Hjem > Bedømmelse av vin, Naturvin, Vurdering av vin, økologisk vin > Til deg som ikke liker naturvin

Til deg som ikke liker naturvin

Det etterfølgende har jeg oversatt fra James Goode (Wineanorak).

 

Mange gir utrykk for at de ikke liker naturviner.
Jeg kan forstå at fenomenet er noe som det er vanskelig å forholde seg til.

Du har brukt mye tid og penger på det du nå kan om vin. Du har lært mange objektive fakta, om produksjon, historie, global utbredelse, og hvordan vinen skal smake. Du har utviklet en finstemt gane som kan skille mellom dårlig, ordinær, god og stor vin. Derfor er det lett å forstå hvor opprørende det er når noen av dine bekjente (som burde visst bedre) begynner å snakke pent om viner som faller utenfor denne referanserammen.
Derfor forteller du så mange som mulig at du misliker naturvin. Det er nemlig viktig at noen gjør alt de kan for å stoppe utbredelsen av denne kjetterske bevegelsen.
Ideen om at folk fritt burde få lov til å gjøre opp sin egen mening om hvilke viner de foretrekker å drikke er en farlig avsporing, og kunne føre til at mange mennesker får i seg dårlig vin og tror det er godt. Du vet alt om feil ved viner, og du sier at omtrent hver eneste av de naturviner du har prøvd har det vært feil ved. Uheldigvis er det ikke alle vindrikkere som er like velinformerte som deg, og det føles nesten som en trussel at de kanskje ikke innser at når de drikker disse vinene, får de i seg noe som har alvorlige mangler.
Marerittscenariet? At folk går rett forbi voktere som deg og begynner å utforske og kanskje til og med gleder seg over viner uten din vektige rettledning. Kanskje de begynner å danne seg sine egne meninger, og da kan det jo bli katastrofalt. Du har hørt om messen The Real Wine Fair som har vært holdt i London de siste årene. Ryktene sier at den har blitt oversvømmet med vanlige folk som har kost seg med å drikke naturviner. Jeg mistenker (og håper) at dette bare er propaganda fra de som står bak, og at de få menneskene som dro dit ikke kunne finne noe som helst som var drikkbart.
Så du må fortsette å fortelle dine tilhørere hvor dårlige naturviner er. Skremme dem. Fortelle dem at de er tåkete, dyriske, stinkende brygg, fullpakkede med feil. Fortelle at de som lager dem er villfarne hippier med langt skjegg og hår og null peiling på vin. Du kan godt sammenlikne disse ”vinene” med dårlig cider.
Jeg skjønner at dette er en fortvilende tid for deg. Det finnes altså mennesker – til og med smarte mennesker – som liker noe du ikke liker. Pass derfor på å omgi deg med likesinnede kolleger som deler ditt syn på framveksten av naturvin. Latteliggjør naturvin-bevegelsen og dens støttespillere så ofte du kan. Og husk: bekreftelsesfordommene er din venn. Du er smart, og noen av dine smarte venner er enig med deg, så du har selvfølgelig rett.
Jeg har en taktikk for deg. Dersom noen klager over din negativitet overfor naturvin, må du opptre som om det er deg som blir forfulgt. Beklag deg over at noen insisterer på at du også burde like disse vinene. Hvordan kan noen antyde at din gane ikke er sofistikert nok til å kunne glede deg over dem! Folk må slutte å tvinge disse feilvinene på deg! Det er ekstremt urimelig at andre skal foreslå at dersom du ikke liker naturviner skal du bare la andre glede seg over dem uten å peke på hvor feil de tar. Du kan nemlig ikke tie om dette!
Naturvin er bare en dum motesak. Gi dem et år eller to så er de borte igjen, og ting vil være akkurat som før – den fine, hyggelige, ryddig inndelte vinverdenen som du lærte om i dine studier.
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.