Avent

Det er ikke så ofte jeg kommer med anbefalinger av boksvin. Altfor ofte er det i den sammenhengen snakk om viner som ikke er gode nok til å tappes på flaske, eller masseproduserte industriprodukter. Men det finnes noen unntak. Her er ett:

AventAvent Old Vine Tempranillo er laget av 100% Tinta del Pais (det lokale navnet på Tempranillo) fra vinmarker som ble plantet for 60 til 120 år siden, med en gjennomsnittsalder på 80 år, beliggende i Castilla y Leon nord i Spania.
Hver av vinmarkene ble høstet når druene var optimalt modne, og innhøstingen startet midt i september og fortsatte til midten av oktober. Utbyttet er meget lavt i forhold til det som er vanlig i dette området for rimelige viner. Vinen ble gjæret ved lav temperatur for å bevare mest mulig av de friske fruktsmakene, og dette tok 3 uker.
Deretter ble 15% av  vinen tappet over i nye og 1 år gamle slovenske eikefat i 4 måneder. Denne anelsen av eik forsterker de naturlige smakene uten på noen måte å dominere dem. Den har 13.8% alkohol og bløte tanniner. Stilen må vel kunne betegnes moderne.
Vinmakeren er for øvrig danske David Tofterup.
Dette er altså en Vino de la Tierra de Castilla y Leon og det ser ut til at det er Aventino fra Ribera del Duero som står bak den. På mange måter er den svært lik Aventino Tempranillo (som er laget av druer fra Ribera del Duero og Castilla y Leon),  bortsett fra at den  kommer i  3 liters Bag-in-Box (BiB). Begge disse vinene er laget med tanke på å drikkes straks, de skal ikke lagres.

Den første årgangen av Aventino Tempranillo ble laget i 2004 og kom ut i 2005. Den ble svært godt mottatt både av konsumenter og vinjournalister, som satte pris på det moderne fruktidealet og de konkurransedyktige prisene fra denne berømte regionen. Det lages ikke mer enn 200.000 flasker av den.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.