Privat import av vin
Jeg har fått en del spørsmål om hvordan reglene er for privat import av vin, og hvordan man går fram.
Derfor har jeg forsøkt å samle det i denne oversikten:
1. juli 2009 ble forbudet mot privatimport av alkohol opphevet. Dette skjedde etter press fra EFTAS overvåkingsorgan ESA. Dermed er det ikke lenger nødvendig å søke om tillatelse til å innføre alkohol i form av arv, gave eller flyttegods. Samtidig ble det mulig å bestille alkohol fra utlandet til privat bruk. Det eneste kravet er at avgifter skal betales ved innførselen.
Men utlevering av alkoholholdig drikk til privatpersoner kan kun gjøres av speditører, befraktere, posten osv., som er registrert for dette hos Helsedirektoratet. Helsedirektoratet fører tilsyn med at bestemmelsene om privat innførsel av alkoholholdig drikk overholdes.
Hva er så privatimport?
Det dreier seg om privatpersoners innførsel av alkoholholdig drikk til personlig bruk. Som vi er vant til i forbindelse med salg og skjenking av alkohol er aldersgrensen 18 år for alkoholstyrker under 22%, 20 år for alkoholstyrker over 22%. Man kan selv frakte drikkevarene over grensen, eller varene kan innføres som en forsendelse. Privatpersonen må selv ta hånd om kjøpet i forhold til selger i utlandet.
I forbindelse med denne private importen er det ingen mengdebegrensning, men dersom det oppstår tvil om varene virkelig er til privat bruk skal tollvesenet tilbakeholde varene og kunden må selv kontakte Helsedirektoratet.
For å importere alkoholholdig drikk for salg eller ervervsmessig bruk, må man fortsatt være registrert som importør i henhold til særavgiftsregelverket, med mindre særskilt tillatelse eller bevilling foreligger. Dette gjelder alkoholholdig drikk med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent.
Det skal som hovedregel betales avgifter i henhold til de til enhver tid gjeldende regler ved innførsel av alkohol til privatpersoner, herunder alkoholavgift, emballasjeavgifter, matproduksjonsavgift og merverdiavgift. Og det er ingen avgiftsfrie kvoter.
For nærmere informasjon om avgiftene, ta kontakt med tollvesenets infosenter, tlf: 0 30 12
Kvoten ved reiser berøres ikke.
Når alkohol importeres som reisegods er det ikke lenger nødvendig å søke om innførselstillatelse ved import av større mengder. Ved innførsel av mengder utover det som tillates innført mot forenklet fortolling, skal de gjeldende avgiftssatser benyttes. Forenklet fortolling omfatter inntil 27 liter øl, vin eller hetvin og 4 liter sprit. Det er det som skjer når du går på rød sone ved en tollkontroll.
Tollvesenets oppgaver består hovedsakelig i kontroll av at det er privatpersoner som reelt og formelt står som importør, at importør er over 18/20 år, og de skal sikre korrekt fastsettelse og innbetaling av avgifter.
Helsedirektoratets oppgaver består hovedsakelig i registrering og tilsyn av virksomheter som utleverer alkoholholdig drikk. Disse skal være registrert som utleverer hos Helsedirektoratet.
For mer informasjon se Helsedirektoratet sine hjemmesider www.helsedirektoratet.no.
Beregning av avgift:
Det er en rekke avgifter som kommer inn i bildet:
* Alkoholavgift
* Matproduksjonsavgift
* Emballasjeavgift
* Frakt
* Merverdiavgift
* Eventuelt fortollingsgebyrer til speditør/deklarant (f.eks Posten) etter deres satser
Alkoholavgift
For å regne ut alkoholavgiften må du vite alkoholstyrken på drikken du ønsker å innføre. Det er fem forskjellige avgiftssatser, men det som interesserer oss er
Vin og sterkøl over 4,7 t.o.m 22 %, nemlig kr. 4,31 pr. volumprosent og liter
Merverdiavgiften er 25 prosent av kjøpesummen i utlandet, alle avgifter og fraktkostnader.
Regneeksempel
En kasse vin (12 stk, 0,75 liter, 13%):
Innkjøpspris: kr. 600,00
Frakt: kr. 300,00
Særavgifter:
– avgift på alkohol kr. 4,31 pr. volumprosent og liter: kr. 504,27
– miljøavgift på drikkevareemballasje (glass) Kr. 5,06 pr. emballasjeenhet: kr. 60,72
– grunnavgift på engangsemballasje Kr. 1,04 pr. emballasjeenhet: kr. 12,48
– Matproduksjonsavgift 0,71 % av tollverdien: kr. 6,39
– Merverdiavgift 25 %: kr. 370,97
– Totalt å betale: kr. 1854,83
I tillegg kan det hende du må betale et fortollingsgebyr, men dette avhenger av hvem som frakter og fortoller varen for deg.
Tre alternative veier å gå:
Bestillingsimport:
For varer som ikke finnes i Vinmonopolets lister.
Vinmonopolet plikter etter bestilling fra forbrukere å fremskaffe alkoholholdige drikkevarer fra utlandet som ikke er representert i produktutvalget. Dette kalles bestillingsimport. Innførselen er imidlertid avhengig av at en grossist sier seg villig til å ta inn varene. Skriftlig bestilling kan leveres i et hvilket som helst vinmonopolutsalg. Vinmonopolet gir nærmere opplysninger om ordningen.
Bestilling på nettet:
Det andre alternativet, bestilling over internett, skjer på følgende måte:
* Du finner frem til et aktuelt nettsted, gjør din bestilling og betaler for flaskene og frakten
* Varene blir fraktet til Norge
* De havner på et tollager
* Eier av tollageret skal sørge for fortolling
* Ved utlevering, enten fra befrakter eller Posten, betaler du alle avgiftene, innklusive fraktkostnader. Ingen varer utleveres før alle avgifter er betalt.
* Det kan også være lurt å forsikre seg om at faktura ligger ved forsendelsen der flaskestørrelse og alkoholprosent er spesifisert. Dette vet nok de store nettstedene.
Norsk nettbutikk:
For at det skal lønne seg må du som regel opp i store kvanta, fordi du må betale nettstedets gebyr, og frakt f.eks. med posten. Det gjelder som regel kjøp fra utlandet også.
Kommentarer