Stjerneveien

Côte de Nuits er den nordlige delen av Côte d’Or, og det er der vi finner mange av de beste vinene i Burgund. Den sørlige delen heter Côte de Beaune.
Området ligger på en lite høydedrag, der kalkstein utgjør jordbunnen, og er grunnlaget for de beste rødvinene i Burgund. Området strekker seg fra Dijon i nord til rett sør for Nuits-Saint-Georges, som har gitt distriktet navn.
Det produseres noen hvite og rosé viner her, men det er de flotte rødvinene, laget på druen Pinot Noir, som er dominerende.

cotes_de_nuitsCôte de Nuits dekker fjorten kommuner. I seks av dem produseres det Grand cru viner og   alle sammen ligger i området mellem Gevrey-Chambertin og Nuits-Saint-Georges. Disse appellasjonene er noen av de minste i Frankrike, f.eks. er La Romanée på bare 0,85 ha – mindre enn en fotballbane.

 

Det var romerne som introduserte vinmaker-kunsten til Burgund, og det skjedde ca. på 200-tallet e.Kr., da det ble tatt fra gallerne. I tilden som fulgte ble området stadig vekk angrepet av germanske stammer. Romerne kalte det opprinnelige området for Pagus Arebrignus, og det ble noe senere delt i to – da fikk det navnene Côte de Nuits og Côte de Beaune.
I middelalderen var det munker som overtok mye av vinproduksjonen (Benediktinere og Sisteriensere).
På 1700-tallet hadde vinen herfra opparbeidet seg et meget godt rykte, og det ble hevdet at den var meget helsebringende, bl.a. ble kong Ludvig 14. anbefalt kun å drikke vin fra Nuits-St-Georges. På den tiden var vinene meget rike på tanniner, og de var tunge og alkoholrike.
Enkelte produsenter startet derfor med å blande hvitvin i rødvinen, slik de også gjør det i Chianti.

 

Områdeklassifikasjonen stammer fra 1862 (etter mønster av Bordeaux-klassifikasjonen fra 1855), og dette dannet grunnlaget for  oppdlingen i Grand cru og Premier cru på 1930-tallet.
I dag er det 24 Grand cru-vinmarker i Côte de Nuits, og over 100 Premier crus. Omtrent 95% lages av Pinot Noir. Det er den nordligste regionen i Europa der det lages store rødviner, og nettopp av den grunn er den store utfordringen å få Pinot Noir til å modnes før den notorisk våte høsten setter inn. I tillegg rammes regionen ofte av heftige haglbyger og kraftig regn i vekstsesongen. Vi må huske at alle disse appellasjonene er meget små, og vinstokkene langs ”stjerneveien” vokser langs en smal stripe er ca. 20 km lang og enkelte steder, ikke mer enn 200 meters bred.

 

Helt i nord finner vi Marsannay, som er litt spesiell i Côte de Nuits-sammenheng siden det der lages vin i alle tre farver – rød og rosé fra Pinot Noir og hvit fra Chardonnay. Appellasjonen strekker seg inn i Couchey og Chenove. Fixin har sin egen appellasjon, men området Brochon Côte de Nuits Villages strekker seg inn i kommunen. Her er det også litt Chardonnay.
Derfra kommer vi til den nordligste av de fineste kommunene, nemlig Gevrey-Chambertin. Denne kommunen har flere Grand Cru’er enn noen annen kommune, 8 eller 9 – alt etter hvordan man teller. Det er her de mest maskuline av de ellers ganske feminine Burgund-vinene finnes, og som regel kan man kjenne vinene herfra i en blindsmaking på grunn av de litt grove og maskuline trekkene.
St NuitsDe beste vine kommer fra Chambertin og dens utvidelse Chambertin-Clos de Beze. Vinene fra Clos de Beze har lov til å kalle sig Chambertin, men ikke omvendt. De andre Grand Cru’ene er Mazis-Chambertin, Chapelle-Chambertin, Charmes-Chambertin (Mazoyeres-Chambertin), Griotte-Chambertin, Latricieres-Chambertin og Ruchottes-Chambertin. Stort sett alle produsentene i Mazoyeres bruker Charmes-navnet, så denne Grand Cru’en telles ofte ikke med lenger.
Neste kommune er Morey-Saint-Denis, som er en liten kommune med bare fire Grand Crus: Clos de la Roche, Clos St. Denis, Clos des Lambrays og Clos de Tart.
Når vi deretter kommer ned til Chambolle-Musigny, endrer jordbunden seg og blir mer kalkholdig, noe som gjør vinene litt lettere, mer delikate og feminine med en utsøkt aroma og duft. Grand Cru’ene er Bonnes Mares, hvor 1,5 ha ligger i Morey-Saint-Denis, og Musigny.
Vougeot er dominert av dens eneste Grand Cru vinmark – Clos Vougeot – i så stor grad at man lett glemmer de andre vinene som også lages i kommunen både av Premier cru kvalitet og kommunevin. Men Clos de Vougeot utgjør 50,6 ha av totalt 67 ha vinmarker, så det er vel egentlig ikke så rart. Clos de Vougeot er den største Grand Cru i Côte de Nuits og har mer enn 75 forskjellige eiere, så det er litt av et lappeteppe.
Lenger mot sør finner vi Flagey-Echezeaux og Vosne-Romanée. Det er egentlig to områder (kommuner), men i Flagey finnes kun de to Grand Cru’ene Grands Echezeaux og Echezeaux – all annen vin herfra selges som Vosne-Romanée.
Vosne inneholder noen av de mest berømte navnene i vinens verden, spesielt Romanée-Conti og La Tache – hvorav den første kun har én eier (monopol), Domaine de la Romanée-Conti. De andre Grand Cru’ene er Richebourg, La Romanée, Romanée-St. Vivant og La Grand Rue.
Lengst i sør finner vi Nuits-Saint-Georges, som er den største byen i distriktet. Her er det ingen Grand Cru-viner, men hele 37 Premier Cru. De fleste vinene selges som kommuneviner eller som Côte de Nuit Villages. Vinene fra Premeaux-Prissey selges under Nuits-Saint-Georges appellasjonen og som Côte de Nuits Villages. De to siste byene, Comblanchien og Corgoloin selges som Côte de Nuits Villages.
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.