Gullvin

Albana di Romagna er en ganske unik (i betydningen uvanlig) hvitvin som lages i tre utgaver – tørr, halvtørr eller søt (dolce). Den er temmelig rik på alkohol, og produseres av Albana-druen i traktene omkring Emilia i Sentral-Italia, i nærheten av Bologna.

Opprinelsen til denne druen og denne vinstilen er omgitt av dunkelhet og mystikk. Man mener den stammer fra de gamle Romerriket, og mener navnet på druen stammer fra albus=hvit. En DNA-test utført i våre dager avslører et nært slektskap med Garganega og en rekke andre høyst lokale druer. Man har dessuten funnet et visst slektskap til den gamle tyske druen Elbling (fra Moseldalen).

I tidligere tider var det en legendarisk vin.
Det fortelles at i året 435 e.Kr. var Galla Placida, hersker over det Vestre Romerriket, på vei til Ravenna. Hun stoppet med hele sitt følge i en liten landsby underveis, og ble der servert et glass av den lokale hvitvinen i en mindre elegant kopp. ”Å, gyldne vin”, sa hun, ”du er altfor fin til å drikkes av slike kopper. Skulle jeg gi deg den ære du fortjener, skulle jeg ha drukket deg av et gullbeger!” Av dette kom Bertinoro (drikke-deg-i-gull), som er navnet på hovedbyen for produksjonen av denne vinen.

Den fikk rett til DOCG betegnelse i 1986, den første som ble gitt en hvitvin i Italia. De beste av disse vinene kommer nettopp fra landsbyen Bertinoro nær Forlí, bare noen få km fra Adriaterhavet. DOCG sonen (som totalt er på 1800 ha) inkluderer deler av provinsene Bologna, Forlí og Ravenna, og de nest beste Albana-vinene kommer nesten utelukkende fra den røde leirjorden i bakkene mellom Faenza og elven Ronco øst for Forlí. Vinmarkene i dette området ligger ca. 120-270 m.o.h.

Vinen kan være temmelig ujevn, både fra år til år, og fra produsent til produsent, men de beste er gode. I det samme området finner vi Trebbiano di Romagna, som er mer innsmigrende, og litt skarpere i smaken. Sammen står de to druesortene for en utmerket musserende vin. Den tørre utgaven må ha minst 11,5% alkohol, den halvtørre (amabile) minst 12%, mens de søte (passito) må ha minst 12,5%. Som musserende må den ha minst 15%. Det eksperimenteres en del med fatlagring.

Dessverre kan polet bare komme opp med ett eksemplar av denne vintypen, og det er Tre Monti Albana di Romagna fra vinmarken Vigna della Rocca av årgangen 2006. Den har en gylden farge, nesten så man skulle tro den var oksydert, blomsteraromaer med fersken og mineraler. Mange synes den er vanskelig å plassere fordi den er så spesiell. Jeg har sett beskrivelser som omfatter pinje, pepper, honning, kløver, bananer, pære og hint av ananas. Men mange omtaler den som interessant. Passer godt til sjømat og retter med lyst kjøtt. I Aperitif skrev de i 2008 at den var spesielt bra til hvalkjøtt. Den inneholder 14,5% alkohol, og har 4,1 g sukker/liter, men med god syre som balanserer sukkeret.

Den er kun å få på Bestillingsutvalget.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.