Hjem > Generelt > Rocka vin

Rocka vin

Jeg har tidligere skrevet om Bob Dylan og hans bidrag til Vinens Verden. Han samarbeider med Fattoria Le Terrazze og vinmakeren Antonio Terni i Marche om å gi ut vinene Visions of J og Planet Waves. Les mer Her

Men det jo selvfølgelig ikke bare han. Da jeg gikk litt videre, fant jeg ut at det var mange av de gamle rockestjernene som har blitt vinelskere på sine gamle dager (eller som vil asossieres med vin). Noen av dem har gått litt lenger enn andre, ved å gi ut sin egen vin. Så her er listen over de mer kjente navnene jeg kom over:

Cliff Richard  har i mange år hatt sin egen vingård – Adega Do Cantor i Algarve, Portugal, i samarbeide med Quinta do Miradouro, Quinta do Moinho og Vale do Sobriero. Vinserien heter «Vida Nova» (nytt liv) for blandingsvinene og «Onda Nova» for endruevinene.

 

Jonathan Cain (brettspiller og låtskriver i rockebandet Journey),  ble assosiert vinmaker i 2006 da han begynte et samarbeide med vinmakeren Dennis De La Montanya i California. Et par år senere kom den kommende vimakerstjernen Daryl Groom til, og sammen åpnet de delaCain Vineyards, der de legger hovedvekten på Chanconne Pinot Noir, All Access Napa Valley Cabernet Sauvignon og Finale Cabernet Sauvignon.

Mick Hucknall
Den tidligere sangeren i Simply Red samarbeider med vinmakeren Salvo Foti og produserer vinene Il Cantante (sangeren) fra sin vingård ved Etna på Sicilia. Han har 20 ha vinmarker med svart vulkanjord i 750 til 1500 meters høyde. Det dreier seg om en Nero d’Avola, en Etna Rosso og en Etna Bianco.

Dan Aykroyd
Bedre kjent som Elwood Blues i The Blues Brothers. Han har startet Dan Aykroyd Wines i Ontario, Canada, men lager også vin i Sonoma, California. Han samarbeider med vinmakeren Tom Green, og de ga ut de første vinene i Canada i 2007 med fine kritikker. Planen er også å utvide til Europa og Asia. Vinene selges under «Discovery»-merket.

Mick Fleetwood
Trommeslageren og lederen i Fleetwood Mac har startet Mick Fleetwood Private Cellar i Lake County, California. Samarbeider med bl.a. Langtry Estate and Vineyards i California.

Madonna Louise Ciccone
Bedre kjent som bare Madonna. Hun hører egentlig ikke hjemme på denne listen, men familien har en vingård i Michigan, USA –  Ciccone Vineyard and Winery (som er nesten 100 år gammel). De har blitt kjent gjennom linken til Madonna, og trekker henne gjerne fram i omtaler og bilder. Firmaet Celebration Cellars gir også ut en spesialflaske med Madonnamotiv (der hver flaskes «etikett» er etset inn i glasset og malt for hånd).

Dave Matthews
Kjent som leder av Dave Matthews Band. Har har eid Blenheim Vineyards, Charlottesville, Virginia i mer enn 10 år, og flere medlemmer av familien hans er involvert i prosjektet.

Olivia Newton-John
Den herostratisk berømte sangerinnen og filmskuespilleren fra «Grease» var med på å starte Koala Blue Wines hjemme i South Australia i 1983.

Boz Scaggs
Startet Scaggs Vineyard i Napa, California i 1996. Den drives organisk. Han og broren Dominique satset på Syrah, som ble fulgt av Mouvèdre og Grenache, for å kunne lage det de liker best – Rhônevin.

 

Frontmannen Satyr  (Sigurd Wongraven) i den norske Black Metal-gruppen Satyricon startet et vinsamarbeide med Luca Roagna i Piemonte, Italia, og ga i 2010 ut sin egen vinserie med navnet ‘Wongraven’ etter sitt etternavn. Wongraven og Roagna møttes i 2003 under Satyricons turné i Italia.
Foreløpig er det gitt ut en Langhe Rosso Alleanza Nero di Wongraven og Barolo Unione Nero di Wongraven.
“La meg si det slik: Luca lager sangene og spiller inn albumet, mens jeg mixer det,” sa Wongraven nylig om sin rolle i vinmakingen.

 

AC/DC
Startet i 2011 med sitt eget vinmerke i Australia, med navn som Black in Black Shiraz, Highway to Hell Cabernet Sauvignon, Hells Bells Cabernet Sauvignon og You Shook Me All Night Long, en søt Moscato-vin. Bandet samarbeider med vinhuset Warburn Estate i New South Wales, og vinene selges foreløpig kun i Australia.

Motörhead
Like før dette hadde man fått Motörhead Shiraz fra gruppens frontmann og bassist Lemmy Kilminster. Vinen lages av av det australske vineriet Broken Back Winery. De har også et eget sett med vinglass med Motörhead inngravert.

Iron Maiden
Men først i denne gruppen av tungrockere var imidlertid Iron Maiden, da de ga ut Eddie’s Evil Brew – en Chilensk Merlot – i 2008, oppkalt etter bandets «maskot», monsteret som pryder forsiden på gruppas tredje album – «Number of the Beast» (1982).

Metallica
Gir ut vinglass med «Metallica» inngravert.

Bon Jovi
Frontmannen Bon Jovi gir ut vinene Slippery When Wet Cabernet Sauvignon, Heart & Dagger Syrah, og Heart & Dagger Pinot Grigio. Vinene gis ut gjennom Celebration Cellars (som har spesialisert seg på spesialutgivelser – dvs spesiallagde håndmalte etiketter og matchende markedsføring. Vinene kommer fra en lang rekke høyst forskjellige amerikanske produsenter).

Rolling Stones
Det samme firmaet står bak The Rolling Stones’ Forty Licks Merlot.

Kiss
Og det samme gjelder «Kiss This«.

Ozzy Osbourne
Gir ut Randy Rhoads Cabernet Sauvignon, navngitt etter sin avdøde gitarist.

Pink Floyd
Står bak The Dark Side of the Moon Cabernet Sauvignon.

Grateful Dead
Står bak rødvinsblandingen Steal Your Face. Avdøde Jerry Garcia kommer selv med en Merlot, en Chardonnay og en Cabernet Sauvignon.

Woodstock
Til minne om Woodstock-festivalen ble det gitt ut en egen Woodstock Chardonnay.

Carlos Santana
Gikk i 2005 sammen med Champagne-huset G.H. Mumm for å lage en musserende vin med navnet Santana DVX. Santana var med på å bestemme den ferdige blandingen.

Sting
I beste «Fields of Gold»-tradisjon har Sting begynt å gi ut vin fra sin 350 ha store eiendom i Toscana (Il Palagio, med en 1500-talls villa), sammen med olivenolje, honning, frukt, grønnsaker og salamipølse – alt etter organiske prinsipper. Vinmakeren heter Paolo Rossi.

Victoria Beckham
Fotballspilleren David Beckham kjøpte en vingård i Napa Valley til sin syngende kone Victoria (Spice Girls) i fødselsdagspresang i 2008.

David Coverdale fra gruppen Whitesnake har laget sitt eget vinmerke – Whitesnake Wines. De gir ut Whitesnake 2008 Zinfandel, med druer dyrket i Russian River Valley i Sonoma County, USA, til en ganske stiv pris

Jackson Browne
Gjør om sin Hollister Ranch i Santa Barbara, California til en vingård. En gang i tiden sang han «Kisses sweeter than wine» sammen med Bonnie Raitt på en minneplate for Pete Seeger.

Vel, de fleste av disse vinene vil neppe noen gang komme hit via «normale» kanaler, men de er å betrakte som samlerobjekter, og dukker derfor av og til opp på auksjoner. Kvaliteten er i følge de som har smakt på dem av svært vekslende kvalitet.

Vet noen om noen som burde vært med på denne listen, vil jeg gjerne vite det, for det kunne ha vært morsomt å få den litt mer komplett.

  1. Bård
    29. november 2011 klokken 08:18 | #1

    Du kjenner jo også Chateau Miraval Pink Floyd Rose, Helge.
    Finnes i 3 ulike utgaver på polet. Den billigste var helt grei, men heller ikke mer.

    • Helge Skappel
      29. november 2011 klokken 12:49 | #2

      Hvordan kunne jeg glemme den? Antagelig lå den for nær i minnet.

      Helge

  1. Ingen tilbakesporinger så langt.