I Veltlinerland

Weinviertel er Østerrikes største vinområde. Det ligger nordøst i landet i Bundesland Niederösterreich, rett nord for Wien, og grenser i nord mot Tsjekkia og i øst mot Slovakia. I vest ligger Waldviertel, og sørover ligger Kamptal, Wagram, Wien og Carnuntum. 

Mot slutten av folkevandringstiden var det mest langobarder som holdt til i dette området, før de grunnla et rike i Norditalia. Deretter er kildene sparsomme, men området kom under innflytelse fra riket Stormähren og slaviske bosettere. Fra det 8. århundret overtok frankerne og avarene (fra Kaukasus). Under Karl den Store ble avarene slått og dermed fikk frankerne et sterkere fotfeste. Senere kom området under innflytelse fra Bayern og Ungarn, før romerne overtok på 800-tallet. Området led i mange hundre år under de mange krigene i sentraleuropa. På 1200-tallet var det habsburgerne som befestet seg, men i 1529 ble området besatt av de tyrkiske osmanerne, da 20000 ryttersoldater drepte en stor del av befolkningen.

Oversikt over Weinviertel

Oversikt over Weinviertel

Omkring 13.350 ha vinmarker dekker landskapet, og nesten halvparten av druene er Grüner Veltliner. Denne hvite druen er dermed den overlegent viktigste i området (og i verden). I tillegg blir Welschriesling, Müller-Thurgau, Riesling og Weißburgunder (Pinot Blanc) brukt, sammen med de røde Zweigelt, Portugieser og Blauburgunder (klone av Pinot Noir). Vinmarkene er som oftest små og eies av familier.

Vest i området ligger Retz, Röschitz og Mailberg. Klimaet her er kontinentalt med tørre sommere og kalde vintere. Jordsmonnet domineres av løss. I det dypereliggende Mailberg og langs elven Pulkau trives røde druer som Zweigelt og Portugieser. Dette er et av de tørreste områdene i Østerrike. På grunnfjellsmarkene rundt Röschitz dyrkes det spesielt hvite druer som Grüner Veltliner og Riesling. Retz er en meget sjarmerende vinby. Dens hovedattraksjon er en labyrint av vinkjellere, fire etasjer dyp og over 20 kilometer lang. Denne 500 år gamle kjelleren er den største i Mellomeuropa.

I nordøst rundt Poysdorf som også er preget av løssjord og et kontinentalt klima, dyrkes Veltliner, Welschriesling og Burgunder. I traktene omkring Staatz og Falkenstein sørger kalkholdig jordsmonn for et tydelig mineralsk preg på vinene. Herrnbaumgarten og Schrattenberg egner seg spesielt for rødvinssorter. Det bakkede landskapet er preget av vide marker, gamle eikeskoger og vakre landsbyer. Tallrike vinmarker dekker de slake skråningene med sine perfekte rader med vinstokker som ser ut som de er formet av en kam. 
I sørøst strekker området seg inn mot bygrensene til Wien. Her vokser for det meste Riesling og Grüner Veltliner, men også tallrike andre hvite og røde sorter på løss- og kalksteinsjord. Landskapet er definert av bølgende bakker, duftende vinmarker og lysende gule raps- og solsikkemarker. Store valnøttrær og lange rekker med kirsebærtrær er svært synlige landemerker i regionen. Andre viktige vinområder i den østlige delen av Weinviertel omfatter Wolkersdorf, Mannersdorf og Zistersdorf. Sør for Gänserndorf ligger Marchfeld. Her er man nær grensen mot Slovakia, og det er et litt annet klima med varme, tørre sommere og kalde, tørre vintere. Grenseelven March sørger for et mikroklima som passer godt for Traminer, i tillegg til Grüner Veltliner, Riesling og Burgunder.

 

Vinberg ved foten av Falkensteinborgen

Vinberg ved foten av Falkensteinborgen

Weinviertel DAC (Districtus Austriae Controllatus) var i 2002 det første kontrollerte opprinnelsesområdet for østerrikiske viner, og i 2009 kom Weinviertel DAC Reserve i tillegg. Begge betegnelser gjelder kun for typeriktige, tørre Grüne Veltliner. De klassiske variantene (som har mellom 12 og 12,5% alkohol) har en lys farge med grønnskjær, er fruktige og krydrede med en pepperaktig aroma (”Pfefferl”), men de må hverken vise tegn på Botrytis eller treverk. De kan ikke slippes før etter 1. mars året etter innhøstingen av druene. Reserve-vinene skal vise de samme region-typiske elementene, men de er kraftigere og mer krydderpregede med minst 13% alkohol, og de kan ha svake Botrytis- og/eller eiketoner. Alle vinerier som lager en DAC Reseve må sertifiseres regionalt (Qualitätsstandard Weinviertel). I dag er det mer enn 600 vinerier i Weinviertel som produserer DAC-vin av Grüner Veltliner.

Gjennom Vinmonopolet er det en rekke viner av denne typen å få tak i. Snakk med betjeningen som vil kunne hjelpe deg.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.