de tradisjonelle metodene. Kalles kongen av Cornas.

Clos de Père Clément – Vineiendom i Visan eid av Jean-Paul Depeyre og hans bror. Hovedhuset er fra 1600-tallet. De er 4. generasjon vinmakere og har 83 ha vinmarker. Hoveddruen er Grenache (75-80%), med mindre mengder Syrah, Carignan, Cinsault og Mourvèdre, og lager Côtes du Rhône Villages. De har gått sammen med fire andre produsenter (i Chablis, Champagne, Bordeaux og Sauternes) og dannet interesseselskapet ”The French Way of Wine”

Clos des Papes – Familieforetak i Châteauneuf du Pape, grunnlagt i 1896. Paul Avril driver det i dag sammen med sin sønn Vincent. Eiendommen har 32 ha. vinmarker fordelt på 24 parseller rundt byen. Deres hovedvin er laget av 65% Grenache, 20% Mourvèdre, 10% Syrah, 5% andre. Deres Vin de Table ”Petit vin d’Avril” er ofte en blanding av rester fra tidligere årganger av hovedvinen.

Clos du Joncuas – Fernand Chastan – Vinprodusent i Gigondas med 29 ha. vinmarker. Dany Chastan driver domenet økologisk sammen med faren Fernand. Hun viser hvordan økologiske produkter kan gi fremragende resultater, og hører med til de beste vinmakerne i Côtes du Rhône. Lager også Vacqueyras og Séguret.

Colombo, Jean-Luc – Vinmaker og négociant i Cornas, en meget spennende og kunnskapsrik ønolog. Har også en eiendom ved Marseille. Lager Cornas-vinen Les Ruchets, men også Saint-Peray, Côtes du Rhône, Hermitage, Saint-Joseph.

Combier, Domaine – Vinmaker i Pont de l’Isère med 14 ha. vinmarker. Lager hvite og røde Crozes-Hermitage. Økologisk vinbruk. Clos des Grives er et mesterverk av konsentrasjon og balanse.

Courbis, Laurent & Dominique – Holder til i Châteaubourg. 26 ha. vinmarker. Laurent Courbis går for å være områdets beste vinavler. Lager en meget god Cornas-cuvée.

Cuilleron, Yves – Sete i Chavanay, med 31 ha. vinmarker. Lager meget etterspurte overmodne Viognier-viner (Condrieu). Men det er rødvinene fra St.-Joseph og Côte Rôtie som er best. Domenet kjøpte han i 1986 av sin onkel, og kjøpte opp mer vinmark i de etterfølgende årene. Han lager en vin av gamle vinstokker, Les Chaillets, men det er den søte hvitvinen Ayguets som har brakt ham mest ære.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.