Hjem > Generelt, Hvitvin, Spania, Søt, Vinstil > Málaga – et bortgjemt vinområde

Málaga – et bortgjemt vinområde

Málaga er en by og en provins ved den spanske Middelhavskysten. Der lages det vin i to avgrensede områder: Den ene nord og øst for Málaga by, den andre i
den sørvestlige delen av provinsen, med grense mot Sherry-distriktet. Området ble DO-klassifisert i 1937 med oppdatering 1976, og det har et eget underområde – DO Sierras de Málaga. Produksjonen er inndelt i 5 soner – Axarquía, Montes, Norte, Costa Occidental og Serranía de Ronda. Sentrum for produksjonen er Sierra de Almijara, sammen med Antequera, Archidona, San Pedro Alcantara, Velez Malaga og Competa. De viktigste av de 66 landsbyene som omfattes av reguleringen er Frigiliana og Velez.Vinmakingen i området er en av Vest-Europa’s eldste. Den ble startet av greske innvandrere, ca. 600 f.Kr. De lærte lokalbefolkningen å dyrke og å beskjære drueplanter. Det er et område som har produsert søte viner siden Romer-tiden, og fortsatt er de kjent for sødmen og den fulltonende smaken. På 1800-tallet ble vinmarkene utsatt for mange plager, og en gradvis dreining i europeisk smak i retning av tørrere viner virket negativt inn på produksjonen og eksporten av Málaga-viner. Vinstilen stod i fare for å forsvinne. Men i noen områder gjør Málaga nå comback ved hjelp av moderne teknologi, og interessen for disse søte vinene er i ferd med å ta seg opp igjen.
Vinene lages for det meste av Moscatel de Alejandría, Moscatel Morisco og Pedro Ximénez druer. Andre druer inkluderer Lairen, Dradilla og Romé. Dette er full-smakende, søtlige viner som regnes for å være gode sammen med patéer, og de serveres ofte som avslutning på et måltid, eller som rene dessertviner. Noen av de beste er vinene fra Bodega Antigua Casa de Guardia, Cartojal fra López Hermanos, Carpe Diem fra Tierras de Mollina og det bestselgende merket for klassisk Málaga vin – Málaga Virgen fra López Hermanos.
Til rødvin fra området brukes Romé, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo og Málaga. Det lages også Vinos de licor (inkludert Vinos Dulces Naturales) og Vinos Naturalmente Dulces. De kan klassifiseres etter aldringsperiode (f.eks. Malaga 6-24 mnd), produksjonsmetode (f.eks Lagrima), druetype (f.eks. Moscatel), farge (f.eks. Dorado eller gyllen), sukkerinnhold (f.eks. Cream).
Den søte, brunlige hetvinen minner om Sherry. Det er flere typer, men mest etterspurt er den brune, fete, kremaktige som lages av druen Pedro Ximénez, tradisjonelt av druer som er tørket til rosiner. Gjæringen stoppes ved hjelp av Brandy, som bringer den unge vinen opp i ca. 20% alkohol. De billigste kvalitetene søtes gjerne med arrope.
De bedre søtes med en spesiell såkalt PX-vin, laget av soltørrede Pedro Ximénez-druer. Normalt behandles og lagres begge vinene i et 800-liters solera-system. De beste Muscat-vinene selges under navnet Moscatel de Málaga, og er normalt litt lysere og lettere enn den typiske Málaga.

Det brukes 5 kvaliteter, eller «lagringsbetegnelser»: Málaga Pálido, 6 mnd. ; Málaga, 6-24 mnd ; Málaga Noble, 2-3 år ; Málaga Añejo, 3-5 år; Málaga Trasañejo, mer enn 5 år. Fargebetegnelsene er Dorado – gylden; Rojo dorado – rødgylden ; Oscuro – brun ; Color – tilsatt 10-15% arrope ; Negro – tilsatt mer enn 15% arrope.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.