Bob Dylan 70 år

I forbindelse med at Bob Dylan blir 70 år 24. mai kommer denne artikkelen:

Marche’s Le Terrazze: Bob Dylan, Chaos & noen store italienske viner
Det er et utdrag av en artikkel av Loren Sonkin. Oversatt og redigert av Helge Skappel.

En ny gruppe viner i Marche har fått bra kritikker i det siste. I mangel på et bedre uttrykk blir disse kalt Super-Marche viner (avledet av Super-Toscaner). De fleste av dem utgis med en IGT betegnelse og merkes ganske enkelt Rosso (Rød). Det er utmerkede viner med flotte etiketter og kule navn.

Noen av de beste blant “Super”-Marche vinene kommer fra Fattoria Le Terrazze.
Det er ikke noe nytt vineri. Det ble etablert av Terni-familien i 1882 på 20 ha vinmarker nær den lille fiskelandsbyen Numana ved Adriaterhavet hvor klimaet passer bra for å lage store viner. De ligger ved foten av Conero-fjellet, ca. en km. fra havet. Vinmarkene er nær nok havet til å kunne dra nytte av den kjølende brisen, og blir beskyttet mot barskere klima av fjellet. Jordsmonnet er preget av kalkrik jord over mergel og grus eller sand. Vineriet ledes av Antonio Terni. Selv om han er barnebarn av grunnleggeren av vineriet, er han en argentinskfødt jøde. Før han tok over familievineriet  jobbet han som kjernefysiker. Med hjelp fra Attilio Pagli, ønologikonsulenten, har Antonio modernisert vineriet og produktene. Han har også begynt med internasjonale druesorter som Chardonnay, Merlot og Syrah.

Visions of JI 1997 bestemte Terni seg for å gjøre noe helt nytt.  Han tok noen av sine beste tønner Rosso Conero og ga dem ut under navnet “Visions of J”  (et navn basert på «Visions of Johanna» fra Bob Dylans «Blonde on Blonde» album fra 1966.  Vinen ble tildelt Tre Bicchieri-prisen fra Gambero Rosso (Italias viktigste vinguide). Visions of J har betegnelsen Conero DOCG og lages bare i de beste årene. Den er laget av 100% Montepulciano-druer. De skallmasereres i 21 dager i ståltanker før gjæring, og modnes etterpå i små eikefat i 12 måneder før de tappes på flaske. Deretter lagres de i ytterligere 12 måneder før de gis ut. Det lages kun ca. 400 kasser. Vanlig pris (i USA) er $80 eller mer for denne utmerkede vinen. [Polet kr. 498,20]

Da Terni hørte at Bob Dylan skulle på turné i Europa, sørget han for å sende noen flasker til ham med en note der han inviterte Dylan til et samarbeid. Til Ternis store glede likte Dylan vinen og gikk med på tilbudet. Resultatet ble en vin som heter «Planet Waves» etter Bob Dylan’s 1974 album med samme navn. Planet Waves er en IGT Marche Rosso. Den inneholder 75% Montepulciano og 25% Merlot. Druene skallmasereres i 14 dager i ståltanker, lagres i 100% nye franske eikefat i 12 måneder, og får ytterligere 8 måneder i flasken før salg. Resultatet er en meget intens, fruktig, internasjonal vin. Det lages også bare ca. 400 kasser av denne vinen. Du kan være heldig å finne denne for $50, men vanlig pris er nærmere $75. [Polet kr. 314,40]. Terni beskriver vinen som en «Dylanaktig krysning mellom styrken i en fin Montepulciano d’Abruzzo og bløtheten i Merlot.» På baketiketten finner du både Ternis og Dylans signaturer.

Le Terrazze lager enda en IGT Marche Rosso som det er verd å nevne. Den heter Chaos.  Antonio Terni er som nevnt fysiker av utdannelse og han har navngitt vinen etter Kaosteorien.  Denne eksemplifiseres ofte med den såkalte sommerfugleffekten. En sommerfugl slår med sine vinger, og det leder til uforventede endringer i værmønstrene et helt kontinent unna. Ideen er at en liten hendelse til slutt kan lede til en mye større endring. En annen måte å si det på er at et spesielt resultat ikke alltid kan forutsies ved å analysere de enkelte komponentene. I stedet er det interaksjonen mellom komponentene som skaper sluttresultatet. Terni syntes kaos passet bra som et bilde på vinmakingen og navnga derfor vinen etter teorien. Vinen Chaos er 50% Montepulciano, 25% Merlot og 25% Syrah.  Druene skallmasereres i 12 til 15 dager. Vinen lagres deretter i franske eikefat i 12 til 16 måneder, før den tappes på flaske, og tilbringer nye 6 måneder der, før den slippes. Den ferdige vinen er meget moderne med fremtredende aromaer av kirsebær og blåbær og en god del sjokoladeaktige eiketoner. [Polet kr. 331,60]

Alle de tre vinene vi har sett på er store, fruktige viner. Likevel har de en fin ryggrad av syre som gjør at de vil kunne ha en plass ved middagsbordet. De som er i salg nå [2008] bør lagres et år eller to, og vinen bør dekanteres før den drikkes.

Jeg må også nevne de andre vinene til Le Terrazze. Dette er ett av de førsteklasses vineriene i Le Marche som lager et fullt spektrum av viner inkludert en meget god og ikke altfor dyr Rosso Conero DOC. Du kan få den for rundt $15 [Polet kr. 332,30], og det er en utmerket vin som godt kan lagres i 5 til 8 åt.  Et trinn høyere er Conero DOCG Sassi Neri Riserva som er en spektakulær vin.  Den selges for rundt $40 og kan fint lagres i ti år eller mer.  Begge viner er laget av 100% selvdyrkede Montepulciano druer.

Vinene til Le Terrazzze er ganske dyre, men de gir deg flott kvalitet for pengene. Og om du er en fan av Bob Dylan (eller Kaosteorien), får du en ekstra bonus.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 28. november 2011 klokken 22:14 | #1