Tørr tysk vin?

Skal det være en tørr tysk hvitvin?
Vi har lært oss å tro at tyske viner alltid har restsukker i seg, alt fra litt til mye. Dette stemmer nok ofte, men ikke alltid: De fleste vinene fra Franken er nemlig tørre.
Tyske vinlover tillater 9 g/l restsukker i tørre viner, men fortsatt bruker mange tyske vinmakere uttrykket Fränkisch trocken (Franken-tørr) for viner med 5 g/l restsukker eller mindre. Det sier en del om disse vinenes spesielle plass i Tyskland.

Hvor er vi?
Vinområdet Franken ligger i det tidligere kongedømmet Bayern, sørøst for Frankfurt, langs elven Main med Würzburg i sentrum. Det kalles et sekundært vindistrikt, og (selv om det ligger bare 65 km fra Rhinen), må  sies å ligge utenfor allfarveiene. Området strekker seg fra Bamberg til Aschaffenburg.
Mange som besøker Bayern reiser  bare tvers gjennom på vei til de mer spektakulære Alpene, og det er litt synd, for her er det mye å bli overrasket over. Byen Bamberg står på UNESCO’s verdensarv-liste. Kunstneren Albrecht Dürer og komponisten Johann Pachelbel ble født her (i Nürnberg). I tillegg til interessante viner er det mye godt øl her.

Klimaet i provinsen er avgjort kontinentalt, med kalde vintre, mye regn, og ofte frost om våren. Mange av vinene får et mineralsk preg som ikke er vanlig blandt de tyske vinene. Det stammer fra jordsmonnet og er tydeligst i vinene som er produsert nærmest elven Main (for der kan de høste senere enn lenger innover og oppover).
Av de ca. 6100 ha vinmarker i området, er nesten halvparten beplantet med Müller-Thurgau. Området står for 6% av den samlede mengde vin som produseres i Tyskland.

Underområdene (Bereiche) heter Mainviereck, Maindreieck og Steigerwald.

Det største og mest betydningsfulle heter Maindreieck, og det er her de mest betydningsfulle vingårdene ligger (midt i området – like utenfor Würzburg). Jordsmonnet her er svært kalkholdig (muslingkalk) med en del leire. Det er for det meste Sylvaner og Müller-Thugau som dyrkes. Enkelte vinskribenter mener at Franken er det eneste sted i verden der viner av Sylvaner blir bedre enn Riesling. Den mest kjente vinmarken heter Würzburger Stein – og det er her den spesielle Steinwein kommer fra, der vinmarkene ligger i bratte skråninger rett bak byen. Steinwein lages av Sylvaner eller Riesling. Blandinger er faktisk sjeldne. Fra Würzburg stammer en Steinwein laget i 1540 (!) som faktisk fortsatt var drikkelig for et par år siden! De finere Steinweine er tørre, med mye kropp, velbalanserte og av fremragende kvalitet. Av og til eksporteres viner fra hele området som Steinwein (som var vanlig før i tiden), men det er egentlig ulovlig.
I denne byen finner man også det meget spesielle Juliusspital, grunnlagt i 1576. I kjelleren under hovedbygget finner man en 250 meter lang kjeller med svære, gamle, dekorerte tønner. Juliusspital er Tysklands tredje største vinmaker.
Dersom noen har tenkt å besøke dette vakre området heter de viktigste landsbyene Würzburg, Randersacker, Sommerhausen, Frickenhausen am Main, Sulzfeld am Main, Sommerach, Escherndorf, Nordheim og Volkach.

Mainviereck er det vestligste distriktet. Det ligger lavest, og det er her det er varmest. Hovedjordsmonnet består av en rød sandstein som er spesielt godt egnet for fremstilling av rødvin. Da er det kanskje ikke overraskende at vi finner flere gode Pinot Noir-viner her. Men mest interessant er flere forskjellige rødviner laget av den mindre kjente Frühburgunder-druen – som er en slags mutasjon av Pinot Noir. Bürgstädter Centgrafenberg og Schlossberg i Klingenberg am Main, sies å være de to beste vinmarkene. Flere av vinene herfra har vunnet internasjonale priser. De viktigste landsbyene er Bürgstadt, Großheubach og Klingenberg am Main.

Jordsmonnet i Steigerwald består hovedsaklig av gips. Vinene i regionen får ofte et tydelig hint av mineraler, eller jord. De viktigste lansbyene er Iphofen, Rödelsee og Castell.

Etter gammel tradisjon avtappes Frankenvinene i de spesielle flaskene som kalles Bocksbeutel.

Vinmaking begynte i dette området på 700-tallet, først og fremst i klostre som lagde vin som skulle brukes under messene. Under middelalderen var det så mye som 40.000 ha vinmarker i området. I dag er det bare 6100 tilbake.

Dagens Frankenviner er tørre og syrlige, laget av Sylvaner, Riesling, eller krysningen av disse to – Müller-Thurgau, i tillegg til den såkalte Mainriesling. Men som så mange andre steder i Tyskland dyrkes det en lang rekke druer i mindre omfang. Druesortens navn finnes som regel på etiketten sammen med byens og vingårdens navn. De førende vinbyene er Würzburg, Escherndorf, Iphofen, Randersacker, Rödelsee, osv.  Smaksmessig kan de minne om hvit burgundervin i styrke og smaksrikdom. Frankenvinene anses å være de mest maskuline av de tyske vinene, og er ofte mindre aromatiske, men fyldigere og tørrere enn andre tyske viner.

På Vinmonopolet:
Dessverre har vi ikke det helt store utvalget av Franken-viner i Norge. Vi har tilgang på 14 hvitviner – men ingen røviner.

Som introduksjon til Frankens hvite viner kan man f.eks. velge Brennfleck Sulzfelder Cyriakusberg Silvaner Trocken 2010 som finnes i polets basisutvalg.

Den er lys, virker ung, frisk, og er preget av sitrus, diverse urter og et lite preg av mineraler. Den er laget av 100% håndplukkede Silvaner-druer, og gjæret langsomt i ståltanker. Prisen er 119,- kroner.

Men skal man ha en Silvaner med mer tyngde kan man velge en Hans Wirsching Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken «S» 2009, med en navnsetting som er helt i tråd med de mest snirklede tyske vinnavnene. En «oversettelse» blir slik: Produsent: Hans Wirsching, landsby: Ipfhof (altså i Steiermark), vinmark: Julius-Echter-Berg, drue: Silvaner, sent høstet (Spätlese), og tørr (trocken). Bokstaven «S» betyr at den oppfyller de strengeste vinlovene innenfor VdP-systemet i Tyskland. Den er gullgul, tørr, karakterfylt, konsentrert, og med preg av eksotiske frukter, urter og mineraler. Den har en lang ettersmak og mer alkohol enn den forrige. Dessuten kan den lagres lenge – helt opp mot 10 år. Passer meget godt til pateer og retter med lyst kjøtt, gjerne med chili. Dessuten er den god å drikke alene. Prisen er kr. 245,-.

Ønsker man heller en Riesling fra Franken går det an å velge en Wirsching Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett Trocken 2010. Produsenten er den samme som foregående, men druene stammer fra Kronsberg-vinmarken (også i Iphof). Prisen er ikke avkrekkende: Kr. 137,-

 

Men det store spørsmålet blir så: Når får vi rødvinene fra Franken?

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.