Hjem > Calabria, Italia, Rødvin, Vinland > Cirò – det gamle Grekenland i Italia

Cirò – det gamle Grekenland i Italia

Cirò er den viktigste appellasjonen for rødvin i provinsen Calabria i Sør-Italia, på den joniske kysten. Over 90% av provinsens DOC-viner kommer herfra. Vinmarkene ligger på høyder 60-120 moh. Jordsmonnet er leirjord over kalkholdig fjell. Den kjølige vinden som blåser inn fra det Joniske hav har en gunstig innvirkning på vinstokkene. Den utvider deres vekstsesong og utvikler aromaene av lakris, fiken og karve som finnes i de beste vinene. Cirò dyrkes mellom de gamle greske byene Sybaris og Kroton (i dag Sibari og Crotone). Legendene sier at Cirò stammer direkte fra Krimisa, den vinen calabriske atleter drakk for å feire sine triumfer i de tidlige olympiadene.Den klassiske Cirò er «rosso», som i «riserva»-versjon kan lagres mer enn et tiår i enkelte årganger. Det finnes også en «rosato» (rosé) som skal drikkes ung.
For å modnes skikkelig trenger Cirò minst 4 år på fat, og årlig omtapping. Begge typer lages av druen Gagliòppo. Produksjonen av rød DOC Cirò tillater også bruk av Trebbiano Toscano og Greco Bianco, men disse må ikke overstige 5% av alle druer i en vingård.
Denne vinen må ikke forveksles med den lignende vinen Giró, som lages på Sicilia.
Hvitvinene fra Cirò lages av Greco di bianco-druen, en gammel druesort. Det produseres både funklende tørre, behagelig friske og fyldige søte viner.

Druen Gaglioppo finnes stort sett bare her, omkring byen Cirò, der den kalles «sydens Barolo». Den stammer fra Grekenland, og kom til Sør-Italia på samme tid som Aglianico. Motstandsdyktig mot all vinden i Calabria. Vinene får mindre farge, men mer tanniner, enn de som kommer fra Puglias Negroamaro, som ligner i lukt og smak. I de senere årene har man lagt om produksjonsmetodene ganske mye, og får nå til viner med friskere og mer tydelig definerte aromaer. De blandes ofte med 10% grønne druer, som regel Greco Bianco, for å gjøre denne fremragende vin best mulig.

På tross av liten produksjon og utbredelse i dag, er dette en av de eldste og historisk viktige italienske vinene, bl. a. som offergave til gudene. Smaker av søte røde bær kombinert med tørket frukt, krydder og jordlige toner, og passer svært godt til viltragu.

Zito Vallo Cirò Classico Superiore 2006 er 100% Gaglioppo. Den høstes for hånd, og presses forsiktig. I modningsprossessen har den fått 4 mnd på eikefat (70% nye fat). Mye duft og mye smak (røde, blå og svarte bær), med en anelse eik. Jeg opplever den som litt «kjølig» – og ikke en av disse overmodne, mettende, varme bombene som Sør-Italia var kjent for tidligere. Til kr. 123,- er jeg tilbøyelig til å kalle jeg den et lite kupp.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.