Noen bortgjemte perler

For to uker siden var jeg på besøk i Marche i Italia. Som ganske mange andre visste jeg alt for lite om vinene herfra og fikk meg mange (gode) overraskelser.

Marches beliggenhet

Marches beliggenhet

Ser man på områdets beliggenhet på Italia’s østside (mot Adriaterhavet) er det naturlig at man vil finne god vin her: I nord grenser det mot Emilia-Romagna, i sør mot Lazio og Abruzzo, og i vest – på den andre siden av Appenninene – mot Toscana og Umbria. Regionen er preget av et bølgende landskap, til dels meget kupert, og mange dyrkingsområder ligger i høyder som gir gode forutsetninger for produksjon av vin. Lengst ute ved kysten er det temmelig flatt, men kystlinjen brytes av fjellet Monte Conero som ligger ved provinshovedstaden Ancona.  På et begrenset område der finner vi de gode rødvins-appellasjonene Rosso Conero og Conero Rosso Riserva (som ikke fikk DOCG-status før i 2004 på tross av at kvaliteten har vært høy lenge). Dette er meget Chianti-liknende viner. De beste av dem kan konkurrere med de beste Chiantiene, og lages av minst 85% Montepulciano og høyst 15% Sangiovese. Innover i landet øker høyden, og landskapet blir mer kupert jo lenger inn i landet man kommer, til man når Appenninenes «føtter”.  Men det er også mange øst/vest-pekende dalfører, med fjellpass (til Umbria og Toscana).

Vinmarkene dekker 24.000 ha, og det produseres 1.2 millioner liter vin. Nesten halvparten er hvit. I de klassifiserte områdene (DOC og DOCG) er faktisk ca. 65% hvite viner. Regionens spesialdrue er den grønne Verdicchio, og vinene som lages av den regnes blant Italias beste fiskeviner. Navnet Verdicchio kommer av det italenske ordet verde som betyr «grønn”.  Det finnes to distinkte områder der den dyrkes, nemlig det som kanskje er best kjent  – Verdicchio dei Castello di Jesi nærmere kysten, og den kanskje enda bedre Verdicchio di Matelica som ligger mot sør og lenger inn i landet.  Verdicchio gir forfriskende viner med mye syre og er derfor også velegnet som basis for musserende viner. Men også i Marche dyrkes det en del Malvasía og Trebbiano.
Blant de røde druene er det (ikke overraskende) Sangiovese og Montepulciano som dominerer, den førstnevnte dyrkes mest, den andre er etter manges mening best.

En av de gode produsentene er Fattoria Le Terrazze (som jeg har skrevet om før – her), en 150 ha vingård som eies av familien Terni.  Der lager de først og fremst Rosso Conero-viner, men også hvitvin av Chardonnay (Le Chave) og en god musserande vin (Donna Giulia) som lages på tidlig høstede Montepulciano-druer.  De beste er dog Rosso Conero Sassi Neri og Visions of J (med henvisningen til Bob Dylan).
Men like stor (og på mange måter like bra) er Umani Ronchi. De lager mange ulike viner, men først og fremst Rosso Conero og Verdicchio Castelli di Jesi.  Deres beste Conero-vin er Cumaro som lages av 100% Montepulciano, mens den beste Verdicchio’en heter Plenio.  Den beste vinen er dog IGT-vinen Pelago som er basert på Cabernet Sauvignon, Montepulciano og Merlot.

Rosso Piceno finnes i to hovudtyper, nemlig  Rosso som domineres av Montepulciano med noe Sangiovese, og  Rosso Piceno Sangiovese der Sangiovese er hoveddrue. Rosso Piceno lages også som «novello” og som «superiore».

Boccadigabbia er med sin kun 11 ha store vinmark en av Marches beste produsenter. Vinmakeren der heter Elvio Alessandri, og det er spesielt Akronte (som lages av Cabernet Sauvignon) som gir ham de store ordene. Dette er en IGT-vin som år etter år får høyeste karakter både av Gambero Rosso og Veronelli.  En annen vin de lager – Pix Merlot – er også en toppvin.

Den lille ”garasje”-produsenten Oasi degli Angeli (med bare 1.4 ha vinmarker) lager kultvinen Kurni (IGT) laget av 100% Montepulciano. Oasi degli Angeli ligger rett utenfor Cupra Marittima ved kysten i Rosso Piceno-appellasjonen.
Enda en stor produsent er Saladini Pilastri.  Supervinen Rosso Piceno Superiore Vigna Monteprandone var den første fra denne appellasjonen som fikk tre glass i Gambero Rosso.

marcheLarge

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC

Dette er regionens klart største appellasjon og omfatter omtrent 3.500 ha vinmarker.  Produksjonen utgjør nesten halvparten av den samlede DOC-produksjonen.
Verdicchio er en tørr og frisk hvitvin, som lages hovedsaklig av druen med samme navn, og passer utmerket både som aperitif og til fisk- og skalldyrsretter.  Den er ren, fruktig og duftrik, og lages også musserande (spumante) etter champagnemetoden (metodo classico).  Det lages til og med halvsøte passito-viner på tørkede druer.
Den regnes som en av Italias best hvite viner på en italiensk druesort. De fleste er billige og tilsvarende mindre intressante.  De skal drikkes så unge som mulig.  Men det finnes svært bra viner også.
«Classico» vinene, som ofte är de beste, dyrkes stort sett i hele DOC-distriktet bortsett fra den nordvestre delen.  De beste av disse tillhører Italias best hvite viner og koster deretter.  Navnet Castelli di Jesi kommer fra elven Esino (og har altså ingenting med Jesus å gjøre) som renner gjennom området.
Druene som brukes er  Verdicchio (minst 85%), med (maks 15%) Malvasía og Trebbiano.  ”Superiore”-betegnelsen krever et alkoholinnhold på minst 12%.  Når det gjelder lagring så skal ”riserva»-vinene lagres i minst 2 år, «spumante riserva” i minst 9 måneder, og «passito» i 1 år.
Sartarelli driver bare med Verdicchio og er helt klart en av de beste (om ikke DEN beste).  De lager tre viner, Classico, Tralivio og den beste – Balciana.

Verdicchio di Matelica DOC.

Her har man lavere avkastning og bedre dyrkingsforhold og lager ofte en bedre vin enn den mer kjente (og vanligere) Verdicchio dei Castello di Jesi.  Men så er produksjonen også betydlig mindre (kun 280 ha).
Markene ligger i større høyder (350-500 moh) på den sørvestre enden av Appenninene, ved byene Matelica og Cerreto d’Esi i provinsene Macerata og Ancona. Det er faktisk fra disse markene man tror Verdicchio opprinnelig stammer.  Også her lager man spumante og søte passito-viner.
Området er meget vakkert og på mange av toppene ser man slott og festninger fra middelalderen.  Typisk er de høye tårnene som er synlige fra hverandre og som fungerte som et effektivt signalsystem fra Adriaterhavet til Appenninene.
La Monacesca er Matelicas stjernprodusent og lager elegante viner på først og fremst Verdicchio, der den beste vinen heter Verdicchio di Matelica MirumEcclesia er en Chardonnay-basert IGT-vin, mens Camerte er en utmerket rødvin (også IGT) lagd av Sangiovese og Merlot.

I Colli Pesaresi DOC (Sangiovese dei Colli Pesaresi) lages det utmerkede rødviner basert på Sangiovese.  De beste er av meget høy klasse.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.