La Rioja Alta

La Rioja Alta S.A. er et produksjonsselskap i Rioja, Spania, og få er vel uenige i at det er en av de ledende kvalitets-orienterte produsentene i dette området. Med mer enn 50,000 kasser og 6.4 millioner flasker lagret til enhver tid, noe som tilsvarer 8 års salg, er La Rioja Alta S.A. unik i sin evne til å levere store kvanta av fullt utviklede viner i verdensklassen. Selskapet eier 360 hektar vinmarker i forskjellige deler av de beste sonene i Rioja Alta regionen. La Rioja Alta S.A. har spesialisert seg på røde viner. Den ledende druesorten er Tempranillo med små mengder Garnacha, Mazuelo og Graciano. Etter vinifiering i det nye ultramoderne anlegget ved Haro, modnes vinen i tradisjonelle Bordeaux-fat laget av amerikansk eik. Omstikking skjer for hånd hver 6. måned med 8 team som arbeider full tid med å omstikke 51,000 fat.

Vinene lages på tradisjonell Rioja-manér. Selskapet er nøye med ikke å bruke fransk eik, og det er for å beholde den unike Rioja-stilen som har utviklet seg fra slutten av 1800-tallet.
På tross av varierende tid i fat og flaske viser alle vinene en nydelig rik rubinrød farge, flotte aromaer av eik, krydder og frukt fulgt av en sensasjonell følelse mot ganen, med en nydelig glatt tekstur, rene, rike eik-/frukt-smaker og en lang avslutning. Alle vinene er klare for drikking når de slippes men vil holde seg mange år i flasken.

Firmaets historie
Bodegaen ble grunnlagt i 1890 som et partnerskap mellom 5 kvalitetsbevisste vindyrkere som var ivrige etter å utnytte eksportpotensialet for velskapte, ‘moderne’ Rioja-viner. Navnet de satte på foretaket var «Sociedad Vinicola De La Rioja Alta», og hovedsetet var i byen Haro. På dette tidspunktet ble franske vinmarker rasert av phylloxera, og vinkjennerne måtte se andre steder for å få tak i fine viner. Rioja, med sitt utmerkede klima og jordsmonn, hadde allerede tiltrukket seg oppmerksomhet, og eksperimenter med Bordeaux-aktig vinifikasjon og barrique-lagring viste seg å være svært vellykkede. Regionens eneste virkelige ulempe var at den lå langt unna de lukrative markedene i nord, sperret av de samme fjellene som gir det gode klimaet. Dette problemet ble løst med å legge en jernbane fra Bilbao, og det er ingen tilfeldighet at Bodegas La Rioja Alta ble etablert ved siden av jernbanestasjonen i Haro, det samme året som den åpnet.
Selskapet endret navn til «La Rioja Alta» i 1891.
I 1904 overtok La Rioja Alta Bodegas Ardanza, og fikk dermed tilgang til noen av de fineste vinmarkene i Rioja Alta. En av deres toppviner, Grand Reserva 904 skal minne om denne viktige milepælen i selskapets utvikling. Siden den gang har Rioja sett mer dårlige tider enn gode, og mange produsenter har svekket regionens rykte og dens produksjonsmetoder ved å gi ut vasne og dårlig lagrede viner som aldri var gode nok til å greie seg særlig lenge på fat. Men La Rioja Alta har aldri latt standardene glippe, og fortsetter tradisjonen med omsorgsfull lang-lagring som gir de beste Rioja-vinene sin unike karakter.

Deres tre reserva-viner har navn etter de tre grunnleggerfamiliene – Alberdi, Arana og Ardanza, mens de to Gran Reserva-vinene har tall som skal minne om de viktigste milepælene i firmaets historie: Gran Reserva 890 fra 1890, da firmaet ble etablert, og 904 fra 1904, da de overtok Bodegas Ardanza.

GRAN RESERVA 890
1995
Høyt alkoholpotensiale, utmerket farge, god pH, og tilstrekkelig syre, leder en til å anta at dette kunne bli en av de store Rioja årgangene. Været var den avgjørende faktoren: en varm, ganske tørr vinter satte veksten i gang tidlig men vinstokkene ble satt noe tilbake av kaldt vær i april. Sommeren var flott slik at allerede i begynnelsen av september var druene modne for plukking. Noen få regndager økte størrelsen på druene uten at det gikk ut over kvaliteten. Guillermo de Aranzabul, lederen ved La Rioja Alta, mener at av de to utmerkede årgangene midt på 1990-tallet, var 1994 kanskje den beste for Reserva viner, men 1995 for Gran Reservas.

Druegrunnlaget var 95% Tempranillo fra Briñas, Labastida og Villalba, mens de balanserende Mazuelo og Graciano kom fra vingårdene Melchorón I og II i Rodezno i Rioja Baja.

Etter den første og deretter den malolaktiske gjæringen, ble vinen tappet på nesten nye «barricas» av amerikansk eik i juni 1995. Den forble der i seks år, og ble tappet om for hånd hver sjette måned før den ble tappet på flasker i juni 2001. For å  kunne bevare og maksimere aromakompleksiteten ble vinen ikke filtrert og gikk rett fra fat til flaske. Dette kan vise seg ved at det forekommer sedimenter i flaskene. I flaske hviler den seg i 8 år før den slippes på markedet.

Nå har den fått en rubinrød farge med hint av mursteinsrødt. En intens, gjennomgripende og kompleks aroma har toner av krydder, lær og moden frukt. I munnen er det sterke smaker som likevel virker avrundede og silkemyke, med god balanse mellom frukt og syre. Ettersmaken er kompleks og holder seg lenge, med hint av lakris.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.