Hjem > Alvaro Palacios, Generelt, Vinmaker > Har du hørt?

Har du hørt?

Om Mencía

Denne spanske druen er ikke akkurat mye omtalt, og ikke er den spesielt berømt heller. Men likevel har den begynt å bli en slags in-drue. Det var vinmakeren Alvaro Palacios som revitaliserte den, og viste hva som kan gjøres med den.

Palacios sa i et intervju en gang at det var romerne som etablerte vinmarkene, men det var munkene som visste hvordan markene skulle behandles på en riktig måte, og som ga spiritualitet til vinmakingen. De hevet vinmakingen til et høyere nivå.

Som oftest er det slik at de fleste druesortene oppnår sitt omdømme gjennom manges iherdige innsats, produsenter som i mange tiår, ja til og med århundrer, har arbeidet sammen for å lokke fram druens edlere kvaliteter. Eksempler på det er Pinot Noir i Burgund, Cabernet Sauvignon i Bordeaux og Malbec i Argentina. I tilfellet med Mencia, tok det en mann – Alvaro Palacios – og bare noen få år.

Mencía er en attraktiv rød drue som kommer fra Galicia (spesielt Valdeoras), El Bierzo og Léon nord i Spania. Sannsynligvis er dette den fineste av de mange sortene som dyrkes i dette området. Den gir lette, friske, syrlige rødviner med smak og duft av bringebær og bjørnebærblader. Noen mener det egentlig dreier seg om Cabernet Franc, men DNA-tester har vist at det er den ikke, og den smaker litt annerledes – ofte urteaktig, og med litt bitterhet. Det er også blitt antydet at den portugisiske Jaen kan være samme drue. Dessverre overtar i stigende grad Garnacha og Alicante Bouschet dens plass på vinmarkene.

Men et stigende antall spanske vinkjennere begynner å bli svært klar over den, og roser dens klare frukt, matvennlige syre og fine, blomsteraktige overtoner. Tenk deg en krysning mellom en delikat Pinot Noir, krisp Cabernet Franc og aromatisk Syrah fra Rhônedalen, og du kan få en anelse om hva det dreier seg om. Gammelmodig, uvanlig og kompleks, men likevel lett og tiltrekkende.

palacios2I ti århundrer har denne druen måttet leve i skyggene av andre mer kjente druesorter, spesielt fordi den bare ga betydningsløse muggeviner, som noen av oss har opplevd gjennom tynne, sure rødviner fra Bierzo. (Noen som har smakt vinen Amigo? På papp? Det er Mencía!)
Men mot slutten av 1990-tallet reiste Palacios, på oppfordring fra sin vinmakende nevø Ricardo Perez, til Bierzo for å ta en titt. Og han fant gull i Bierzo’s bakker i form av modne 40 til 100 år gamle vinstokker med en konsentrert frukt som hadde blitt feilbehandlet eller fullstendig oversett av druedyrkerne, på samme måte som de gamle vinstokkene med Garnacha (= Grenache) i Priorat. Og som nå stod i fare for å bli erstattet av andre, enklere druesorter.
Onkel Alvaro Palacios og nevø Ricardo Perez begynte å samarbeide under navnet Descendientes de J. Palacios, en hyllest til familiens århundrelange vinrøtter i Rioja, og greide på bemerkelsesverdig kort tid å sette Bierzo på det spanske vinkartet med sin gjennomtenkte og nøyaktige, moderne vinmaking.
Palacios er den best kjente produsenten i området, men en gruppe mindre pionerer inkludert Pago de Valdoneje, Luna Beberide og Dominio de Tares har kastet seg på.

Nå må ingen forvente en Grenache-aktig rik og behagelig vin for massene fra Mencía. Denne druen er som en knyttet neve. Men du kan forvente å få deg en overraskende spansk lærepenge, som også viser seg å være et fint akkompanement til spansk skinke. Jeg hadde nær sagt – selvfølgelig.

På polet kan du få en start på utforskingen av Mencía gjennom Spanish Steps Bierzo som er laget av 100% Mencía og koster 110 kroner (kan også fåes på papp, men den må nok bestilles). Den er laget av ca. 70 år gamle vinstokker (fra mange vinmarker) og har noe av det vi er ute etter til en rimelig pris. Og den er grei nok.
Et ganske friskt og tørt alternativ er Godelia Viernes Mencia til 120 kroner. Her går fruktigheten i retning av skogsbær.
De fleste av de andre (bortimot 30) vinene av Mencía må bestilles. Snakk med ekspeditørene på ditt lokale pol.

MoncebalVil du vite hva det er Descendientes de J. Palacios virkelig driver med, kan du kanskje oppnå noe via bestillingslisten til Systembolaget i Sverige Der har de Moncerbal til den nette pris av 749 svenske kroner.

De som vil høre (og se) Alvaro Palacios snakke om spansk vin kan gå hit: http://www.youtube.com/watch?v=bzavdHDfTEA

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.