Kiwi-landet

«God vin handler ikke om de temmelig nedslående salgsscenariene for en primeur rødviner. Det handler om begavede mennesker som lager store viner fra de beste terroirs. Det er mange av dem for tiden, over hele verden. Jeg ønsker bare å kunne gi dem den kredit de fortjener.» Jamie Goode på sin vinblogg.

Jeg er meget enig i dette, og det er nok en av grunnene til at jeg såpass ofte skriver om viner og områder som ikke regnes blant de  bestselgende. Jeg mener min misjon ikke er å støtte opp under de mest populære og best kjente vinene, men å ha et fokus på de mange gode vinene fra områder som ligger litt under horisonten for de fleste som kommer inn i en eller annet form for vinutsalg og ikke vet hva de skal velge.

I dag skal det dreie seg om New Zealand, et land på en stille, kontinuerlig frammarsj. I mange vinelskeres bevissthet har det brent seg inn med sine faste, klare, smaksmettede hvitviner, men i det seneste tiåret har det også kommet på banen med stadig bedre rødviner.

Vinguide til New Zealand

Det er imponerende hvor langt landet har kommet når man tar i betraktning hvor sent det har meldt seg på som kommersielt vinland. I 1960 hadde New Zealand under 400 hektar jord beplantet med vinstokker. Knapt 50 år senere var det vinstokker på over 22.000 hektar. Dersom vi skulle sammenlikne landets beliggenhet med Europa, ville det strekke seg fra Bordeaux til det sørlige Spania.

Det er Sauvignon Blanc og Pinot Noir som kvalitetsmessig dominerer blant de newzealandske vinene. Mange soltimer og store temperaturforskjeller mellom dag og natt gir et gunstig klima for disse to typiske kaldklima-sortene.
Vinene herfra er aldri i den helt billige enden av prisskalaen. Men på den annen side har prisene holdt seg ganske stabile i 10-15 år.

Transportutgiftene er selvfølgelig en faktor – New Zealand ligger 2000 kilometer lenger borte enn Australia – men større betydning har det at mange vinbønder ikke rår over spesielt store marker, og at det samlede vinarealet er langt mindre enn hos den store nabo Australia, der det i 2006 var plantet ut 167.000 hektar med vinstokker (det har nå gått opp for australierne at vin også kan produseres for billig og dermed i siste instans uten nok fortjeneste, fordi det finnes så mye annen billig vin i verden, så arealet med vinmarker i Australia må forventes å skrumpe inn).

New Zealand har på ganske kort tid ikke bare blitt kjent over hele verden for sine unike, intense Sauvignon Blanc-viner, men også for noen utmerkede Chardonnay og Riesling. Inntil nylig har ikke rødvinene vært særlig imponerende, men de senere årgangene har demonstrert at dette ikke lenger tilfellet. Landet har kommet med noen gode Cabernet Sauvignon- og Merlot-baserte viner, og har i tillegg også begynt å produsere Pinot Noir av verdensklasse.

Som i Australia er det de store navnene som dominerer industrien. Montana, basert i Auckland, er ansvarlig for mye av vinen som produseres, og utgir viner under sitt eget navn eller som McDonald Winery. Andre vinerier som dominerer industrien inkluderer Corbans (merkene Stoneleigh og Longridge) og Villa Maria (merkene Vidal og Esk Valley). Begge er basert i Auckland. Til sammen står disse tre for godt over halvparten av all vin som produseres i New Zealand.

South Island

Vinmark i Pegasus Bay, Sørøya

Det er Sørøya som produserer de mest interessante vinene. Vinregionene her er Nelson, Marlborough, Canterbury, Otago, Wanaka og Queenstown.
Marlborough er New Zealand’s største region, på nordsiden av øya, og godt etablert som landets toppregion for Sauvignon Blanc (men husk på at de første plantene ble satt i jorda så sent som i 1973). Det er kombinasjonen av gode modningsforhold kombinert med kjølige netter som bevarer den naturlige syren i druene som har bidratt til at dette har blitt en suksess. Det lages også noe god Riesling.

De beste vineriene: Isabel Estate, Fromm, Le Brun, Cloudy Bay (inkludert Pelorus, deres musserende vin-merke), Hunter’s, Grove Mill, Jackson Estate, Lawson’s Dry Hills, Montana.

Andre regioner på South Island inkluderer Nelson og Canterbury, som igjen inkluderer Waipara. Disse blir på mange måter overskygget av Marlborough, men er på solid frammarsj. Lenger sør har vi imidlertid en region som slett ikke kan overskygges, og det er Central Otago. Det er verdens sørligste vinproduserende region, og New Zealand’s eneste «kontinentale» region. Her er sommerene varme og tørre, vinterene snørike og kjølige. Jordstrukturen er meget forskjellig fra landets andre regioner, med store mineralforekomster i avsetningsjorden. Pinot Noir som produseres her er av stadig stigende kvalitet, og absolutt verd å se etter.

De beste vineriene: Felton Road, Carrick (Central Otago).

 

North Island

Vinregionene på Nordøya er Northland, Auckland, Waikato og Bay of Plenty, Hawke’s Bay, Gisborne og Wellington.

På sørenden av Nordøya ligger Wairarapa (må ikke forveksles med Waipara på Sørøya), som inkluderer Martinborough.
Martinborough er en liten region som stort sett har hatt suksess med hvite viner, men etterhvert har det dukket opp noen flotte Pinot Noir herfra.
De beste vineriene: Ata Rangi, Martinborough Vineyard, Palliser (alle i Martinborough).

Hawke’s Bay, lenger nordover, har et varmere klima og har hatt suksess med røde såvel som hvite druer. Noen av vinene herfra er fremragende. Gisborne (landets østligste spiss) har stort sett hvite druer, mens vinmarkene ved Waikato, Auckland og Bay of Plenty er kjent for både røde og hvite viner. Helt i nord produserer Northland en mindre mengde druer.

De beste vineriene: Peacock Ridge (Waiheke Island), Esk Valley, topp cuvéer fra Redmetal Vineyards, McDonald Winery, Te Mata, Vidal, CJ Pask (alle Hawke’s Bay), Coopers Creek, Delegat’s, Deutz, Selaks (alle Auckland).

Hvitviner

New Zealand er som sagt kjent for sine Sauvignon Blanc-viner, spesielt de fra Marlborough. Kvaliteten stiger omtrent fra år til år. Men det lages andre flotte hvitviner som også bør prøves. Chardonnay fra Gisborne og Hawkes Bay er ikke lenger ‘over-eikede’ i stil. Pinot Gris og Gewurztraminer produseres oftest tett opp mot Alsace-stilen, og er forbausende gode til sterkt krydret mat. Riesligene har tyske forbilder.

Sauvignon Blanc er best kjent for sine skarpe aromatiske paprika-, stikkelsbær- og pasjonsfrukt-karakterer, men stilen kan variere fra denne tradisjonelle stilen, til nyklippet gress, tomatstilker, meloner og lime. Marlborough-regionen (på Sørøya) står for 80% av alle utplantingene. Stilen på Nordøya blir ofte bløtere, mer moden, tydeligere tropisk karakter, mens den fra Sørøya blir skarpere, lettere, og mer fulltonende.
Som oftest blir de kald-gjæret i ståltanker for å bevare sin skarpe profil, men stadig fler produseres ved hjelp av eik, villgjær og omrøring av bunnfallet for å oppnå større kompleksitet.

Chardonnay
“Når det gjelder struktur og syrlighet kan de minne om store Chardonnayer fra Burgund. Men stort sett er de ikke lik noen andre fra noen andre steder i verden.”
Michael Franz, Washington Post, USA
Munnfyllende med konsentrerte tropiske frukter, balansert av skarp syre og et fint mineralpreg. De varmere regionene gir vanligvis fulle til middels kroppede viner med avrundede, rike smaker, mens de kjøligere regionene oftest produserer medium til lett kroppede viner med større syrlighet, mineralitet og friske sitrussmaker.
Druene til disse vinene blir som oftest hånd-plukket, presset i hele klaser, og gjæret på eikefat.

Rødviner

Det er franske druer som dominerer produksjonen av full-kroppede rødviner, men det dukker opp stadig fler viner laget av Sangiovese, Dolcetto og Montepulciano, spesielt fra Matakana og Northland. Det lages også noe gode av Zinfandel og Tempranillo, spesielt fra Hawke’s Bay.

Pinot Noir
“Jeg har i lang tid skrevet om New Zealands potensial til å fortrenge alle andre konkurrenter til Burgund, og jeg kan ikke se noen grunn til å endre den oppfatningen.”
James Halliday, Winecompanion, Australia
Pinot Noir har den fine tanninstrukturen og elegansen vi finner i god Burgund-vin, med fulltonende, intens fruktighet, urter, krydder og vilt-karakterer i tillegg. Distinkte regionale stiler begynner å etablere seg. Wairarapa-vinene er full-kroppede og tette med smaker av mørke plommer og mørk sjokolade. Marlborough og Nelson viser kompleks, stram struktur med framtredende kirsebærsmaker. Pinot Noir fra Waipara viser hint av pepper og krydder mens Central Otago er mer kjent for sine urteaktige toner, bærfrukt og faste tanniner.

Merlot og Cabernet Sauvignon
Dette er meget gode matviner, og disse blandingene er mest kjent for sitt rene fruktuttrykk. De er lette å drikke når de er unge, komplekse med et lær- og viltpreg når de blir eldre. Hawke’s Bay vinene (omtrent 75%) er kjent for å være rike og vel-strukturerte, med preg av plomme, solbær og sjokolade, og med en elegant fasthet. De varmere Northland og Auckland regionene produserer fine, elegante viner, oftest lettere i farge og vekt.

Syrah
“Med hensyn til vekt og modenhet, tenk på Crozes-Hermitage eller Saint-Joseph mer enn Cote-Rotie eller Hermitage… friske, faste og mat-vennlige.”

Steve Tanzer, International Wine Cellar, USA

Livlige krydrede smaker med en elegant tekstur, ikke ulikt den elegante stilen fra Nord-Rhône. Smaker av plomme og svart pepper med hint av fioler. Hawke’s Bay-stilen er kjent for sin kompleksitet, sine elegante tanniner og krydrede aromatiske smaker. Waiheke Island vinene viser en rik kropp med karakterer av bjørnebær og pepper. Syrah fra New Zealand gjæres av og til sammen med Viognier for å få en bløtere vin med kraftigere aromaer.

Musserende viner

Kjent for sin kompleksitet og eleganse, med karakter av nøtteaktige, kjeksaktige aromaer, balansert av frisk syrlighet og frukt.
De produseres med de klassiske Champagne-druene og ved hjelp av Méthode Traditionelle, og er et godt og rimelig alternativ til Champagne.
Marlborough produserer mest av den musserende vinen, der det kjølige klimaet gir en elegant struktur med en livlig naturlig syrlighet. Hawke’s Bay og Gisborne produserer vanligvis tyngre, rikere viner. Ofte blandes vinene fra Nord- Sør øya for å få det beste av to verdener: rikhet og struktur.

Hetvin
Det lages (som i Australia) en del hetvin, som regel under paraplyene Sherry eller Portvin.

 

De som det er lettest å finne på et Vinmonopol nær deg:

Hvitviner

52222701  Te Hua Valley Sauvignon Blanc 2010. Kommer fra Marlborough, og er polets billigste fra New Zealand. Den er ung – og skal drikkes ung – og temmelig frisk. Passer til fisk og skalldyr. Kr. 108,-

9191101  Sanctuary Marlborough Pinot Gris 2010. Enda litt mer ungdommelig friskhet. Mye alkohol til å være hvitvin – 14,5%. Kr. 125,-

80353901  Ribbonwood Marlborough Riesling 2010. Litt sødme med balanserende syre (som er vanlig i tyske Rieslinger). 12,5% alkohol. Kr. 130,-

2077601   Twin Islands Sauvignon Blanc 2010. Kommer fra Marlborough. Mer klassisk Sauvignon Blanc med stikkelsbær, grapefrukt og nesle. Kr. 135,-

9171001  Lawson’s Dry Hills Marlborough Riesling 2009. Frisk og fyldig, god balanse mellom sødme og syre. Kr. 155,-

 

Rødviner

80553901  Matua Valley Pinot Noir 2009. Kommer fra Marlborough. Polets billigste rødvin fra New Zealand. Også temmelig frisk. Kr. 129,-

1079501    Trout Valley Pinot Noir 2009. Kommer fra Nelson. Også temmelig frisk. Lys i fargen som de fleste andre Pinot Noir-viner. Fruktig, røde usukrede bær med litt urtepreg, og en viss mineralitet. Kr 134,-

9257401  Mills Reef Hawke’s Bay Merlot Cabernet 2010. Eksempel på Bordeaux-blanding fra New Zealand. Ganske fyldig og saftig, med preg av modne mørke bær og urter. Det er Merlot som er hoveddrue (80%). Kr. 148,-

9221101  Clifford Bay Marlborough Pinot Noir 2009. Mer seriøst skrudd sammen. Relativt fyldig og frisk. Ganske typisk Pinot Noir. Kr. 150,-

9262901  Villa Maria Private Bin Hawke’s Bay Syrah 2009. Her begynner vi å nærme oss idealene fra Rhônedalen. Dette er 100% Syrah. Litt rustikk. Ung. Kr. 161,-

9276101  Waipara Hills Pinot Noir 2010. Trivelig Pinot Noir, ikke alt for fyldig. Kr. 165,-

9106001  Sallys Pinch Pinot Noir 2009. Fyldigere, men også friskere. Her kommer Pinot Noirs markjordbærpreg. Kr. 170,-

 

Rosévin

9170101  Lawson’s Dry Hills Marlborough Pinot Noir Rosé. Meget frisk rosévin, med litt ripspreg. Men tydelig Pinot Noir. Kr. 155,-

9278601  Elephant Hill Central Otago Pinot Rosé. Saftig og frisk. Jordbærpreg. Kr. 170,-

 

Musserende vin

9278301  Sileni Cellar Selection Sparkling Sauvignon Blanc. Kommer fra Hawke’s Bay. Behagelig og fruktig, og temmelig frisk. Litt sødme slår igjennom, men balanseres av en god del syre. Kr. 140,-

9278701  Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs. Den kommer fra Gisborne og er 100% Chardonnay. Kan med fordel prøves som et alternativ for musserende vin. Kr. 150,-

 

Jeg avslutter utvalget her (ved ca. 170 kroner). Det fortsetter oppover, men stadig fler må bestilles. Disse jeg har satt opp her skulle tilhøre basisutvalget. Det kan være meningsfylt å prøve seg fram litt. Ingen av disse er på noen måte dårlige. Det som kan være viktig er å finne ut om man liker den newzealandske fremgangsmåten og tankegangen.

Den dyreste hvitvinen koster ca. 450 kroner, og det er den verd.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 28. desember 2011 klokken 12:02 | #1