Evig eies kun det tapte
Reiser man 50 km nordøst for Cape Town i Sør-Afrika komer man til Swartland, en region som ligger mellom byene Malmesbury i sør, Darling i vest, Piketberg i nord, med Oliphants-fjellene og Riebek i øst. Det er meget vakkert her, men området blir ofte oversett når man besøker Sør-Afrika. Området kalles Swartland (svart land) på grunn av de store mengdene med den lokale busken Rhenoster, som blir svart etter regnfall om vinteren. Men på mange måter kan det minne om forholdene rundt Middelhavet.
50 km lenger inn kommer vi til vingården Allesverloren. Det er den eldste i området, og den første vinen ble produsert her i 1806.
Vinmarkene deres kryper oppover det imponerende Kasteelberg i den vakre Riebeek Valley i Swartland midt inne blant de vidstrakte hveteåkrene, olivenlundene og frukttrærne. De strekker seg fra 140 – 350 m over havet, og nyter godt av et gjennomsnittlig regnfall på 200 mm/år. Kalde og våte vintere følges av varme, tørre sommere der druene modnes lett med høy sukkerkonsentrasjon. De vestlige vindene blåser nesten alltid, sommerkveldene blir lett kjølige, og skyggene fra fjellene omkring forfrisker vinstokkene. Disse forskjellige meso-klimaene gir ideelle forhold for store, robuste rødviner. Jordsmonnet er en blanding av leirskifer og erodert sandstein – en steinstruktur som er av avgjørende betydning for den spesielle karakteren ved Allesverloren-vinene. Det medfører at vinstokkenes røtter går meget dypt, noe som gir sterke, sunne planter og resulterer i dypt fargede, kraftige viner med en fin fruktkonsentrasjon.
Historien til denne vingården går tilbake til tiden mellom 1696 og 1704, da guvernøren i Cape Town overlot et stykke land til en enke ved navn Cloete. Denne modige kvinnen var blant de aller første nybyggerne som våget seg inn i den «ubeboelige» Swartland regionen. Disse første pionerene var enkle mennesker, med bare en begrenset kunnskap om jordbruk, og de grunnleggende nødvendighetene som skulle til for å kunne bygge opp og leve av en gård langt ute i villmarken.
For å kjøpe nødvendige redskaper, eller å gå i kirken, måtte de foreta en lang og slitsom reise med kjerrene sine langs de primitive veiene til Stellenbosch. Det var da de kom tilbake fra en slik reise i 1704 at de fant huset sitt totalt nedbrent, og gården ødelagt. Cloete utbøt «Allesverloren» – «alt er tapt! «. Det ble navnet på gården da de bygget den opp igjen.
Gården kom i familien Malans eie for 140 år siden. Den første vinmakeren i slekten, Daniël Francois Malan, kjøpte gården i 1872. Den gang ble den kun brukt til dyrking av hvete, men etter å ha sett mulighetene for drueproduksjon, bestemte han seg for å prøve seg som vinmaker. Det ble raskt en suksess, og Daniël begynte å produsere en søt hetvin etter portvinsmønster, som ble foretakets flaggskip, Fine Old Vintage. I dag dekker vinmarkene 227 hektar og vinene er internasjonalt kjent.
Nå er det Danie Malan som eier og driver gården, etter at hans far gjorde den om til en ren vingård på 1950-tallet.
Dette er gode og interessante viner som mange har blitt overrasket over. For alle som foretrekker kraftige, smaksrike og robuste viner er de som kommer fra Allesverloren et godt alternativ. Vinmonopolet fører alle sammen.
Den billigste vinen de har er Danie’s Backyard Blend, laget av blandingen Tinta Barocca/Shiraz. Den koster kr. 120,- på bestillingsutvalget. Kan også fås som 3 liters BiB.
En stor del av eiendommen er avsatt til Shiraz fordi det er tydelig at det er den druen som greier seg best i Swartland. God vin, men jeg skjønner at de velger å bruke det australske navnet på druen – Shiraz – og ikke den franske Syrah. Den minner mer om australske viner enn om franske. Vi kan få en flaske av denne her hjemme for kr. 135,-. Basisutvalget.
Cabernet Sauvignon har intense smaker med mange av de tradisjonelle Cabernet-smakene – bærfrukt som solbær og kirsebær med toner av mørk sjokolade. Den modnes i eik i 18 mnd. Koster i Norge kr. 145,-. Bortsett fra noen få pol som har denne i hyllene, er den å få på bestillingsutvalget.
Siden mye av Allesverlorens historie viser i hvor stor grad de har vært opptatt med å lage hetvin etter portvinsmodellen, er det ikke så merkelig at de har mange portugisiske Tinta Barocca-vinstokker. Men nå brukes de den ikke bare til hetvin lenger, det lages også en tørr rødvin av den. Her er bærfrukt-aromaene blandet med mokka, vanilje og eikekrydder. Modnes 18 mnd på eikefat. Koster hos oss kr. 135,-. Basisutvalget.
Touriga Nacional er en også drue som i stor grad brukes til Portvinsproduksjon, men her (som i Portugal) lager de også en begrenset mengde tørr, rød Tourga Nacional-vin. Den blir rik på solbær- og rosin-smaker, ikke minst takket være et åtte måneders opphold på brukte eikefat. I tillegg får vi tobakk og krydder, og en lang ettersmak. Kr. 145,- på polet. Kun 6 pol i Norge har den, resten av oss må gå via bestilling.
Men flaggskipet deres er fortsatt Vintage portvin. Den lages av Tinta Barocca, Souzao, Pontac sammen med en blanding av Malvasia Rey, Tinta Roriz, Tinta Francisca og Touriga Nacional. Vinstokkene er 40-50 år gamle, og er plantet i 140 meters høyde. Den er meget fyldig og søt. Årgangen vi kan få nå er 2006, og den er stort sett på bestilling til kr. 200,-
Navnet Shiraz er ikke et australsk navn!! Shiraz er en by i provinsen Fars i Iran hvor druen Shiraz kommer der i fra. Vinen fra denne provinsen var meget god og berømt, men produksjonen ble lagt ned etter den islamske revolusjonen i 1979. Vin produksjon av denne druen flyttet derfor til utlandet, men navnet til druen er beholdt.
Det har du selvfølgelig rett i, og det er fint at du nevner det, Hamid. Det er knyttet flere myter til hvordan druen kom fra Iran til Rhônedalen, noe som innebærer at dette vet man ikke. James Busby skrev i 1826 i boken «Œnologie Française» at ifølge tradisjonen ble planten [Scyras] opprinnelig brakt fra Shiraz i Persia, av en eremitt. Det er veldig lett å knytte dette utsagnet til Rhônevinen «Hermitage» (der 100% Syrah brukes). Hvorfor navnet Shiraz dukket opp i Australia vet man vel heller ikke – og av handelspapirer tidlig på 1800-tallet står det at stiklinger av «Scyras» ble innført fra Frankrike.