Hjem > Burgund, Chardonnay, Enkeltviner, Frankrike, Musserende vin, Pinot Noir > Crémant de Bourgogne – bra musserende alternativ

Crémant de Bourgogne – bra musserende alternativ

Blant nyhetene i Vinmonopolets Mars-April 2011-liste finner vi to sprudlende alternativ fra Burgund, Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2008, og Brun Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut 2008. Da får vi et påskudd til å se nærmere på AOC Crémant de Bourgogne.

Crémant de Bourgogne er en fransk appellasjon (AOC) for musserende viner fra Burgund, opprettet 1975 som erstatning for det utdaterte Bourgogne Mousseux AC. Disse vinene kan stamme fra hvor som helst mellom Yonne i nord og Mâcon i sør, men er som regel knyttet til tre regioner: Auxerre, Châtillon-sur-Seine og Côte Chalonnaise (Rully). Lages etter méthode traditionelle, dvs. det vi kaller “Champagnemetoden” og,  som i Champagne, er det oftest Chardonnay eller Pinot Noir som brukes som druemateriale. Den kan være hvit eller rosé, og variere i sødmenivå fra Brut (tørr) til Demi-sec (halvtørr). De hvite lages enten Blanc-de-Blancs – av hvite druer som Chardonnay, Pinot Blanc og Aligoté, eller Blanc de Noirs – av Pinot Noir og/eller Gamay. De rosa lages av Pinot Noir, med noe Gamay. Noen ganger blandes Pinot Blanc og Aligoté inn. Forholdene de lages under varierer ganske mye, for de produseres over hele Burgund. De som lages av druer fra de kjølige kalkrike jordene rundt Chablis i nord er ganske forskjellige fra de som produseres i det varmere klimaet og det granittrike jordsmonnet i sør. Lenge ble de musserende viner fra dette området betraktet som et slags stebarn, men det viste seg etter hvert at området har ganske ideelle betingelser for basisvinene til de musserende, og kvaliteten er stigende. Selektiv, manuell innhøsting er påbudt etter lovene, men det høyest tillatte utbyttet på 64 hl pr. ha., er kanskje i meste laget.

Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2008 er laget av 100% Pinot Noir. Fargen er lys strågul og smaken går litt i retning av overmoden frukt som nok kommer av at det er noe restsukker i den (5,6 g/l), men dette preget veies opp av mye sitrussyre. Virker som et godt kjøp til kr. 143.

I en høyere klasse stiller Brun Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut 2008. Denne er laget av Jean-Paul Brun, og inneholder 100% Chardonnay. Den har mindre restsukker, og fortsatt nok syre til å skape en god balanse. Fargen er lys gyllen, og duften er ren, dvs. mineralsk med blomster og grønne epler. Elegant, med lang ettersmak. Godt kjøp til kr. 176.

Men Vinmonopolet kan skilte med hele 24 Crémant de Bourgogne i tillegg til disse nye. I pris ligger de på mellom kr. 125 og kr. 185. Det er gode (bedre) alternativer til rimelige Champagner.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.