Hjem > Andalucía, Bodegas Bentomiz, Generelt, Hvitvin, Moscatel, Sierras de Málaga, Spania, Søt > En gammel arv – spansk fjellvin

En gammel arv – spansk fjellvin

Enkelte viner er ikke å få i Norge, men jeg synes det er verd å nevne dem likevel, når de er av interesse. Dette er om en liten håndfull slike viner:

Sayalonga

Vi befinner oss i Sør-Spania, og kjører oppover i Sierras de Málaga, vekk fra Costa del Sol, inn i det området som kalles Axarquía. På de slyngete veiene oppover i fjellene passerer vi landsbyen Sayalonga, en hvitmalt liten flekk i landskapet bare 4 mil fra Málaga by. Fra Algarrobokysten er det 9 km opp hit, og da er vi kommet opp i 350 m høyde. Her bor det 1500 mennesker, og stemningen er fredlig og rolig. Landsbyen har de samme trange brosteinsbelagte gatene som slynger seg mellom hvitkalkede hus prydet med bugnende planter og trær, som alle de andre små landsbyene i området. Midt i husklyngen ligger 1500-talls-kirken Iglesia de Santa Catalina, og den typiske andalusiske hovedplassen med sine jakarandatrær og solparasoller over restaurantens uteserverings-bord.

Rett etter denne landsbyen, på veien videre til Cómpeta, passerer vi et lite skilt på høyre side av veien som ikke er lett å få øye på: Bodegas Bentomiz står det, og det peker mot en støvete vei oppover i åssiden. Det som skiltet ikke sier noe om er at denne lille bodegaen har fått internasjonal oppmerksomhet for sine meget gode høykvalitetsviner.

Eierne av bodegaen viser seg å være et par fra Nederland, Clara Verheij og André Both, som flyttet hit i 1995. André er ingeniør, Clara har i mange år drevet Santa Clara Academia (en språkskole i Cómpeta som nå drives av andre). Det var nok ingen som tenkte seg at dette innflyttende amatør-paret skulle være i stand til å slå seg inn på det internasjonale vinmarkedet. Men det har de altså greid.
Og i stedet for at naboene kritiserte dem, hjalp de dem, og var bare glade for at det ble rettet oppmerksomhet mot den temmelig neglisjerte Málaga-vinen.

Det er ingen enkel oppgave å lage vin her, selv om man kommer langt med en entusiastisk innstilling: De bratte bakkene gjør at det meste av arbeidet må gjøres for hånd, og den steinete jorden gjør arbeidet med den tung å arbeide med. Dessuten måtte de lære seg alt fra grunnen av. André tegnet og bygget Bodegas Bentomiz (produksjonslokalene) rett nedenfor huset deres. De kjøpte inn utstyret de trengte og satte i gang.

Av sine nye naboer fikk de vite at det alltid hadde vokst vinstokker på eiendommen, så de bestemte seg for å revitalisere markene og replante dem med de tradisjonelle sortene.
I løpet av kort tid omskapte de en forlatt og forsømt åker til en levende vinmark. Det virker ganske spesielt at man der nede lar plantene vokse som små busker nær bakken – de bindes ikke opp – slik at å plukke druer minner mer om jordbærplukking. Men det har sine årsaker. Først og fremst å dekke druene for alt for mye sol, og dernest å hjelpe jorden med å holde på den lille fuktigheten som finnes. Og druene som brukes blir (og skal være) helt modne.

Etterhvert  kjøpte de en vinmark med gamle vinstokker som lå like i nærheten (80-100 år gamle). Og så startet de med å lage vin på den tradisjonelle måten, inkludert fottråkking. Men i 2003 bestemte de seg for å gjøre det på en mer profesjonell måte, blant annet for å skaffe seg  kontroll over alle deler av produksjonsprosessen.

For omtrent 20 år siden funderte Telmo Rodriguez, som nå er en av Spanias mest kjente vinmakere, på hvorfor den søte Málaga-vinen, som hadde vært en av Spanias mest myteomspunnede viner i mange århundrer, var i ferd med å forsvinne fra verdensmarkedene. Telmo satte i gang et «redningsprosjekt», og kunne ikke lenge etter gi ut den første, som han kalte en «Fjellvin» (som er det navnet engelskmenne på 1600-tallet brukte om de søte Moscatel-vinene fra Malaga), og beviste med det at Málaga fortsatt kunne være det historiske hjemmet til en av de reneste Muscat-vinene i verden.

Clara i det lille produksjonslokalet. Foto: Roger Nesje

Det er dette Bodegas Bentomiz følger opp.
Vineriet (Bentomiz) er oppkalt etter et maurisk fort som for lenge siden stod på den andre siden av dalen, på samme måte som vinenes navn, Ariyanas, var navnet på en maurisk landsby i området. [Ariyana har gresk opprinnelse, og betyr hellig (som i Ariadne – «den hellige»). Ariya betyr edel på persisk.]

En spesiell liten detalj som viser i hvilken grad de tenker seriøst gjennom hele produksjonsprosessen, er at når de ønsket å unngå problemene med ‘korkede’ viner, men ikke ønsket å gå over til plastkorker heller, løste de problemet med ‘VinoLok’, en liten glasspropp av tysk opprinnelse. De var de første i Spania til å bruke den.

Vinene de lager er meget aromatiske. De hvite lages av Moscatel de Alejandría-druen, den overlegent mest brukte i dette området. Den første de lagde var en Ariyanas Naturalmente Dulce, en søt dessertvin, og fulgte opp med Ariyanas Terruño Pizarroso, en annen søt hvitvin, men som ble lagret i franske eikefat i seks måneder. Deretter fulgte endruevinen Ariyanas Seco, en tørr hvitvin denne gangen. For to år siden produserte de sin første røde, Ariyanas Tinto de Ensamblaje, en blanding med den lokale druen *Romé*, som er dyrket i nærheten av Sedella, og som lagres i seks måneder i nye franske eikefat.

*Romé* er en gammel drue som nå stort sett bare finnes i Málaga-området, pluss noe i Granada.

De vet så absolutt hva de gjør, og etter hvert som stadig fler får smake disse vinene, stiger etterspørselen. Man spør seg – hvordan er det mulig å lage så friske, lette og velsmakende viner langs Costa del Sol, et av de varmeste områdene i Spania? Mitt svar er som jeg har sagt mange ganger før: Det skjer noe med spansk vin for tiden (spesielt i sør), og gamle inngrodde forestillinger står for fall.

 

Vinene er som sagt ikke å få i Norge (enda), så hvorfor ikke ta en ferietur til Málaga, og besøke dem?

 

Testing av en god vin. Foto: Roger Nesje

Mer om de fire vinene de lager:
Ariyanas seco Sobre Lias Finas 2010
En sjarmerende god, tørr hvitvin, meget aromatisk med lang ettersmak. 100% Moscatel de Alejandría, 13% alkohol.

Ariyanas Naturalmente Dulce
En elegant, søt hvitvin, som på en fin måte balanserer sødmen med syre – slik at den blir frisk, og ikke vassen eller emmen.
Fin som aperitif-vin, eller til desserter med mandariner eller appelsiner, aprikoser, pærer eller ananas. 100% Moscatel de Alejandría, 13% alkohol. Flasken rommer 50 cl.

Ariyanas Terruño Pizarroso
100% Moscatel de Alejandría. En søt hvitvin med 13% alkohol som er lagret 6 måneder på nye franske eikefat. Den kommer i 37,5 cl flasker. Bør luftes godt! Fine ristede aromaer med hint av mineraler, urter og moden frukt. Nydelig honningaktig sødme, og lang ettersmak. Fin til patéer, blåskimmeloster og desserter med tropiske frukter.

Ariyanas Tinto de Ensamblaje
Tørr rødvin laget av Tempranillo, Petit Verdot og Romé. 13% alkohol, kirsebærfarget med fruktige og minerale aromaer.
Røde frukter i smak, med snev av urter, i all sin selvfølgelige enkelhet.

  1. chris ottesen
    9. november 2011 klokken 09:39 | #1

    Hei Helge. Morsom lesing. Får lyst til å reise på tur og oppleve lokale artigheter som denne.

    Stå på. Du når mange der ute.

    mvh Chris

  2. 24. juli 2012 klokken 12:43 | #2

    Hei, Dette er moro. Jeg har startet import av viner fra Andalucia. Ariyanas seco Sobre Lias Finas 2011 blir å finne på polets bestillingsutvalg fra september. De andre vil komme i løpet av 2012.

    Vennlig hilsen
    Caroline.

    Ps. Takk for en meget god blogg.

  1. Ingen tilbakesporinger så langt.