Terra

Dette er faktisk innlegg nr 200, så det er et lite jubileum. Og det feirer jeg med å drikke en vin jeg ikke vet noe som helst om, bare for å understreke at å skrive denne bloggen har vært en utrolig spennende reise.

 

Filosofia della terra, radici sulla terra, radici nella terra – Walter Massa
 
Jeg vet bare at vinen er italiensk, at årgangen er 2012, at den finnes på noen få polutsalg, og koster 150 kr.
Siden jeg liker italiensk vin (denne inkludert), og synes det er spennende å utvide mitt vinøse univers, begynte jeg å undersøke litt. Da er det utrolig å ha Internet til hjelp.

web-piemonte-map-Scan-2010På Vinmonopolets sider står det om distrikt – «Italia, øvrige». Det sier jo ikke stort, så det første jeg fant var at produsenten holder til i Monleale, og det er en kommune sydøst i Piemonte, i  Alessandria, i området Colli Tortonesi (lokalt sier man Derthona). Dessuten at Vigneti Massa er ledende produsent i Colli Tortonesi med en håndfull gode, lagringsdyktige Barberaer.
Walter Massa er en dedikert bonde med lange familierøtter i dette området, og han gjør det meste selv – fra å pløye til å forhandle med importører. Han har reddet en grønn drue – Timorasso – fra utryddelse, og det vurderes nå om Timorasso skal få DOC-benevnelse, fordi det er en interessant drue med mange muligheter. Vinene blir tørre, fullkroppede med god syre og rike aromaer, ofte tropisk frukt og blomster. Dessuten er den av de hvitvinene som kan lagres i mange år i eik – noe som tilfører kompleksitet.
Han er ekspert på Barbera men vinmarkene hans på tilsammen 4 ha inneholder også stokker med Croatina, Freisa og Nebbiolo, sammen med litt Cabernet Sauvignon. Jordsmonnet er hovedsaklig kalkrik leirjord med noe sand. De tre viktigste jordene heter Bigolla, Campolungo og Fontana og alle ble plantet mellom 1965 og 2002 (Campolunga er den yngste av dem). De ligger i 250-280 meters høyde.
Han bruker kun lokal, naturlig gjær, og all druehøst gjøres for hånd. De bedre vinene lagres i ca. 2 år på eikefat, og filtreres ikke. Flaskemodnes 1 år eller mer før salg.
Det ”morsomme” er at vi har tilgang på 7 av vinene hans på Vinmonopolet, de fleste av oss må via bestillingsutvalget:
Terra Torbulin 2012 er en hvitvin laget av 100% Timorasso til kr. 149. Iflg. polet er den «lys strågul, dufter av grønne epler og hvite fersken, og smaken er fruktig og frisk med god fylde. Drikkeklar, ikke egnet for lagring». 12,5% alkohol.
Terra 2012 laget av 100% Barbera er den jeg drikker nå. ”Tiltalende fruktig aroma, preg av mørke bær, blomst og urter, ung, fruktig og saftig stil, preg av mørke bær og urter. Spontangjæret i sementtanker, naturlig gjær, ståltankmodnet.” sier polets sider. Jeg er ikke uenig i det, og vil legge til at det er en vintype jeg (ikke overraskende) liker.  Kr. 150.
Sic Est 2013 er en rosévin laget av 100% Barbera [en annen side sier det er noe Freisa her]. ”Bringebær, markjordbær og røde frukter. Frisk, fruktig med god syre, fruktig avslutning”. 11,5% alkohol. Kr 150
Anarchia 2013 er en gyllegul hvitvin laget av 100% Moscato. En god del sødme (dolce), likevel ”frisk og fruktig”. Til gjengjeld er det bare 5% alkohol. [En annen side sier at den er frizzante] Kr. 152
Derthona Timorasso 2010 er en tørr hvitvin laget av 100% Timorasso (se ovenfor). 13,5% alkohol. Kr. 234.
Pertichetta Croatina 2007. Rødvin med god fylde og en del tanniner. 14% alkohol. Kr 275.
Sterpi Timorasso 2009 viser hvorfor det var viktig at Walter Massa reddet denne hvitvinsdruen. ”Dyp gyllen. Duft av mineraler, grønne pærer og skifer. Smaken er fyldig med balansert kropp, mineralsk. 100% Timorasso. Spontangjæret, lagret i stålfat. 14% alkohol. Drikkeklar, men kan fortsatt lagres.» Kr 408.

 

Er det noen som har noen erfaringer å dele?
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.