Hjem > Frankrike, Malbec, Rødvin > En nesten legendarisk vin

En nesten legendarisk vin

Malbec_grapesDet lages en utmerket, interessant og berømt rødvin i Cahors. Den blir produsert omkring den gamle, bortgjemte byen hvis navn den bærer, ved Lot-elven nord for Toulouse i det sørvestlige Frankrike. Distriktet heter Quercy, er et av de eldste vinområdene i Frankrike, og ligger 16 mil øst for Bordeaux.

De kraftige og smaksrike, mørke og fyldige vinene med bløte tanniner har gjennom tidene blitt verdsatt av såvel romerske keisere som konger og paver. Den lages hovedsaklig av Cot-druen (eller Auxerrois), som Argentina har gjort berømt under navnet Malbec. Ofte får den litt hjelp av Merlot, Jurançon og Tannat. Vinifikasjonen skjer etter en gammel lokal metode. Det er kanskje den mørkeste av de franske vinene, nesten mot det svarte, noe som i første rekke skyldes et høyt jerninnhold i jordsmonnet. Den modnes langsomt og kan bli særdeles gammel, har en tydelig karakter og en fasthet i smaken uten å være besk. De er ofte stramme som unge, men med lagring utvikler de seg til seriøse viner med plommekarakter og med duft av krydder, kaffe og mørke frukter, og smak av tobakk og krydder. Tidligere ble vin fra Cahors tilsatt Bordeaux-viner for å gi disse mer kraft og dypere farge.

I 1956 ble området nesten totalt ødelagt av frost, men det ble bygget opp igjen. Resultatet var at Malbec fikk en enda sterkere stilling enn før.

De fleste vinmarkene ligger på grusterrasser ved elven Lots buktninger. De laveste terrassene er for nær elven og er derfor ikke egnet for vitikultur. Vinmarkene ligger på andre og tredje terrasse. I tillegg er det økende interesse for vinmaking på kalksteinsplatået innenfor som heter «Les Causses».

Klimamessig ligger Cahors nokså midt mellom Atlanterhavet og Middelhavet, men er mest influert av Atlanterhavet med varme sommere og kjølige og fuktige vintere. Men i motsetning til Bordeaux, kan man også merke en innflytelse fra Middelhavet. Elven Lot er en viktig faktor for  mikro-klimaet i  vinmarkene, spesielt siden den nærliggende fjellkjeden Massif Central av og til kan gi vintere med ganske alvorlig frost. Det faller betydelig mindre regn her enn ute ved atlanterhavskysten (ca. 700 mm pr år). Av den grunn er faren for soppangrep mindre her enn mange andre steder i sørvestfrankrike, noe som minsker behovet for sprøyting.

Cahors vinmakingshistorie går tilbake til de gamle romerne som plantet druestokker i dette området rundt år 50 f.Kr. Siden den gang har vinstokker vært en del av i landskapet i Quercy.

Cahors_ChateauDe hadde en høy stjerne fra middelalderen til slutten av 1800-tallet. Den ”svarte vinen” ble solgt i store mengder fra England til Russland, der noen mente den hadde medisinske egenskaper. Men som med så mange andre regioner, ble også Cahors alvorlig truffet av phylloxeraepidemien i 1883-1885. Store vinstokkfelt måtte plantes om.

Siden 2007 har vinunionen i Cahors samarbeidet med en tilsvarende forening i Argentina. Sammen startet de ”Verdens Malbecdag», som feires den 17. april hvert år.

Cahorsvinene kan være vanskelig å få tak i, og er heller ikke spesielt etterspurte. Det er beklagelig, og kan nok bl.a. skyldes at de etter fransk lov lenge bare hadde rett til betegnelen V.D.Q.S., som er trinnet over landvin på den franske kvalitetsstigen. Men de fikk sin egen appellation controllé i 1971 (dog kun for rødvin). Det lages noe hvit- og rosévin, men den selges som Vin de Pays du Lot. Området er på nesten 22.000 ha, hvorav 4.200 ha var i produksjon i 1998 (men i økning), og det er ca 500 produsenter. Det er en av de få områdene i Frankrike der Cabernet Sauvignon eller Cabernet Franc ikke er tillatt. Loven krever derimot minst 70% Auxerrois (altså Malbec). All nyplanting skjer med Malbec. Jordsmonnet er for det meste leire og kalk, iblandet endel grus. Selve området er ganske småkupert. Vinmarkene ligger på begge sider av Lot-elven, vest for byen. Lot er en bielv til Garonne.

Etter 10 års kamp har Alain Dominique Perrin, eier av Château Lagrézette oppnådd at Cahors vinprodusenter kan få skrive Malbec på etikettene sine. Myndighetene krevde i lovs form at Auxerrois (eller Cot) skulle brukes – men det vinineresserte publikum er mer kjent med druens argentinske navn. Det ble lett noe forvirring her.

Av flere høyt respekterte produsenter finner man Château Pineraie, Château de Chambert, Château du Cayrou, Château de Gaudou, Clos de Gamot, Clos Triguedina og Clos la Coutale. Kooperativet, som står for 40% av produksjonen, heter Les Caves d’Olt. Det er her den danske prins Henrik har sitt vinslott, Château de Caïx, som han kjøpte i 1974.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.