Vin fra sør

Jeg har skrevet før om New Zealand – se her, men nå skal vi se nærmere på et ganske interessant område:

Central Otago
Første gang en kommersiell vin ble produsert i dette området var så sent som i 1987, men siden den gang har området vunnet verdensry for sin Pinot Noir.
Det kalles bare «Central» lokalt og er verdens sørligste vinregion. Det er bare landets fjerde største region i antall tonn druer som høstes, men området har i areal mer enn femdoblet seg i de siste 10 årene, og noen av vinmarkene ligger relativt høyt – og blir beskyttet av opp til 3700 meter høye fjell.
Det er et av New Zealands mest isolerte vinområder, en fjellrik, bakkete region omgitt av de Sørlige Alpene, den snødekte fjellkjeden som snor seg langs hele Sørøya. For å si det sånn: Her har de vært mer kjent for sine alpinsentre enn for vin. Det er et tørt, semikontinentalt klima med varme sommere (30 grader C) og kalde, tørre vintere. Disse forholdene, og en minimal risiko for sykdommer i isbrejorden, gjør området ideelt for organisk jordbruk. Vinmarkene, som mange steder deler fjellsidene med Merano-sauer, ligger spredt i alle regionens dalfører, og kan deles inn i fire underregioner:

Cromwell Basin (der mer enn 70% av regionens vinmarker befinner seg), Gibbston (20%), Alexandra (7%) og Wanaka (3%).

Cromwell Basin har vokst i de senere årene til å bli sentrum i Central Otago’s vinindustri – det er her alle de største vineriene, transportselskapene, tappe- og lagringsfasilitetene ligger. For bare et tiår siden produserte de eldste vinstokkene i denne delen av Central Otago ikke noe som helst. Nå er Cromwell Basin uten sammenlikning Central Otago’s viktigste underregion.

Men det var Gibbston som først satte Central Otago på kartet i vinsammenheng. Likevel: De første plantene ble satt i jorda så sent som i 1981, og den første kommersielle vinen ble utgitt i 1987. Siden da har det gått bratt oppover, og det har blitt mange medaljer på vinene i disse årene. Gibbston er kjøligere og våtere enn de andre underregionene, druene modner senere, og kan dermed få kraftigere farge og smak, men er mer utsatt for vanskelige årganger. For å sikre seg litt mot akkurat det er det mange av produsentene i Gibbson som også har vinmarker i Alexandra, og blander druer derfra inn i vinene sine.

Pinot Noir er kongen i Central Otago, og utgjør nesten 70% av alle vinstokkene, og det er tydelig at den trives meget godt her. De neste på listen, Pinot Gris og Chardonnay, utgjør bare 10%. Selv om Pinot Noir også er den store stjernen i New Zealands vinproduksjon og dyrkes nær sagt over alt, har Central Otago blitt kjent for sin intenst smaksrike, fulltonende Pinot-stil.

Her ligger også New Zealands eneste Celebrity vingård for de som måtte være opptatt av det – nemlig Two Paddocks, som eies av filmskuespilleren Sam Neil (fra Jurassic Park, Hunt for Red October og The Tudors).
Området har 1560 ha vinmarker. Hovedby er Queenstown. Beste produsenter er Chard Farm, Mt. Difficulty Wines, Carrick Wines. I november 2011 var 10 av de 12 gull- medaljene Central Otago fikk viner fra Pinot Noir-klassen, mens det var viner fra Pinot Gris- og Rosé-kategoriene som tok de to siste.

På Vinmonopolet er det mulig å få tak i fire viner fra Central Otago:

Sallys Pinch Pinot Noir 2009 – en ganske fyldig og frisk Pinot Noir med markjordbærpreg til kr. 170,- (basisutvalget)

Elephant Hill Central Otago Pinot Rosé 2010 – en rosévin laget på Pinot Noir til kr. 170,-. Den har gått ut av sortimentet, men mange pol har den enda. Den er frisk og tørr, og har dette typiske jorbærpreget.

Akarua Central Otago Chardonnay 2009 – et eksempel på hvordan Chardonnay gjør det her. Den koster 220 kroner, men da får du en frisk og fyldig, tørr hvitvin med et tydelig sitruspreg.

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2009 – enda en Chardonnay, men denne gang til 299 kroner. Noen få pol har den i hyllene, andre steder må den bestilles. Den kan minne en del om den foregående, men er mer nøyaktig laget.

Til sammenlikning vil jeg gjerne understreke at Systembolaget i Sverige kan skaffe 16 viner fra Central Otago. 11 av dem er Pinot Noir, 3 er Chardonnay, og i tillegg er det en Riesling og en Sauvignon Blanc. Men bare 7 av dem finnes i butikk.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.