Haukens viner

Hawke's Bay's beliggenhetDenne uken vil jeg fokusere på en ekspanderende og ganske spennende vinregion på New Zealand, Hawke’s Bay. 
Den ligger er på østkysten av North Island, rundt byene Napier, Hastings og Havelock North.
Den sørlige breddegraden tilsvarer omtrent Spania i nord (og dermed også Rhônedalen).
Klima og jordsmonn er meget variert, og bidrar til å gjøre denne regionen til en av New Zealans mest spennende.
Det er den største regionen på øya og det er også en av de eldste. De første vinstokkene ble plantet av misjonærer i 1851 (Society of Mary – det som ble til Mission Vineyards og fortsatt drives av samme misjonærselskap). Men utviklingen begynte for alvor i 1890 da Henry Stokes Tiffen, en da 70-årig rik landeier, plantet Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc og Pinot Meunière. Hans vingård Greenmeadows regnes som New Zealands første vingård. Like etter dukket Te Mata Station opp og Frimley Orchards i Hastings, alle drevet av rike gamle menn som ville drive med noe nytt og spennende på sine eldre dager.
I dag er det omtrent 4.500 ha. vinmarker fordelt på 145 druedyrkere. De 75 vingårdene i Hawke’s Bay ligger i 25-90 meters høyde og er dominert av et sandrikt jordsmonn, iblandet en del grus som sørger for en god drenering. Forholdene kan på mange måter minne om områdene omkring Gironde i Bordeaux. Dette gjelder spesielt området Gimblett Gravels, en liten underregion (880 ha), der det produseres noen av verdens fineste fullkroppede rødviner. Det er mer solskinn her enn på Gisborne i den andre enden av øya, men også akkurat passe nedbør. Dog kan det i mars/april  komme øgeleggende syklonregn. De fleste vingårdene er private, og nokså små.
 Hawkes_Bay_Wine
Forholdet mellom rødvin/hvitvin er ca. 45/55
Det er de røde vinene som har mest suksess, spesielt takket være Cabernet Sauvignon. De beste vinene har en eleganse og et rasepreg som skiller dem fra de fleste Gisborne-vinene, sammen med en Bordeaux-lignende nese med utpregede tobakksaromaer. Mange foretrekker den rolige, mer lettdrikkelige stilen i Hawkes Bay framfor de mer prangende vinene fra Marlborough.

 

Chardonnay er mest brukt blant de hvite druene. Det er rike, komplekse viner med smaker av sitrus og modne steinfrukter, og er blant de bedre i verden med hensyn til kompleksitet og tekstur.  Sauvignon Blanc er bløtere, rikere og fyldigere, men mangler til gjengjeld intensiteten i avslutningen. Det lages også god Muller Thurgau.
Det er idealet fra Bordeaux som er fremherskende, ikke minst gjennom Cabernet Sauvignon. For tiden pågår det mye prøving med andre druesorter, spesielt med tanke på rødvin, ikke minst Merlot og Pinot Noir. Shiraz har (selvsagt) fått et fotfeste også her, og passer nok bedre å hete Syrah, for mange av disse vinene kan minne mye om de fra Nord-Rhône.
Underregionene heter Bay View/Eskdale, Taradale, Meanee, Hastings, Gavelock North og Ngatarawa.
Vidal og Babich heter de beste produsentene, og man kan se etter merkene Waiheke Island, Vidal Reserve, Villa Maria Reserve og McDonald Winery Church Road, hvertfall når det gjelder Cabernet Sauvignon.

 

Gjennom Vinmonopolet kan det skaffes 12 viner fra Hawke’s Bay.
Den billigste av de som er ganske lett å få tak i er Mills Reef Hawkes Bay Merlot Cabernet med 80% Merlot, og den er til og med nedsatt. I forhold til andre liknende viner er den temmelig enkel, men absolutt grei, og mange vil like den. Koster kr. 120,-
En litt annerledes vin er Te Mata Woodthorpe Syrah, med 96% Syrah, og 4% Viognier (hvitvin), som er laget med tradisjonelle metoder fra Frankrikes Rhône-dal. Det gir delikate blomsteraromaer og smaker av mørke bær. Ganske saftig og bløt. Kr. 160,-
 
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.